Soutěž má tradičně dva středočeské zástupce z rozdílných koutů. Mezi favority je počítáno Kladno, naopak Benátky mají ambici zcela rozdílnou, tým slouží hlavně jako líheň nadaných hráčů, jimž patří budoucnost. Takové mají sice i kladenští Rytíři, nicméně vzhledem ke svým ambicím sází i na veterány. Letos na dva a oba budou velkými lákadlem pro fanoušky.

Jaromír Jágr a Petr Vampola. K nim připočítejte Radka Dudu, protože i Benátky si vždy rády domluví smluvně borce s bohatými zkušenostmi a Radek Duda rozhodně fanoušky vždycky zajímal.

Mezi patnácti účastníky se každopádně oba středočeské týmy určitě neztratí.

SOUROZENCI. Roman Mach (vlevo) s bratrem Martinem a jeho dcerou Sofinkou.
Roman Mach: Druhá liga? Vzpomínám hrozně rád, měl jsem štěstí na partu

POPRVÉ V PATNÁCTI

Svaz loni odsouhlasil v soutěži několik změn. Tou nejzásadnější je, že se tři roky nesestupuje a jeden tým postupuje z druhé ligy nahoru. Letos je to Poruba. I díky tomu se počet mužstev navýšil na 15 a kol už nebude 52, ale 60. V každé kole bude jeden klub mít volný los.

Druhá nejvyšší česká soutěž je výborně navštěvovaná, loni přišlo na jeden zápas průměrně 1 892 diváků.To je nejvíce v historii.

Největší zásluhu na tom mají České Budějovice a Vsetín, ale lidé chodí na prvoligový hokej kromě Benátek a Kadaně i jinde.

Letos může být rekord klidně překonán, a to díky fenoménu Jágr. Pro spoustu klubů je obrovským svátkem, že se nejslavnější český hráč ukáže v mistrovském zápase na jejich ledě. Byť je mu 46 let.

JÁGR ZBROJÍ

Právě Jágr jako šéf kladenského klubu si tým stavěl poprvé v historii víceméně hlavně sám. Zpočátku se rozloučil s některými oporami (Kloz, Tůma, Štich), pak dal možnost hlavně mladým hráčům, postupně ale přiváděl i zásadní borce.

Sestava Rytířů tak postupně sílila zejména v obraně, kterou posílili dva rekordmani ligy z posledních roků. Kanaďan Brendon Nash v dresu Kladna před dvěma sezonami získal rekord v počtu získaných bodů a o sezonu později ho překonal tehdy jihlavský Jiří Říha (uvolnila ho Mladá Boleslav). Teď budou oba válet za Kladno. „Oba mají výborné ofenzivní schopnosti a právě takový typ obránců nám chyběl. Chceme je hodně využívat v přesilových hrách,“ řekl sportovní manažer a trenér Rytířů David Čermák na adresu posil, které si vybral do přesilovkové formace sám Jaromír Jágr.

Ten ještě hodlá tým posílit, na podzim by měl dorazit i americký obránce James Wisniewski. Hráč s více než pěti sty starty v NHL a účastník letošní olympiády je podle všeho s Rytíři dohodnut, byť to zatím nepotvrdili. „Nejsilnější tým musíme mít až v březnu, ne teď. I já chci být ve formě hlavně v rozhodující fázi sezony,“ říká Jaromír Jágr.

Infografika ke startu Chance ligy.Zdroj: Deník

FAVORITÉ? ČESKÉ BUDĚJOVICE A JIHLAVA

Sázkové kanceláře favorizují na vítězství v základní části nejvíc jiné kluby, zejména silně postavené kádry Českých Budějovic a Jihlavy. A také Vsetín, který se loni v soutěži po pauze zabydlel a letos je zase silnější.

Jihlavy navíc podle zajímavých údajů, které Deník spočítal, najezdí ze všech mužstev soutěže jasně nejméně kilometrů – 10400. Oproti Budějovicím či Vsetínu velká výhoda, ty najezdí o čtyři tisíce kilometrů víc. To už může být znát. Středočeši jsou na tom podobně, Benátky čeká rovných 12000 km, Rytíře o 400 km víc.

Více najdete v přehledné infografice, kam jsme přidali i dny, kdy týmy hrají doma a venku. Třeba lukrativních sobot mají Benátky hned 12, Kladno pouze 9.

Lukrativní (nebo naopak) ale nakonec budou hlavně výkony hráčů na ledových zrcadlech po celé republice. I díky nim se kvalita soutěže pořád zvedá a tenhle trend může klidně pokračovat i v ročníku 2018/19.

Dušan Přívara // Kanonýři Kladno – FbŠ Bohemians 5:6 (0:2, 0:1, 5:3), Tipsport Superliga. Kladno 18. 12. 2016
Florbalisté startují, Přívara žádá postup do Superligy
Trenér FC Viktora Plzeň Pavel Vrba.
Balíčky lístků na Ligu mistrů? Fanoušci v Plzni berou pokladny útokem