Boleslav čeká na tříbodové vítězství od 27. listopadu, odchod Mariana Jelínka z pozice jednoho z koučů nepomohl.

Hosté si klíčový náskok vybudovali už v úvodní dvacetiminutovce, kterou vyhráli 3:0. Dvěma góly se pod výhru Vervy podepsal útočník František Lukeš.

„Dokázali jsme se nastartovat až za zdánlivě rozhodnutého výsledku, a to je momentální problém, který se snažíme vyřešit, abychom byli schopní hrát takto od začátku. Musíme se odrazit od závěru zápasu, kdy jsme si vytvářeli šance," mínil asistent trenéra Boleslavi Boris Žabka.

Hráči Litvínova sice úvodní přesilovku zápasu, kterou měli už v první minutě, nevyužili, mrzet je to ale nemuselo. Už po čtyřech minutách hry totiž vedli na ledě Bruslařského klubu 2:0. Nejprve dokázal Lukáše v domácí brance povedeným blafákem přelstít Jurčík, o 27 vteřin později domácí po prohraném buly nepochopitelně zamířili do útoku a na kruhu úplně volný Lukeš mířil přesně pod horní tyčku.

Domácí kouč František Výborný si poté vzal oddechový čas a také poslal do branky místo Lukáše poprvé v boleslavském dresu chytajícího Halásze, který je v Boleslavi na hostování právě z Litvínova. A pro Boleslav, potažmo Halásze, bylo v první třetině ještě hůř, když boleslavskému brankáři propadla tečovaná přesilovková střela Viktora Hübla až do branky.

„My jsme do zápasu vstoupili dobře, dali branky, a to nám pomohlo. První třetina byl klíč k úspěchu," říkal po utkání hostující kouč Radim Rulík.

Jeho svěřenci byli při chuti i na začátku druhé třetiny, zatímco nervózní domácí kupili chyby ve vlastní obranné třetině. Výjimkou pak byla pouze šance Orsavy, který ale v dobré pozici napálil jenom dobře postaveného Januse.

Boleslav se pak dostala přeci jen do hry díky dvěma slepeným přesilovkám. V té druhé se konečně dočkali také domácí, když Musil z nulového úhlu překvapil Januse. Litvínovu sice vrátil tříbrankový náskok dorážkou Kubátovy střely Lukeš, ale na rozdíl dvou branek vrátil skóre za 21 vteřin domácí Orsava. „Boleslav měla tlak, dobré přesilovky. My jsme vždycky potřebovali odskočit do stavu, za kterého bychom měli větší šanci to uhrát. To se nám povedlo, to rozhodlo," měl jasno Radim Rulík.

Boleslavské myšlenky na obrat ve třetí třetině zchladil po necelých dvou minutách pátou brankou v jejich síti Válek. Středočeši se dostali do hry dvanáct minut před koncem, když Musil dostal puk do branky šťastně po odrazu o Trávníčkovu brusli. Táž minuta pak byla poslední v zápase pro centra třetí boleslavské formace Vampolu, který po srážce s vlastním spoluhráčem odjel z ledu s poraněnou nohou v doprovodu maséra.

Domácí odpor mohl definitivně zlomit Sörvik, ale od modré napálil pouze tyčku. Co se mu nepovedlo, zařídil minutu a půl před koncem Martin Hanzl – 3:6.

„V zápase se střídaly lepší momenty s těmi horšími. Dostali jsme nějaké nešťastné góly, některé po našich chybách, kterých jsme se chtěli vyvarovat. Na druhé straně jsme také šťastné góly dali," uznal Boris Žabka, podle něhož se tým musí odrazit od práce, kterou v závěru odvedl.

Radim Rulík si pochvaloval, že jeho tým předvedl nebývalou produktivitu. „To nám hodně pomohlo," pokyvoval.

Příští zápas odehraje Boleslav na sváteční pondělí ve Vítkovicích, příští středu pak hostí Plzeň. Oba mače jsou hodně důležité.