Dobrovice do nich vystartuje z nejlepší pozice ve své novodobé historii, z druhé příčky divizní skupiny C ztrácí pět bodů na vedoucí Novou Paku. Letní masivní obměna kádru se týmu trenéra Hejna a sportovního manažera Čáslavy vydařila a klub, o kterém se všeobecně ví, že díky spojení s cukrovarem má na danou úroveň nebývalé zázemí, se konečně hlasitě přihlásil o postup do ČFL. „Cíl je pro nás do jarní části daný - kvalitní hra podpořená dobrými výsledky a udržet se ve špičce tabulky, abychom byli ve hře o postup," potvrzuje dobrovické ambice sportovní manažer David Čáslava.

Zimní příprava odpovídala vysokým cílům. Trenér Hejno předem avizoval, že bude dlouhá a náročná, a podle Čáslavových slov svůj slib splnil: „Začali jsme již 8. ledna. Z mého pohledu měla příprava velmi dobrou úroveň a byla rozhodně nejnáročnější za mého působení tady v Dobrovici. Velkou změnou bylo absolvování týdenního soustředění ve Špindlerově Mlýně, kde probíhaly denní čtyřfázové tréninky. Toto beru jako velký posun v celém tréninkovém procesu a rád bych na to každý rok navázal."

I přes náročnost přípravy si mužstvo, které si pro zpestření vyzkoušelo také pro fotbalisty netradiční cvičení Insanity, vysloužilo pochvalu za přístup a docházku. Během své dlouhé zimy sehrála Dobrovice 11 přípravných utkání. K vrcholům patřila přímá srovnání s druholigisty Pardubic a Hradce Králové, či s juniorkou Jablonce, za kterou nastoupilo osm členů prvoligového kádru. Cenné skalpy zde sice cukrovarníci nezískali, herně ale nepropadli.
„S kvalitnějšími soupeři měla utkání splnit kondiční charakter a prověření naší kvality na jednotlivých postech, se soupeři z nižších soutěží naopak nácvik technicko-taktických činností," dodává k tomu Čáslava.

Úspěšné mužstvo zůstalo pohromadě a získalo navíc dalšího člena, útočníka Libora Křelinu, který v dresu Převýšova okusil třetí ligu a v minulosti dokázal v divizi nastřílet i 18 gólů za sezonu. Klub testoval také záložníka Helda, se kterým se ale nedohodl na podmínkách, a ukrajinského gólmana Shrama, na jehož přestup nedošlo kvůli problémům s vízem a transferem ze zahraničí. Odchází pouze záložníci Kořínek, který bude hostovat v Nymburce, a Maňas, kterému bylo ukončeno hostování z FK MB.

V úvodu jara se ale mužstvo bude muset obejít bez jednoho ze základních stavebních kamenů, velezkušeného stopera a kapitána Petra Lukáše, který si v posledním podzimním kole „řekl" o červenou kartu a návdavkem o trest na pět zápasů. „Trest Petra mě mrzí. Je to emotivní hráč a takové věci se stávají. To ho ovšem v žádném případě neomlouvá a nesmí se to opakovat. Petr to ví a omluvil se. Je to pryč a my musíme udělat v rámci možností všechno proto, aby byl co nejrychleji zpátky."

Nakolik bude kapitán svému mužstvu v boji o čelo tabulky chybět, se brzy ukáže. Dobrovická jarní premiéra je na programu v neděli 9. března od 10:15 na půdě pardubického béčka.

STANISLAV CHMELA