2. 12. 2001

Derby překvapení nepřineslo

Druholigové hokejové derby mezi Mladou Boleslaví a Benátkami skončilo výhrou favorita. Důležitá pro vývoj byla už první třetina, kdy hosty nepodrželi gólmani Vasilev a Turczyn.

II. liga ledního hokeje: Mladá Boleslav - Benátky 6:2

Zž první vteřiny naznačily, že k vidění bude rušný a bojovný zápas. O vzruch se postaral ve druhé minutě benátecký Hart. Po uděleném menším trestu nastřelil kotouč směrem k hlavnímu rozhodčímu a vyfasoval navíc osobní trest. V přesilovce přišel také první gól, když z nenápadné akce střelou od modré Gergel zkoušel pozornost Vasileva a ten viděl kotouč až v síti. V páté minutě však bylo vyrovnáno, když po skrumáži se nejlépe orientoval benátecký Šebor.

Z nerozhodného stavu se však hosté neradovali dlouho. O dvě minuty později nejprve Vasilev zmařil Kristoku šanci, na dorážku Gergela však nedosáhl. To bylo na bývalého golmana Sparty moc a vydal se na střídačku a jeho místo zaujal Turczyn. Ten nejprve úspěšně zasáhl proti šanci Krále a Kadlece, pak však rozehrál přímo na hůl Trachty, který od modré trefil prázdnou branku. Na druhé straně zasahoval Šindelář proti střelám Basy a Klabana.

Na začátku druhé třetiny zahrozili hosté v přesilovce při vyloučení Meňharta, poté dal o sobě vědět s velkou chutí hrající Basa. Pak se nabídla Benáteckým možnost hrát v dvojnásobné přesile při vyloučení Pazdery a Trachty, tu však zhatil dalším trestem Hart. Při hře čtyřech proti třem pálil bez úspěchu Pešek a střelecký pokus Basy efektně zlikvidoval lapačkou Šindelář. Na druhé straně Turczyn úspěšně zasahoval proti střelám Pozníka a Zemana.

Závěrečnou část začali domácí v oslabění, pak se však rozehráli k výbornému výkonu a dokonale vytrestali nekázeň benáteckého mužstva. Třikrát se totiž prosadili v přesilovce a bylo rozhodnuto. Nejprve puk putoval po ose Kadlec - Krupka - Jágr a sparťanský junior trefil odkrytou část branky. Ve 48. minutě hráli domácí ve dvojnásobné přesile a Gergel svým třetím gólem v derby po spolupráci s Benešem zvýšil na 5:1. Šestá branka padla opět v dvojnásobné přesile a jejím autorem byl Trachta po asistenci Jágra.

Po inkasované brance zamířil brankář Turczyn opět směrem ke střídačce, ale trenér Beznoska jej poslal zpět. A udělal dobře, protože dvacetiletý golman doslova čaroval při šanci Metličky a sólu Gergela. Poslední slovo měli hosté, kdy v 53. minutě našel Šebor Basu a ten se nemýlil. V závěru ještě propásli možnosti hostující Šebor a domácí Král, a tak v zápase výborné úrovně zaslouženě vyhráli domácí po bojovném a disciplinovaném výkonu.

Branky: 3., 7. a 48. Gergel, 13. a 49. Trachta, 47. Jágr – 5. Šebor, 53. Basa.

Rozhodčí:
Nečas. Vyloučení: 4:8 (navíc Hart 10 OT). Využití: 4:0. Střely na branku: 43:24. Diváci: 2000.

Boleslav: Šindelář – Kročák, Zeman, Pazdera, Meňhart, Trachta, Pozník – Metlička, Král, Hnát – Beneš, Gergel, Kristek – Žák, Kadlec, Jágr (Krupka). Trenér: Josef Horešovský.

Benátky: Vasilev (7. Turczyn) – Stezka, Hart, Pešek, Klaban, Nečas, Klikar – Zajíček, Kotýnek, Holík – Basa, Šebor, Kounovský – Pojkar, Řezáč, Ježek. Trenér: Adolf Beznoska.
Adolf Beznoska, trenér Benátek: "Přijeli jsme do Mladé Boleslavi s cílem hrát se zabezpečenou, ovšem aktivní obranou se snahou o rychlé protiútoky. Dostali jsme ale tři laciné branky během třinácti minut a všechny bohužel po chybách brankářů. Turczyna, který chytal své páté mistrovské utkání, jsem do branky vrátil, protože to byla pro tohoto mladého brankáře další zkušenost. S tak kvalitním soupeřem se výsledek těžko otáčí. Pokoušeli jsme se soupeře dostat pod tlak a vstřelit kontaktní gól. Nepodařilo se nám zvládnout emoce a o výsledku rozhodla definitivně čtvrtá branka."

Josef Horešovský, trenér Mladé Boleslavi: "Pokud jsme dnes neodehráli nejtěžší, pak jedno z velmi težkých utkání. Proto jsem rád, že se nám vydařilo. Soupeř nám dělal problémy důraznou hrou, ať už při napadání, nebo v jeho obranném pásmu. Radost mám z výkonu obranných řad, pochválit musím i brankáře Šindeláře, který za nás odchytal teprve svůj druhý zápas. Jde o mladého brankáře, který své kvality prokázal i v I. lize, kdy oblékal dres brněnského Ytongu. Naše vstřelené branky nebyly vydřené, přišly jako blesk z čistého nebe a i v tom byla naše výhoda."

PAVEL PETR