HC Sparta Praha - BK Mladá Boleslav 9:0

Hokejisté pražské Sparty rozdrtili v 10. kole extraligy Mladou Boleslav 9:0 a připsali si rekordní výhru sezony. Pražané si díky třetímu vítězství z posledních čtyř zápasů spravili chuť po nedělní porážce v Brně 2:6. Bruslařský klub poznal hořkost porážky poprvé po čtyřech duelech bez ztráty bodu. Dva góly si připsal Petr Vrána a tři asistence zaznamenal Štefan Ružička.

Sparta se doma představila v extraligové sezoně teprve potřetí, ale v úterý hrála na vlastním ledě ještě úvodní duel 1. kola play off Ligy mistrů proti Oulu (1:1). Proti Mladé Boleslavi rozhodla díky třem trefám během 94 sekund mezi 28. a 29. minutou, kdy zvýšila na 4:0. Domácí gólman Filip Novotný udržel při svém druhém startu v sezoně poprvé čisté konto.

Jako první otestoval exsparťanského brankáře Lukáše domácí Ružička a na druhé straně zahrozil také bývalý hráč Pražanů Látal. Sparta se ubránila po vyloučeních Uhera a Mikuše dokonce 66 vteřin ve třech proti pěti, když největší šanci zlikvidoval Novotný Klepišovi.

Skóre se neměnilo ani při vyloučení hostujícího Musila a domácího Ihnacaka, při kterém pálil tvrdě Hyka. Za Spartu se potom dostali do dobrých šancí Pech a Vrána. Vedení se domácí dočkali necelých osm vteřin před koncem úvodního dějství, kdy při Kurkově trestu úspěšně dorážel Pech.

Hned po pauze mohla Sparta zvýšit, ale Lukáš stihnul zasáhnout před Pechem, vyrazil Ružičkovu ránu a uspěl i poté, co se tečovaný puk dostal nejdříve na horní část jeho branky a pak k osamocenému Vránovi. V 25. minutě při hře čtyř proti čtyřem ujel Urban, ale blafák do bekhendu k úspěšné tečce nedotáhnul. Na Lukášově betonu na druhé straně ztroskotal po Pechově přihrávce osamocený Kumstát.

Pak ale Sparta třemi góly během 94 vteřin rozhodla. Nejdříve Hyka nešťastně přihrál na levém kruhu puk přesně na hůl Vrány, který z mezikruží upravil na 2:0. Přesně za minutu si pohrál s obranou Bruslařského klubu slovenský zadák Gernát a zakončil svůj průnik z pravé strany přes střed úspěšně z levého kruhu. Připsal si tak první extraligovou trefu v dresu Sparty.

Rovněž ve 29. minutě z levé strany trefil protější horní roh hostující branky Kudrna a Lukáše vystřídal Tarkki. Finský gólman inkasoval ve 33. minutě, kdy při trestu Trončinského Ružička ideálně uvolnil Ihnacaka a přesouvající se Tarkki neměl proti jeho pohotové ráně šanci.

Sparta zasadila další úder soupeři ve 48. minutě, kdy při Jonákově vyloučení zakončil kombinaci Ihnacaka a Ružičky Vrána, který si připsal druhý gól v utkání a celkově šestý v sezoně. Necelé tři minuty před koncem po chybě Stříteského nabídl Cingel první trefu v domácí nejvyšší soutěži posile z farmy Pittsburghu Uherovi a v závěru se ještě ve vlastním oslabení trefili Černoch a Cingel.