Současná sestava se ustálila před patnácti lety. S Václavem Botem hraje jeho syn, rovněž Václav, a třetím do party je Karel Stezka.

Kapela chystá na zítřejší sobotní odpoledne a večer velkolepé oslavy. Od 15 hodin v zahradě Centra 83 v Havlíčkově ulici zahraje nejen KTP, ale i hosté, kapely Vobutý z Hrádku nad Nisou a Fous z Jablonce. „Pozvali jsme také naše bývalé členy, kteří postupně zahrají. Takže z pódia neslezu, protože jsem v kapele jediný od začátku. Bude to asi hodně náročné, ale moc se těším,“ říká Václav Bote senior. Postupně vystoupí také Láďa „Mikky“ Mikeš, Jaroslav „Hrabě“ Tůma, Bruno „Sanďák“ Schinkmann, Jaroslav „Čvachta“ Vohnout, Luděk „Šindy“ Šindelář, Jaroslav „Nesmysl“ Marek, Ronek „Rony“ Vališ a také Lumír Rejmont.

Náměstek primátora Mladé Boleslavi Michal Kopal
Náměstek primátora rezignoval, ve vedení Boleslavi je po sedmi letech žena
Historik Karel Herčík odhalil pamětní desku na rodném domě Jana Nepomuka Krouského.
Kdo letos dostane Cenu města Mladá Boleslav?

Kapela KTP si v průběhu 40 let získala srdce nejen lidí na Mladoboleslavsku, ale i daleko za regionálními hranicemi. „Naše ambice nebyly nikdy skládat vlastní písně, těch máme jen minimum, ale především rozdávat lidem radost, dobrou náladu. A to se nám daří,“ říká Bote senior, hráč na pětistrunné banjo, které ovládá zhruba pět let, před tím hrál na čtyřstrunné.

KTP vydali jedno cédéčko nazvané Poslední prachy, výběr svých hitů a klasickou kazetu. Ve své historii zahráli v Německu, Švýcarsku, Bulharsku a na Slovensku.

Zajímavostí je, že dosud se vedou polemiky o rozluštění zkratky názvu kapely. Zatímco nyní si říkají Kamarádi trampské písně, tak v samotném začátku bylo rozluštění zcela jiné. „S Milanem Stránským jsme byli dva a vymysleli KTP Kamarádi točeného piva. Pivo nás provázelo pořád. A už na prvním koncertu s námi chvíli hrál můj tehdy čtyřletý syn mlátil nám štětkou do valchy a uměl už asi čtyři písně, které zazpíval. Na svůj věk držel docela dobře rytmus. Nahrávka jeho vystoupení se dochovala a bude ústřední znělkou celých sobotních oslav. Syn Vašek pak s námi jezdil trampovat a hrál s námi. Byl takovým maskotem a zpestřením,“ usmívá se Václav Bote, Zároveň přiznává, že s blížící se sobotní odpolední třetí hodinou je více a více nervózní. „Oslavy čtyřiceti let jsou jen jednou, kdybych nebyl nervózní, tak by to snad ani nebylo normální,“ dodává Václav Bote starší.

Kapela KTP. Václav Bote uprostřed.
Boťák: Country muzikou jsme prohnilý

Oslava

Sobota 2. září od 15 hodin.

Zahrada Centra 83 v Havlíčkově ulici v Mladé Boleslavi.

Vystoupí skupiny KTP a hosté bývalí členové KTP, a skupiny Vobutý a Fous.

Anketa: Co se vám vybaví, když se řekne KTP?

Vladimír Rejnart (skupina Generace)

Vašek Bote je dobrý chlap, který žánru country rozumí. Dělá to odjakživa a dělá to dobře. Já jejich žánr respektuji a podle všeho to dělají dobře, o čemž svědčí velké publikum. Václav country obětoval všechno a přivedl k ní i syna.

 

Tomáš Kargl (rocková skupina Seven):

Tuhle mladoboleslavskou kapelu pochopitelně znám. I když hrajeme zcela jiný žánr, vím, že fungují dobře a že jim to šlape. I proto jsem si je vybral na účast na festivalu Koupák fest.

 

Luboš Odháněl (dříve skupiny Nastarýkolena, W.I.X., nyní Luboš Odháněl):

Táta a syn Boťáci a Karel Stezka. Pro mne je to pořádná country muzika od podlahy. Nikdy jsem je nebral jako konkurenci, ale jako kamarády, kteří toho pro muziku v regionu udělali opravdu hodně.

 

Milan Frumar (skupina EX 05):

Paradoxně jsem na týhle skupině nikdy nebyl. Asi proto, že jsme každý víkend hráli. Nicméně jejich country muzika, country podání je oblíbené, lidi na ně chodí. A já jim přeju do dalších let jen to dobré.