„Pro malý klub z periférie Kladna to je likvidační pokuta. Pokud neuspějeme s odvoláním, budeme podle mne muset klub zrušit a všechny přihlášené soutěže odhlásit,“ má jasno předseda Baníku David Nedvěd.

Co se vlastně ve Švermově stalo? Hrál se zápas o první místo v krajské I. A třídě dorostu, postoupit mohou ale oba celky. Tedy nešlo o fotbalový život, jen chtěly oba kluby vyhrát.

Krajský přebor: Slaný (v bílém) přejelo doma Hvozdnici 6:1.
Šampionát veteránů hostí Slaný

Hosté z Klecan vedli v 72. minutě 2:0, když domácí hráč Patrik Plachetka dostal za kritiku červenou kartu a lehce strčil na protest do hlavního rozhodčího Vojtěcha Braunšveiga. Ještě víc si ale vyšlápl na asistenta, zkušeného Petra Zuskina, jehož prudce kopl do boku. Hlavní rozhodčí poté zápas předčasně ukončil.

Následně jeden z fanoušků domácích vhodil na odcházející rozhodčí kýbl plný vody. Ránu inkasoval opět Petr Zuskin. Hodně nebezpečná záležitost. Pořadatelská služba rozhodčí sice od dalších útoků okamžitě ochránila, Baníku to ale nepomohlo.

Dostal mimořádně vysokou pokutu ve výši sto tisíc korun. David Nedvěd, který byl v neděli hlavním pořadatelem a na jednání disciplinárky byl osobně přítomen, s tím rozhodně nesouhlasí. „Komise nám vyčetla, že jsme neidentifikovali viníka, proto je podle mě trest tak nesmyslně vysoký. Jenže my opravdu toho člověka neznáme a teď se jen snažíme ho vypátrat,“ říká šéf klubu.

Zdeněk Hašek a Lukáš Zoubele v infografice FAČR
Hašek je trenérem měsíce, Zoubele zase hráčem

Co je zajímavé, Baník si ze zápasu pořizoval soukromě videozáznam. A protože soukromě, disciplinárka podle Nedvědových slov takový materiál k jednání zavrhla. „Jenže na místě ho na mě najednou vytasili, protože už koluje po internetu. Ani z něj však nepoznáte, o koho šlo. My z klubu prostě viníka neznáme,“ oponuje Nedvěd.

A nelíbí se mu, že zápas řídil právě Petr Zuskin. Z jakého důvodu? „Jeho syn hraje za muže Klecan, to je přece střet zájmů. Pak se postaví na lajnu a radí hostujícím hráčům, na koho si mají dávat pozor. To je přece také přes čáru. Po incidentu všichni rozhodčí chtěli doprovod z města. Jel jsem s nimi a Petr Zuskin se najednou sám odpojil. Pak zjistím, že ač byl prý psychicky i fyzicky indisponován, tak odpoledne pískal B třídu mužů na nedalekém Braškově,“ zlobí se Nedvěd (na Braškově pískala celá trojice ze Švermova – poz. red.).

Ten by velmi nerad klub rušil. Za posledních deset let ho s ostatními spolupracovníky vytáhl doslova z popela. Chátrající areál s pomocí grantu od ministerstva školství a také díky pomoci města Kladna vybudovali na jiných základech, je zde umělá tráva, nové jsou kabiny. Klub sází zejména na mládež, v dospělých se na rozdíl od jiných nikam nežene, nenakupuje drahé posily a hraje si okresní přebor.

I proto by byla velká škoda, kdyby Nedvěd svá slova splnil. „Bohužel, v případě tak zničující pokuty to budu muset udělat, protože sto tisíc na tohle nemám, a i kdybych měl, nezaplatím je. Proboha, jsme malý klub, žádní profíci! Vždyť za takovou částku pořídím pro děti autobusy na celou sezonu,“ dodal David Nedvěd.

SK Kladno - TJ TATRAN Rakovník 2:1 (0:0) Pen: 4:3, Divize B, 14. 5. 2019, Marek Tóth
Kladno vyhrálo, zářil hlavně Tóth. Hřebeč jasně padla