Lepek neboli gluten je bílkovina, která tvoří součást obilných zrn. Většina lidí s jejím trávením nemá sebemenší problém. „Ne lepek jako takový, ale spíše nadměrné množství vysokosacharidových a průmyslově zpracovaných jídel, v nichž je lepek obsažený, může být jednou z příčin přibírání na váze,“ říká nutriční specialistka a zakladatelka Zdravého stravování Kateřina Šimková. „Pro zdravého člověka je neopodstatněné lepek z jídelníčku vynechávat. Vyřazením obilovin bychom se ochudili o vlákninu, o určité vitaminy ze skupiny B či některé minerální látky.
“Skutečná nesnášenlivost lepku – ať už imunitního, či neimunitního charakteru – je naproti tomu vážný zdravotní problém. Mezi autoimunitní onemocnění patří třeba lidem známá celiakie, která vyžaduje celoživotní a důslednou bezlepkovou dietu. Jedná se o geneticky podmíněnou nemoc, proto se jí nelze zcela zbavit. Pomocí vhodných opatření však můžeme s velkým úspěchem mírnit její projevy. Důležité je chorobu včas odhalit, a to prostřednictvím vyšetření odebraného vzorku střevní sliznice, krevních či genetických testů.
Co se v těle vlastně děje při celiakii nebo spíš obecně při autoimunitních onemocněních spojených s lepkem? Imunitní systém začne při kontaktu s lepkem přehnaně negativně reagovat, což se při neléčení projeví destrukcí klků sliznice tenkého střeva a narušením jeho fungování. Alergie se může projevit kožní reakcí v podobě ekzému či kopřivky, dýchacími obtížemi, jako je astma, ale i průjmy, zvracením či snížením krevního tlaku. Test na lepek při podezření na alergii může provést i alergolog.
Pokud se prokáže imunitní reakce na lepek, musí pacient upravit svůj jídelníček a lepek z něj vyloučit. Kateřina Šimková pro nás připravila několik výborných bezlepkových receptů. Suroviny platí vždy pro přípravu jedné porce.
Jak se vyhnout lepku
Lepek najdeme nejen v pekařských výrobcích, obilninových moukách a těstovinách, ale třeba i majonézách, dresincích, pivu a alkoholu, mražené zelenině a zmrzlině, hotových pokrmech a pochutinách, jako jsou chipsy, v polotovarech i v levných uzeninách a jogurtech. Výrobci ho používají jako levné pojidlo takřka všude. Proto bychom se měli soustředit na konzumaci kvalitních, málo průmyslově zpracovaných potravin a důsledně číst etikety výrobků. Lepek jako alergen musí být ve složení výrobku zvýrazněně uveden.
Losos s pečenými batáty a zelí z červené řepy
Suroviny na přípravu lososa:
- 150 g syrového lososa s kůží
- 10 ml olivového oleje
- 10 g másla
- 5 g čerstvého česneku
- 10 ml citronové šťávy
- citronová kůra
- tymián, hladkolistá petržel
- sůl, pepř
na přípravu batátů:
- 150 g batátů
- 5 ml olivového oleje
- sůl, pepř, kmín
na zelí z červené řepy:
- 100 g červené řepy
- 20 g cibule
- 5 ml řepkového oleje
- 2 ml octa
- 2 g cukru
- sůl, pepř
- zeleninový vývar podle potřeby
Postup:
Nejdříve si připravíme směs na lososa. Olivový olej vlijeme na pánev a spolu s celým česnekem prohřejeme. Olej přelijeme do misky, přidáme citronovou šťávu, citronovou kůru a nadrobno nakrájenou hladkolistou petrželku a tymián. Směs dobře promícháme. Lososa si očistíme, připravenou směsí jej potřeme, osolíme a opepříme. Na pánev dáme kousek másla a lososa z každé strany opečeme.
Batáty zbavíme slupky a nakrájíme na plátky. Zakápneme je olivovým olejem, ochutíme solí, pepřem a kmínem. Dobře promícháme a přesuneme na plech s pečicím papírem. Pečeme na 180 °C zhruba 30–45 minut.
Řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme dozlatova na řepkovém oleji. Poté přidáme řepu a restujeme. Směs podlijeme vývarem a dusíme ji doměkka. Poté řepu zakápneme octem, dosladíme trochou cukru, osolíme a opepříme.
„Overnight oats“ s oříškovým krémem
Suroviny:
- 35 g bezlepkových ovesných vloček
- špetka soli
- 7 g kakaa holandského typu
- 60 g jahod
- 8 g cukru
- 1,5 g lněného semínka
- 4 g kokosových lupínků
- 5 g lískových ořechů
- 7 g lískooříškového másla
- 30 ml trvanlivého polotučného mléka
Postup:
Smícháme suché přísady – bezlepkové ovesné vločky, kakao, lněné semínko, cukr a špetku soli. Přidáme ořechové máslo, pořádně zamícháme a uložíme přes noc do lednice. Do rána se všechny chutě spojí a vločky změknou. Přidáme mléko podle potřeby na doladění konzistence. Podáváme s čerstvými jahodami a ozdobíme lískovými oříšky a kokosovými lupínky.
Bezlepkové těstoviny s kuřecím masem, rajčatovou omáčkou a ricottou
Suroviny:
- 75 g bezlepkových těstovin (suchý stav)
- 4 g česneku
- 2 g řepkového oleje
- sušený tymián
- 1 g čerstvé bazalky + bazalka na ozdobu
- 35 g ricotty
- 85 g drcených rajčat
- pepř, sůl
- 30 g cibule
- 150 g prsního kuřecího řízku
- sladká mletá paprika
Postup:
Očištěné maso si nakrájíme na kousky. Ochutíme solí, pepřem a paprikou. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme utřený česnek, maso a restujeme. Poté přidáme rajčata, ke konci ještě tymián, lístky bazalky a podle potřeby sůl a pepř.
Bezlepkové těstoviny uvaříme al dente, promícháme s masovou směsí a poklademe kousky ricotty.
Křenová pěna s mandarinkou a vlašskými ořechy
Suroviny:
- 40 g polotučného tvarohu
- 40 g žervé
- vlašské ořechy (pár kousků)
- nastrouhaný křen podle chuti
- sůl
- mandarinky
Postup:
Smícháme žervé, tvaroh, nastrouhaný křen, sůl a vyšleháme do krému. Ozdobíme nasekanými vlašskými ořechy. Podáváme s čerstvými nebo kompotovanými mandarinkami a s křehkým bezlepkovým pečivem, například kukuřičnými a teffovými tyčkami Crispins.