Domácí s největším favoritem na prvenství dokázali dvakrát vyrovnat a za stavu 2:2 dostali dokonce výhodu jednoho muže v poli navíc. Jenže ta nakonec trvala jen krátce a střídal ji jiný zlomový moment. Jon musel chybu v rozehrávce hasit faulem na Nováka a rozhodčí se vedle červené karty rozhodl i pro další penaltu, i když ke kontaktu dost možná došlo ještě před šestnáctkou. Trnka pak z penalty nezaváhal a oslavil svou premiéru v dresu Hostouně vítězným gólem.

„Na videu je jasně vidět, že k faulu došlo ještě před velkým vápnem. Nevím, co si o tom mám myslet," vrátil se trenér domácích Miroslav Hruška k situaci, která vzbudila vášně.

Trenér hostí Martin Čurda prý mohl z lavičky sotva posoudit, kde přesně k faulu došlo. „Nejsme v hokeji, že bychom si mohli zastavit video. Rozhodčí to takto posoudil. Samozřejmě, že půlka lidí bude naštvaná a druhá šťastná. Nemám důvod ale nevěřit svým hráčům, kteří říkali, že to bylo uvnitř. Nejblíž byl domácí gólman, a ten se ani nerozčiloval," argumentoval.

Jenže kouč Hruška nepovažoval třetí „jedenáctku" v utkání za jediný signál, že rozhodčí zápas nezvládl. Už v prvním poločase se domácí domáhali vyloučení hostujícího brankáře za to, že při zmaření šance „vyjel" s míčem v ruce mimo šestnáctku. Tobiška trestal žlutou. Ani tu pak k nevoli Rejšických nevytáhl pro Pettíka po faulu předcházejícímu penaltovému vyrovnání na 2:2, takže zimní posila z Berouna zápas dochytala. „Měl dostat červenou," nepochyboval Hruška.

V očích Martina Čurdy sudí výrazně nepochybili. „Myslím, že penalty i červené karty byly naprosto oprávněné. Domácí na to samozřejmě koukají jinak, protože prohráli. Druhá žlutá pro Pettíka? Můžeme o tom diskutovat, jestli ji v tom momentě dát. Byl u toho ještě další hráč. Z pohledu trenéra se to blbě posuzuje. Rozhodčí to takto zapískal. Kdyby domácí vyhráli, neřešili by to," uvažoval nahlas Čurda. Jeho tým šel přesto do deseti jako první. Soupeř si ale přesilovky příliš neužil. Za stavu 2:3 naopak Rejšice přišly ještě o frustrovaně důrazného Maňase a v závěru inkasovaly od Trnky i čtvrtý gól.

„Ovlivnila to ta naše první červená. Hráli jsme pak už vabank. Mrzí to, že proti prvnímu to máme za stavu 2:2 pod kontrolou a pak se to během pěti minut otočí. Klukům ale nemůžu nic vyčíst. Klobouk dolů před tím, jak makali a dřeli," chválil Hruška.

Podle Čurdy se na kvalitě výkonu jeho týmu projevilo, že v prvním kole nehrál. „Bylo vidět, že domácí jsou o zápas rozehranější. Zpočátku byli živější, ale po čtvrt hodině jsme se s tím srovnali. Zaslouženě jsme vyhráli na brankové příležitosti i způsob hry, kdy jsme byli klidnější na míči," řekl trenér Hostouně, který nepřestal věřit ani za stavu 2:2 a v oslabení jednoho muže. „Vím, co mužstvo dokáže. Museli bychom hrát trochu jinak a spoléhat na brejky. Domácí nám to ale sami usnadnili."