Radnice, Česká brána, Česká ulice… Běláci, kteří alespoň tu a tam zavítají na radnici či do budovy Městských kulturních zařízení, ty obrazy dobře znají. Malebná zákoutí města Bělé posloužily akademickému malíři Miloši Hraběmu před půlstoletím jako inspirace pro jeho tvorbu. Nyní je celý cyklus obrazů zachycujících Bělou k vidění ve výstavním sále Městských kulturních zařízení. A výstava to je skutečně dechberoucí.

„Přestože většinu těch obrazů otec namaloval v 50. letech, tedy v době realismu, později začal inklinovat k hrubším tahům a impresionismu," přiblížil Tomáš Hrabě, který výstavu Miloš Hrabě – Obrazy uvedl.

Olejová plátna, která jsou na výstavě k vidění, zachycují nejčastěji bělské plenéry. Ty malíř ještě za svého života městu věnoval. Jeho syn Tomáš výstavu doplnil díly z vlastní sbírky, jejichž předobrazem byla Praha, příroda Povltaví či květiny.

Výstava Miloš Hrabě - Obrazy

„Za zorganizováním této výstavy stojí obyčejná zvědavost. Díky blížícímu se termínu setkání rodáků jsme chtěli více zjistit o autorovi obrazů, které jsou na MKZ a bělské radnici," prozradil Petr Matoušek, ředitel MKZ Bělá pod Bezdězem.

Miloš Hrabě byl rodilý Pražan, který se výtvarnému umění věnoval celý život. Cestu do Máchova kraje a Bělé pod Bezdězem našel díky své ženě, která odtud pocházela.

„Miloš Hrabě je také autorem nedokončeného obrazu, na kterém jsou koupající se ženy na břehu Máchova jezera. Ten obraz není dokončen a je vystaven o patro níž v knihovně. My jsme ho sem nedali záměrně – abyste k nám do knihovny chodili častěji," zavtipkoval na závěr Matoušek.

Energii a kouzlo obrazů Miloše Hraběte můžete obdivovat až do 26. března. Poté se plátna vrátí na svá místo. Nyní už bude ale každý vědět, kdo byl ten umělec, jemuž Bělá vděčí za své jedinečné zpodobnění.