Zápas začal v kvapíkovém tempu a hned bylo znát, v čem je největší síla severského týmu. Švédové v rychlosti kombinovali, najížděli si do volných prostorů a česká obrana nestíhala.

Naplno se to ukázalo v 5. minutě, kdy už několikáté švédské přečíslení vzorově zužitkoval Rakell. Brankář David Rittich, který chytal svůj první mač na MS v kariéře, se za jeho přesnou střelou k tyči jen ohlédl.

Jan Dalecký
Galanský a Dalecký o hokeji v Dánsku: Hraje se nahoru dolů, je to zábava

„Nechali jsme je hrát ve středním pásmu, v tom je jejich síla. Proto nám tak rychle utekli,“ řekl Tomáš Plekanec, který své parťáky vybízel k větší aktivitě směrem dopředu. „Musíme tam dostat víc puků a hráčů, chodit na dorážky.“

Žlutomodrý nápor dál pokračoval a brzy přišel i druhý puk za Rittichovými zády. Janmark v 8. minutě proměnil přesilovku při vyloučení obránce Michala Moravčíka.

„Úvod se nám nevydařil, jen jsme koukali na soupeře, co nám dovolí,“ kritizoval Václav Prospal, asistent trenéra Josefa Jandače. 

Až pak o sobě dal výrazněji vědět i český tým, Plekancova střela po povedené kombinační akci orazítkovala horní tyčku švédské branky. Hra se pak trochu vyrovnala, Češi ztratili ostych a několikrát zahrozili. Jakmile ale na led vtrhla elitní švédská útočná formace Rakell, Zibanejad, Janmark, bylo před Rittichem nebezpečně živo.

POMOHLY PŘESILOVKY

Jen pár sekund po začátku druhé třetiny spálil tutovku Tomáš Hyka, pak ale skvěle sehraní Švédové před Rittichem znovu rozpoutali své kombinační rotace. Česká defenziva jen horko těžko odolávala.

Národnímu týmu pomohly z krize přesilovky. Tu první ještě nevyužil, ale švédský brankář Hellberg se při ní několikrát zapotil. Pak přišly další švédské šance, v 34. minutě ale udeřilo na druhé straně.

Kapitán Connor McDavid řídil kanadskou ofenzivní jízdu proti Jižní Koreji.
Favorité nadělovali. Kanaďané i sborná si zastříleli

Při hře pěti proti třem propálil debutant Filip Hronek od modré čáry vše, co mu stálo v cestě. „Je to pěkné, že jsem dal první gól, ale my potřebujeme hlavně bodovat,“ řekl dvacetiletý obránce.

Trenér Jandač mu v přesilovkách dopřál nečekaně hodně prostoru. „Není obvyklé, abych jako sedmý bek hrál přesilovku, ale byl jsem na to připravený. Řekli jsme si po včerejšku, že musíme v přesilovkách víc střílet na branku,“ svěřil se Hronek.

VÝKON POSTUPNĚ GRADOVAL

Český výkon se ve druhé polovině druhé třetiny zvedl, hned v úvodu třetí dvacetiminutovky ale znovu udeřila první švédská lajna. Zibanejad krásným bekhendem procedil puk za Ritticha a bylo to opět o dva góly.

Národní tým neskládal zbraně a dál se tlačil do zakončení. V rychlosti a důrazu se soupeři vyrovnal, se souhrou a klidem v koncovce už to ale bylo slabší. Červené útoky znovu a znovu narážely do skandinávské zdi.

Nakonec se přece jen podařilo ji prorazit. A bylo to znovu v přesilovce (faulován byl už podruhé v utkání aktivní obránce Libor Šulák). V 56. minutě se tvrdou ranou prosadil Hyka. Naděje ještě žila.

V závěrečných třech minutách český tlak gradoval a byli to teď Švédové, kdo nestíhal. Na rozdíl od sobotního mače se Slováky ale vyrovnání nepřinesla ani závěrečná hra bez brankáře. Češi tak s obhájci titulu těsně prohráli. 

Radost Martina Nečase po vyrovnání se Slovenskem.
Závěr z říše snů, Česku zachránili zápas se Slováky v prodloužení Jaškin

MUŽSTVO UKÁZALO CHARAKTER

„Vstup do zápasu nebyl ideální, pak jsme ale zlepšili přechod do útočného pásma. Je škoda, že jsme prohráli, ale za výkon se nemusíme stydět,“ hodnotil gólman Rittich, který český celek podržel několika výbornými zákroky.

„Čeští fanoušci nám udělali skvělou kulisu, jako bychom hráli doma. Všichni si to moc užíváme, protože nikdo nevíme, kolikrát se ještě na mistrovství světa podíváme,“ dodala posila z Calgary.

„Ukázali jsme si, že můžeme hrát s každým soupeřem. Mužstvo má charakter a já věřím, že to ukážeme v dalších zápasech,“ povídal útočník Andrej Nestrašil. Češi hrají v úterý od 20.15 se Švýcarskem.

ČR - Švédsko 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 34. Hronek (Červenka, Faksa), 56. Hyka (Faksa) - 5. Rakell (H. Lindholm, Janmark), 8. Janmark (Rakell), 44. Zibanejad (Rakell). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Olenin (Rus.) - Fluri (Švýc.), Goljak (Běl.). Vyloučení: 5:6. Využití: 2:1. Diváci: 12.490.  

ČR: Rittich - Gudas, Jordán, D. Sklenička, Moravčík, Šulák, Polášek, Hronek - Hyka, Faksa, Červenka - Nestrašil, Plekanec, Jaškin - Řepík, Horák, D. Kubalík - Chytil, Kousal. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Švédsko: Hellberg - A. Larsson, Ekman-Larsson, J. Klingberg, H. Lindholm, Wikstrand, E. Gustafsson - Rakell, Zibanejad, Janmark - E. Pettersson, Backlund, Nyquist - Pääjärvi, J. Larsson, J. de La Rose - L. Andersson, Kempe, Everberg. Trenér: Rikard Grönborg a Johan Garpelöv.