A právě včera ráno začali Boha masakru nacvičovat herci zdejšího Městského divadla.

„Tuhle hru jsme měli v hlavě dlouho. Mezitím ji sice uvedla snad všechna divadla v zemi, ale o to jsme raději, že ji konečně budou moci vidět i boleslavští diváci," zahájil první čtenou zkoušku umělecký šéf zdejšího divadla Pavel Khek.

Režisérského žezla se však tentokrát neujme on, ale velezkušený umělecký šéf Městských divadlech pražských Petr Svojtka.

Ten o chystaném představení prozradil, že je to především vyvrcholení jeho letitého koketování s boleslavským divadlem, které se datuje už do doby před patnácti lety.

„Tehdy z toho z různých důvodů sešlo, takže jsem moc rád že mě teď oslovil Pavel Khek, který mimochodem zase režíruje u nás, a dohodli jsme se na spolupráci právě na téhle hře. Vidím tu velký potenciál zdejší souboru," uvedl Petr Svojtka.

„Tahle hra je o něčem v nás, o komunikaci, o civilizačních konvencích… Tváříme se, že jsme velmi kultivovaní a umíme se vždycky domluvit, ale nakonec vyjde najevo, že v každém z nás dlí ten Bůh masakru. Zkrátka chceme partnera, ať už životního nebo toho v komunikaci, nějakým způsobem přeprat – je to vlastně takové dědictví našich pravěkých předků," přibližuje základní myšlenku hry režisér Svojtka.

A jak se těší na novou hru herci? V Bohovi masakru uvidíme čtveřici Ivana Nováčková, Roman Teprt,  Petr Prokeš a Eva Horká.

Právě posledně jmenovaná dáma se s námi podělila o své pocity: „Moje postava je lehce excentrická, pro mě zatím až tak trochu woodyallenovská, lehce bizarní a tragikomická, stejně jako celá ta hra. Je to žena, která má v sobě obrovské paradoxy, což může být zdrojem komických situací. Moc se těším na spolupráci s Petrem Svojtkou, viděla jsem jeho představení Bedřich Smetana: The Greatest Hits, a byla jsem nadšená. Určitě to bude zajímavá a inspirativní zkušenost," svěřila se Eva Horká.

První čtená zkouška se uskutečnila v Divadelním klubu, a hned úvodem Pavel Khek  avizoval, že to možná nebude úplně jednoduché.

„Na konci března totiž začala plánovaná rekonstrukce divadla, takže s trochou nadsázky by se dalo říci, že tu herci zkouší mezi vrtačkami a sbíječkami. Jsme ale připraveni je přesunout do prostor Kulturního střediska Svět, kde  budou mít klid," dodal.