V loňské sezoně prakticky naskakoval do rozjetého vlaku a s jarním sestupem už ani on nic nezmohl. Podzimní rozjezd fotbalistů Libiše do krajského přeboru ale probíhá pod jeho taktovkou. A poměrně vydařeně. Tým okolo debutujícího hrajícího kouče Zdeňka Šenkeříka (36) ve šlágru kola přejel i v deseti rovněž ex-divizní Kutnou Horu a patří mezi šestici devítibodových týmů. „Pokud to bude možné, budeme se chtít držet nahoře co nejdéle,“ říká v rozhovoru pro středočeský Deník někdejší útočník Jablonce či Slavie, který jako jeden z mála českých hráčů zakusil vstřelit gól v Lize mistrů.

Tříbranková výhra nad týmem, který hrál stejně jako vy ještě na jaře o třídu výš, vás musí těšit…

Výsledek samozřejmě těší, předvedená hra ještě víc. Utkání jsme zvládli hlavně proto, že hráči plnili, co jsme si řekli.

Navíc jste hráli více než hodinu v deseti…

To byl náš handicap a vítězství těší o to víc. Věřím, že takto budeme pokračovat dál, i když zlepšovat je stále co. Důležité je, že kluci se posunuli v myšlení. Mají disciplínu a morálku.

SK Labský Kostelec (ve žlutém) - Sokol Záryby. Ilustrační foto.
Výtečný vstup do sezony! Kostelec si start užívá

S vydařeným rozjezdem se nabízí myšlenka okamžitého návratu do divize. Co vy na to?

O cílech mluvit nechceme. Jdeme od zápasu k zápasu. Pokud to bude možné, budeme se chtít držet nahoře co nejdéle. Když to všechny baví, tak je to samozřejmě lepší, což jsme myslím vyjádřili i výsledkově. Ze čtyř zápasů máme tři vítězství. Uvidíme, co z toho vznikne. Zatím jsem spokojený.

Zdá se, že těžíte z jarních výkonů, kdy jste v divizi navzdory sestupu neodpadli. Je pro vás nyní přebor lehčí?

Myslím, že ne. Vůbec. V prvních dvou kolech v Nespekách a doma s Horkami (0:1, zatím jediná porážka) byli soupeři kvalitní. Až jsem byl překvapený. V divizi nebylo problémem jaro, ale podzim. Bodů bylo málo a jaro už bylo složité, byť k záchraně nechybělo moc.

Od začátku sezony jste hrajícím trenérem. Jak se cítíte v nové roli?

Jsem rád, že mohu hrát, a navíc se mi daří střílet branky. Moje role je samozřejmě ta, abych mužstvo někam posunul. Hráčům říkám, že jsem taky začínal v přeboru. Nic tedy není nemožné. Je to o práci a poctivosti. Jsem přesvědčený, že o ně brzy bude zájem. Jsou poctiví, dali si říct a změnili myšlení.

Víno. Ilustrační foto.
Krátké zprávy z Mělnicka

Sám jdete dobrým příkladem a v sezoně máte už pět gólů. Ty se asi neomrzí, ať hrajete ligu, nebo přebor, že?

Z gólů mám pořád radost, i když už to nějak neprožívám. Je jedno, kdo je dává. Rád bych, aby se chytili i ostatní. Máme výborné útočníky, kteří pracují pro mužstvo. Je to o trpělivosti. A nebudu se zlobit, když se zapojí i obránci.

Čelo tabulky je po měsíci nesmírně vyrovnané. Kde hledat vaše největší soupeře?

Byl jsem se podívat na utkání Slaný – Lhota (příští soupeř Libiše), takže to sleduji. Ale nechci hráče zatěžovat nějakými jmény nebo se na soupeře extra připravovat. Máme svou vizi jak hrát, a ne se přizpůsobovat soupeřům. K těm máme respekt a víme, co zhruba čekat, ale důležití jsme my.

Z divizního fotbalového utkání Ostrá - Neratovice/Byškovice (1:3)
Neratovice vydřely další dva body, přehrály Souš