Hokejisté Liberce dál čekají v extralize na přemožitele. Jejich vítězné tažení trvá již od konce listopadu a Bílí Tygři si během něj připsali deset výher. Tentokrát se představí na ledě Sparty, kde se jim dlouhodobě nedaří. Netradičně už ve 13 hodin odstartuje nedělní 33. kolo duel po širým nebem, v němž se proti sobě postaví domácí Kometa Brno proti Plzni.

Sparta přišla ve středu v Litvínově o třízápasovou sérii, v níž byla stoprocentní. Zatímco během ní nastřílela pokaždé pět branek, v Litvínově jediný gól na body nestačil. „Teď přichází na řadu další těžký zápas s aktuálně nejlepším týmem extraligy. Musíme hrát velmi disciplinovaně, nenechat si vnutit jejich hru a být aktivní," uvedl asistent trenéra Zdeněk Moták.

Stejně jako při posledním domácím vystoupení Pražanů proti Hradci Králové má dorazit do hlediště přes 10 tisíc fanoušků. Sparta proto otevře v O2 areně vstupy navíc a žádá diváky, aby dorazili včas.

Liberec s každou další výhrou vylepšuje klubový rekord, po tuhé bitvě pod Ještědem proti Třinci (3:1) přichází další výzva. Na ledě Sparty dokázal současný suverén extraligové tabulky vyhrát naposledy v září 2011 (3:2 v prodloužení) a šlo o jedinou vítěznou radost z posledních 15 zápasů před sparťanskými fanoušky. „Podobné výzvy a těžké zápasy ale v naší situaci jedině vítáme," uvedl brankář Ján Lašák s připomínkou 14 bodů náskoku, který mají Liberečtí v čele tabulky.

Kometa věří, že netradiční podmínky a podpora většího počtu fanoušků než při klasickém domácím utkání pomohou zapomenout na trápení mužstva v zakončení. V sedmi z devíti prosincových duelů dali Brňané vždy pouze jednu branku. „Zakončení je naší dlouhodobou slabinou. Dokážeme si vytvořit hodně střeleckých příležitostí, které ale bohužel neproměňujeme," uvedl trenér Alois Hadamczik. Pomoci by týmu měl i návrat kanonýra Tona.

Plzeň je na utkání rovněž zdravě natěšená. „Bude to zajímavé zpestření nejen pro nás, ale i pro celou extraligu. Jedná se o zápas, který nemá obdoby, takové utkání nehrajete každý den. Hrát před 20 tisíci diváků bude skvělý zážitek," řekl generální manažer Martin Straka pro klubový web.

Sám si podobný zápas nezahrál. Tradice duelů pod širým nebem v zámoří začala až poté, co NHL opustil. „Oceňuji odvahu, že se do toho pustili. Rozhodně to není akce, kterou zorganizujete za týden, mají můj velký obdiv. Bude výjimečná událost a jsem rád, že Kometa se rozhodla sehrát utkání pod širým nebem právě proti nám," doplnil Straka.

Zlín se po vítězství nad Pardubicemi dostal na vytoužené desáté místo. V posledních třech zápasech Berani vyhráli a ztratili v nich pouze bod. „Psychika týmu se po nevydařené první polovině soutěže výrazně zlepšila. Hráči si začali více věřit, zlepšili jsme i defenzivu a tolik nechybujeme. Proti Olomouci máme zvýšenou motivaci v tom, že jsme v předcházejících dvou zápasech vyšli bodově naprázdno," řekl trenér Rostislav Vlach.

Olomouc naposledy přetlačila v nájezdech Chomutov a ukončila sérii čtyř proher. „Snad jsme tím nastartovali vítěznou sérii," řekl asistent trenéra Jan Tomajko.

Důležitý duel týmů těsně pod čarou oddělující první desítku sehrají jedenácté Pardubice a dvanácté Vítkovice. Ani jeden z celků není v dobrém rozpoložení. Pardubičtí vyhráli jen dva z posledních sedmi zápasů, Ostravané dokonce jediný z minulých devíti. „Před každým zápasem si říkáme, že tentokrát už musíme vyhrát. Všichni si moc dobře uvědomujeme, co je v sázce. V Pardubicích musíme bodovat," řekl trenér Ladislav Svozil.

Nepříliš radostným obdobím prochází i Mladá Boleslav a poslední Litvínov. Oba celky ztratily poslední tři zápasy, ale Středočeši, jimž se to přihodilo poprvé v sezoně, mají na rozdíl od obhájce titulu nahráno. Stále se drží v první šestce, která si zajistí přímý postup do play off.

Litvínov ve středu zabral proti Spartě (3:1), ale i tak ztrácí na účast alespoň v předkole devět bodů a jeho čas na zázračné zmrtvýchvstání se krátí. Navíc se musí i nadále obejít bez ofenzivního lídra Viktora Hübla i dalšího útočníka Petera Jánského, jejichž absence bude dlouhodobější.

„Oba mají taková zranění, že to nevypadá, že by v brzké době nastoupili. Budou chybět v řádech týdnů," uvedl asistent trenéra Jiří Šlégr. S týmem trénuje i sedmnáctiletý syn Roberta Reichla Kristián. „Pohybuje se v reprezentacích, zařadili jsme ho do tréninku, aby si zvykl na dospělý hokej. Ukáže čas, kdy ho zařadíme do zápasu," dodal Šlégr.

V dosavadních dvou vzájemných duelech této sezony se vždy radoval domácí celek. Litvínov v sedmém kole vyhrál televizní duel 3:2 po samostatných nájezdech.

Odvetu na domácím ledě pak zvládla Mladá Boleslav za tři body po výhře 5:3. Za domácí se trefili Kubica, Bárta, Jarůšek, Hyka a Látal.
Zítřejší zápas odstartuje ve Ško-Energo Areně v tradiční čas 17.30 hodin.

Chomutov prohrál potřetí v ročníku tři zápasy v řadě. V předchozích případech dokázal další neúspěch vždy odmítnout, o což se nyní bude pokoušet proti Karlovým Varům. Západočeši stále žijí sen o předkole. Na desátý Zlín mají pětibodovou ztrátu.

Souboj Třince s Hradcem Králové se bude dohrávat v úterý od 17 hodin.