Nenáviděná, proklínaná, ale nutná. Prvoligovým týmům finišuje, krajské celky už jsou v ní až po uši a týmy okresních soutěží ji zahajují vesměs v tomto nebo příštím týdnu. O čem že je to vlastně řeč? No přeci o zimní přípravě.

Kde mají běhací dril, kde hráči občas vidí i míč a kdo případně nazuje během soustředění běžky? Na to jsme se ptali zástupců oddílů napříč soutěžemi.
V Rejšicích, hrajících krajský přebor, už příprava jede na plno. Ale žádné běhání po hvozdech tady hráče nečeká. „Já jsem na běhání během fotbalové přípravy alergický!“ hlásí rezolutně kouč Miroslav Hruška. „Hráči samozřejmě makají, ale všechno je to s míčem na hřišti. Využíváme pro to umělku v Benátkách,“ říká trenér šestého týmu krajského přeboru. K tomu ještě tým absolvuje například kondiční cvičení nebo spinning. „Ale zrovna teď jsme na soustředění v Kořenově. Máme tady k dispozici umělku a také chodíme na běžky. V rámci soustředění hrajeme i zápas v Lomnici,“ dodává kouč Hruška.

Na boleslavské umělce jsou během týdne k vidění například celky Pěčic nebo Horek. To B-třídní Bakov se připravuje převážně v domácích podmínkách. „Využíváme prostor za hřištěm a k dispozici máme i 750 metrů dlouhý okruh na běhání,“ vyjmenovává možnosti bakovského areálu kouč Jaroslav Kamenický. „Tam chodíme v úterý a ve středu, ve čtvrtek pak máme halu na boleslavském gymplu,“ dodává Kamenický. Jeho tým absolvoval i improvizované soustředění na horách. „Byli tam dohromady kluci z áčka a béčka v lednu a měli to spíše jako odtučňovací kůru po svátcích. Soustředění jako takové jsme letos zrušili. Vše co potřebujeme, máme k dispozici tady,“ říká Kamenický.

Okresní týmy zahajují vesměs zimní přípravu v příštím týdnu. „Nevím, jestli vůbec začneme trénovat. Tři naplánované zápasy budou jako příprava stačit, ne?“ říká s úsměvem kapitán vedoucího celku okresního přeboru z Doubravy Jaroslav Bárta. Už vážně ale dodává: „Začneme asi v příštím týdnu. Vše v Doubravě na hřišti a běhání po okolí.“

Stejně na tom jsou v Kněžmostě. „Budeme trénovat kompletně tady. Podle počasí budeme kombinovat halu, tělocvičnu a po venku,“ říká záložník Kněžmosta Josef Beran.

Na rozdíl od dvou zmiňovaných boleslavská Akuma zahájila přípravu už 21. ledna. „Chodíme na spinning, do nafukovačky a také využíváme areál na šesté základní škole. Na sněhu s balónem a nebo využíváme tamní běžecký ovál,“ říká kouč osmého celku okresního přeboru Jakub Skramužský. Stejně jako u ostatních týmů pak víkendy patří přípravným zápasům.

Ve III. třídě je to obdobné jako v nejvyšší okresní soutěži. Krnsko začalo s přípravou 20. ledna a za sebou má už i kondiční soustředění v Osečné. „Dopoledne jsme měli k dispozici i halu,“ hlásí předseda klubu Petr Tvaroh, s tím, že jinak vše probíhá v domácích podmínkách. „Na hřiště nás moc nepouští sníh a led, takže je to zatím hodně o běhání,“ dodává Tvaroh.

Soustředění teprve čeká hráče Sportingu. Ti začali se společnou přípravou A i B týmu v úterý v nafukovací hale městského stadionu. „Tu budeme využívat celou zimu, kromě toho ještě máme aerobic, spinning a čtvrtky patří běhání na Štěpánce,“ prozrazuje trenér Michal Bílek. Ten i letos s týmem odjede na čtyři dny do Českého Dubu, kde bude ladit především herní formu. To čeká tým začátkem března.

Na úterý naplánoval start přípravy také kouč Jiviny František Hajlich: „Uvidíme, co nám dovolí počasí. Ale chystáme kombinaci venkovního tréninku a místní tělocvičny.“ Podle jeho slov je v jednání i horské soustředění. „Snad nám dopadne horská chata, zatím je to v jednání,“ dodává Hajlich.

V příštím týdnu plánují start zimního drilu také v týmu lídra čtvrté třídy v Obrubech. „Všechno bude v domácích podmínkách a o víkendech máme naplánované čtyři zápasy,“ prozradil předseda obrubského FK Petr Pavlíček.