Hasiči si tak zkusili v praxi, jak obléknout psy do speciálního postroje. „Poté za pomoci výškové techniky AP37 prováděli vytažení psa v podvěsu a následné slanění se psem na zem,“ uvedl velitel říčanské stanice. Hasiči-lezci se tak seznámili s chováním atestovaných psů a nacvičili potřebnou manipulaci při potřebě psa přemístit na místo nasazení.

Zdroj: Youtube

Spolupráce hasičů, lezců a kynologů a jejich psy je podle velitele stanice nezbytná. „Zejména při možném nasazení při vyhledávání osob ze sutin zřícených objektů a budov, kdy je v místě zásahu nasazen kynologický tým a hasiči provádí jištění tohoto týmu a další potřebné úkony,“ uvedl Roman Hejzlar.

Ilustrační foto
Záchranné složky se chystají na boj se smrtící epidemií

Jak podotkl velitel stanice, Hasičský záchranný sbor ČR povolává kynologickou skupinu pražských strážníků k vyhledávání osob zavalených sutinami zřícených budov nejčastěji při výbuchu plynu, nehodách při provádění stavebních prací, při nelegální demontáži nosných kovových konstrukcí nebo při zřícení střech vlivem přírodních živlů.

Zdroj: Youtube

„K nasazení kynologické skupiny k záchranným pracím v rámci ČR dochází i při dalších mimořádných událostech, kdy je třeba lokalizovat nebo vyloučit přítomnost zavalených nebo zaklíněných osob, jako jsou například závaly při výkopových pracích, nehody v průmyslové výrobě, pády a sesuvy většího množství sněhu, dopravní nehody apod.,“ dodal.

Vodní záchranná služba, nácvik záchrany tonoucího. Ilustrační foto.
Komplikace pro plavidla: neviditelné hlavy plavců
Zdroj: Youtube