Guláš s bramboráčky
Budeme potřebovat (na 4 porce):
-
na guláš:
- 600 g hovězí kližky
- 350 g cibule
- 1,5 lžíce sádla
- 2 lžičky rajčat. protlaku
- 1 lžíce papriky (pálivé)
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička nového koření
- 2 lžičky jalovce
- 4 ks bobkového listu
- sůl a pepř
- 2 l vývaru/vody
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce majoránky
-
na bramboráčky:
- 1 kg brambor typu C
- 300 ml mléka
- 2 vejce
- 6 stroužků česneku
- 2 lžičky kmínu
- 1,5 lžíce majoránky
- hladká mouka dle potřeby
- sůl a pepř
Postup:
1. Do hrnce přidáme sádlo a rozpálíme.
2. Vložíme nakrájenou cibuli a zprudka opékáme.
3. Jakmile se začne barvit přilijeme trochu vody, aby se připáleniny odvařily.
4. Snížíme plamen, dále opékáme a občas přilijeme opět trochu vody a odvaříme.
5. Čím tmavší základ máme, tím mírnější plamen použijeme.
6. Opékáme do vzniknutí tmavě hnědého základu (po částech přilijeme litr vody a odvaříme).
7. Plamen zvýšíme a přidáme maso, promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme 2 minuty pustit šťávu.
8. Poklici sundáme a 3 minuty opékáme.
9. Přidáme rajčatový protlak a opékáme 2 minuty.
10. Přidáme papriku a 30 vteřin opečeme.
11. Zalijeme vodou, jen tak, aby bylo maso ponořeno.
12. Přidáme česnek, nové koření, jalovec, bobkový list, osolíme a opepříme. Přiklopíme pokličkou a dáme péct při 160° C do měkka. Cca 3 hodiny.
13. Občas promícháme.
14. Brambory nastrouháme na hrubo, osolíme a zalijeme mlékem. Necháme 10 minut odpočinout.
15. Poté slijeme a vymačkáme většinu tekutiny.
16. Přidáme vejce a koření, promícháme.
17. Přidáme mouku, aby se vše spojilo a promícháme.
18. Smažíme (nejlépe na sádle) malé bramboráčky dozlatova. Po usmažení necháme okapat na papírové utěrce.
19. Po upečení dochutíme majoránkou a 3 minuty provaříme. Servírujeme, bramboráčky a cibulí.
David v kuchyni je kuchař, který se snaží ukázat lidem, že připravit si doma kvalitní a chutné jídlo nemusí být žádná věda. Už druhým rokem tvoří každý den nový recept pro Vaši inspiraci. Davidovy recepty můžete sledovat také na Instagramu.