Pár týdnů a na čele ČFL je všechno jinak. Ještě na začátku května to vypadalo, že hradecká Olympia bude s předstihem slavit postup, o který ji reálně může připravit snad už jen Králův Dvůr. Výsledky uplynulých kol ale vrátily do hry i další – Tachov a Jirny.

Východočeská parta okolo exslávisty Pitáka se v první části jara propracovala i zásluhou disciplinárního postihu podzimního půlmistra na první příčku a na ní si vybudovala až čtyřbodový náskok.

Jenže teď i na Olympii sedla tak trochu deka. V posledních třech zápasech získala pouhé tři body za hubené vítězství v dohrávce s Benešovem. Předtím Východočeši prohráli doma s Tachovem a naposledy i derby v Chrudimi. Náskok v čele tabulky se tak rázem ztenčil na pouhý bod.

Nejbližším pronásledovatelem už navíc není Králův Dvůr. Jeho série bez porážky se totiž domácí penaltovou výhrou nad Dobrovicí po osmi kolech zpečetila. Následovaly dvě porážky v řadě – doma od Litoměřicka a o víkendu v Jirnech – a propad na čtvrtou příčku.

„Ani v jednom utkání jsme nemuseli prohrát. Srazily nás hrubé individuální chyby a góly po standardkách," vrátil se k porážkám trenér Cábelíků Jiří Sabou.

Sparťanská hvězda Costa v Hostouni!
Costa si trest užíval. A vzpomínal na první kopačky

SABOU: JEDEME NAD PLÁN

Z posledních výsledků je sice zklamaný, z dosavadního průběhu sezony ale nadále nadšený. „Kdyby nám někdo před startem řekl, že budeme pět kol před koncem atakovat čelo tabulky, tak bych tomu nevěřil. V našich podmínkách je pro nás čest hrát tak vysoko. Máme sílu i kvalitu, ale vnímám to tak, že jedeme nad plán," připomněl i loňskou hrozbu, že tým do soutěže vůbec nenastoupí.

I před náročným programem v závěru navíc Sabou věří, že Dvůr ještě neřekl poslední slovo. „Soutěž je nesmírně vyrovnaná. Každý může porazit každého a není lehkých zápasů. Nějaké body jsme uhráli, teď jsme nezvládli dva zápasy. Ale jedeme dál, abychom udělali co nejvíce bodů. V naší situaci by asi bylo nesmyslné říkat, že nechceme skončit co nejvýš," hodlá se dál rvát.

Největším sokem lídra je ale aktuálně Tachov, mimochodem příští soupeř Dvora. Nenápadný, avšak velmi produktivní tým je příjemným překvapením soutěže. Kromě porážek ve Štěchovicích a Převýšově v ostatních jarních zápasech nezaváhal a má velmi dobře našlápnuto.

V utkání Zdejcina – Mořina si hosté připsali důležité tři body po výhře 2:0.
Stoper Malý na hrotu rovná se hattrick

V zástupu jsou však ještě další týmy, které mají čelo tabulky na dostřel.

Jirny sice přišly o šest bodů za nesplacené pokuty, v květnu se ale obhájce prvenství vrátil na vítěznou vlnu a z devítibodové ztráty je rázem jen tříbodová.

„Soutěž je strašně vyrovnaná. Ať jste první nebo osmí, záleží, jestli máte zraněné, nebo zda se vám daří zápasy dotahovat do vítězného konce," zopakoval trenér Viktorie Václav Hradecký svá slova ze začátku května.

Tehdy Jirny završily pro ně nevídanou šňůru pěti zápasů bez tříbodové odměny. Výhry nad Chrudimí, v Hořovicích a nad Královákem ale krizi zažehnaly.

„U nás se to nyní zlepšilo a panuje větší pohoda. I do dalších zápasů jdeme otevřeně. Netrápíme se tím, jestli skončíme třetí nebo pátí. O to je to možná lepší," nehodlá se stresovat trenér Viktorie. Také pro něj jsou překvapením nevýrazné výsledky a ztráty Hradce. „U nás hráli velmi solidně. Porážkami dali soupeřům šanci se nadechnout."
Hned další kolo, které zahájí druhý anglický týden v jarním programu, může znovu výrazně míchat kartami. A nejen šlágrem v Králově Dvoře…

I. B třída: TJ Kly - SK Bakov n/J 5:1.
Kly už by chtěly slavit, proti je FC Mělník