Obrovská radost, pýcha, ale také pocity odpovědnosti a očekávání toho, jak vstřícné bude festivalové publikum. Divadýlko na dlani tento týden zazářilo na nejvyšší přehlídce amatérského divadla u nás a napsalo jednu z nejslavnějších kapitol vlastní historie.

Když předseda odborné poroty a režisér Milan Schejbal na národní přehlídce ve Volyni konstatoval, že lektorský sbor se rozhodl poslat Divadýlko na dlani do Hronova, byla to pro soubor obrovská radost. Už proto, že inscenace Dlouhý Štědrý večer vznikla na základě hereckých dílen, které soubor absolvoval s profesionální dramaturgyní a herečkou Kateřinou Fixovou, a neměl proto velké ambice. Tedy alespoň zprvu.

Město ve východních Čechách amatérské herce přivítalo svou nezapomenutelnou atmosférou. V ulicích probíhaly happeningy, nad Metují protékající městem večer zářily barevné lampičky, divadlo obsadilo každičkou prostoru, která to umožnila.

První zástupci souboru se sem vydali už 1. srpna, kdy 84. Jiráskův Hronov začal. Přijeli se totiž naučit něco nového v praktických hereckých kurzech – například pohotově improvizovat. Celý soubor se v prostorách hronovské sokolovny sešel až ve středu odpoledne.

V 16 hodin herci poprvé vstoupili na jeviště, aby svou tragikomedii, během které uběhne v rodině továrníků Bayardových 80 let, sehráli celkem třikrát. Proč tolikrát? Protože na jedno představení se do sálu víc než 150 diváků nevešlo a zájem o vstupenky byl enormní.

Tři představení, třikrát vyprodáno, tři mohutné aplausy. Jeden z diváků cestou ze sálu po skončení představení spokojeně prohlásil: „V tuto chvíli to ještě nechám doznít, ale bylo to velmi příjemné, užíval jsem si to."

Přestože na hercích, jejichž role nebyly alternované, už byla v noci při třetím hraní vidět únava, cestou na jeviště ji hodili za hlavu.

„Mně se hrálo báječně. Neustále bylo plno a diváci byli navíc výborně naladění, takže se i tři představení dala zvládnout lépe, než jsem čekala," komentuje herečka Klára Pabištová, představitelka Genevievy.

Principál Divadýlka na dlani Petr Matoušek na závěr festivalového působení souboru řekl: „Za Kateřinou Fixovou chodí řada lidí a gratuluje jaký to byl sukces. My si teď dopřejeme dovolenou a v září se s diváky opět setkáme na Zeměploše v Domě kultury."

Chcete-li si už nyní rezervovat lístky, je to možné. Program na první podzimní měsíce je už na stránkách Divadýlka na dlani zveřejněn.