Jáký byl letošní ročník soutěže Mistr káva?
Letos bylo třicet devět soutěžících. Z toho postoupili dvacet dva do semifinále, do finále se dostalo šest soutěžících a už jen to je velký úspěch. Samotné finále je především hodně o náhodě, kdo se lépe vyspí. Koná se totiž tři dny po sobě. To, že člověk postoupí do finále, se doví kolem desáté večer a druhý den musí jít opět soutěžit. Já jsem po soutěži musel dojet do Mladé Boleslavi, brzy ráno se připravit a jet zas nazpět do Prahy, kde se soutěž konala. Člověk soutěží hodně ve stresu a je to také o náhodě.

Jak soutěž probíhala?
Soutěž probíhá pětačtyřicet minut. Prvních patnáct minut se připravuje kávomlýnek, hrnky nebo stůl pro porotu. Dalších patnáct minut se připravují čtyři espressa, čtyři kapučína a čtyři volné nápoje bez použití alkoholu, musí v nich být ale espresso. Čtyřčlenná degustační porota a technická porota – zkoumají práci s mlýnkem přístroji a technikou, jak se káva připravuje. Když se odsoutěží dalších 15 minut, musí se vše uklidit, to porotci také posuzují. Během přípravy kávy dostanete mikrofon a celý způsob postupu musíte celou dobu komentovat. Kdo zvítězí, jede reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa.

Kdo vás přihlásil?
Přihlásil jsem se sám. Soutěžil jsem i minulý rok, prohrál jsem totiž sázku a jejím předmětem bylo to, že se soutěže zúčastním. V podstatě jsem o kávě nic nevěděl, moje původní povolání je totiž kuchař a ne číšník.

Jak jste v soutěži dopadl?
Ve finále jsem se umístil na šestém místě, ze semifinále jsem postoupil z druhého místa. Velkou roli hrály nervy. Byla tam spousta novinářů a navíc jsou závodníci nevyspalí. Dopadlo to tak, ale jsem spokojený s tím, že jsem do finále vůbec postoupil. Každý by chtěl dojít co nejvýš, ale jsem na jednu stranu rád, že jsem neskončil první. V době, kdy se soutěž konala, jsem tady v MB přebíral byt, s budoucí manželkou se nyní totiž stěhujeme a máme na starost kavárnu. Kdybych měl jet na mistrovství světa a k tomu všechny tyto starosti společně s mojí chystanou svatbou, tak by toho bylo moc moc.

Existuje nějaký zaručený recept na dobře připravenou kávu?
Tam ani nejde o recept, člověk k tomu musí přistupovat s láskou a hlavně že ho to musí bavit. Pak to musí i umět prodat. Kdybych ale v soutěži neměl za sebou svoji budoucí manželku, která mi vše připravila, hlavně můj inventář (každý soutěžící má svůj inventář), tak nevím, jak by to dopadlo. Je to celé zásluha týmu. Ti co dělají tu černou práci, nejsou nikdy vidět.

Čeho byste chtěl dosáhnout?
Dosáhnout, aby se k nám do Café Anděl lidé vraceli dál na kávu a byli spokojení. Myslím, že v Mladé Boleslavi je v kvalitních kavárnách slabina. Všichni si myslí, že velká káva je dobrá káva, ale je to opačně. Je i problém sehnat člověka do gastronomie, který by to chtěl opravdu dělat se zájmem.

Jaká je vaše nejoblíbenější káva?
Osobně mám moc rád dallmayr. Je to stoprocentní Arabica a má kyselejší chuť, naučil jsem se ji pít bez cukru. Určitě bych ji doporučil i ostatním, ale každá káva je dobrá, ale musí se umět dobře připravit.