FK Mladá Boleslav - Zbrojovka Brno 2:0 (0:0)

Fotbalisté Mladé Boleslavi napravili nevydařený vstup do sezony a v prvním ligovém domácím utkání porazili Brno 2:0. Středočeši měli celé utkání převahu, kterou v 50. minutě zužitkoval Aleš Čermák. V poslední minutě pak po brejku zvýšil Jan Chramosta po přihrávce od Milana Baroše.

„Myslím si, že jsme zápas měli od první minuty ve své moci, ale zahazovali jsme jednu šanci za druhou. Dobře jsme kombinovali, ale vázla koncovka. S výkonem jsem spokojený, mrzí mě jen ty neproměněné šance," hodnotil utkání trenér Mladé Boleslavi Karel Jarolím.

Ten po předchozích nepřesvědčivých výkonech zamíchal sestavou, když jen na lavičce nechal brankáře Veselovského, Křapku a Klobásu. Své ovoce to přineslo a domácí byli od začátku hodně aktivní.

V brance Brna však byl Doležal, který si v první půli dokázal poradit se všemi nebezpečnými situacemi Mladé Boleslavi. Trápil zejména mladého záložníka Čermáka, který se tlačil do několika slibných šancí, ale Doležala nepřekonal. Největší měl čtyři minuty před poločasem, kdy byl 10 metrů od branky zcela sám, ale trefil jen vybíhajícího gólmana.

„Nebýt vynikajícího výkonu brankáře Doležala, tak bychom už v poločase prohrávali 3:0. Propadali jsme v soubojích a nestíhali jsme kolmé přihrávky za obranu," kritizoval trenér Brna Václav Kotal.

Pět minut po začátku druhé půle se však Čermák přeci jen dočkal. Po centru sklepl míč Zahustelovi, ten přiťukl Bartlovi a Čermák měl na malém vápně hodně času na to, aby svou střelu usměrnil mimo dosah Doležala.

Zvyšovat mohl Magera, který byl znovu zcela sám uprostřed vápna, ale z voleje střílel mimo. Brno se dostávalo do zakončení většinou jen po standardních situacích, ale hosté gólmana Šedu téměř neprověřili.

Naopak po spolupráci střídajících hráčů Baroš přiklepl míč Chramostovi, ten byl v ideální pozici, ale střela mu vůbec nesedla. Brno tak mělo stále šanci alespoň na srovnání, jenže obrana Mladé Boleslavi byla tentokráte pevná a nedopustila se chyby, na které v minulých zápasech žehral Jarolím.

Navíc v poslední minutě po brejku šel Baroš na branku sám ve dvojici s Chramostou, nebyl sobecký a připravil svému spoluhráči stoprocentní šanci, kterou už Chramosta proměnil a definitivně rozhodl.

„Byl to dárek od Baryho. Běžel jsem za ním, abych mu to ulehčil a on mi to dal krásně do prázdné branky," popisoval Chramosta. „Můžeme být spokojení, Brnu jsme nic nedovolili, sami jsme měli řadu šancí, takže jediná kaňka je, že jsme jich víc neproměnili," do­dal.

Také trenér Brna uznal, že domácí vyhráli zaslouženě. „Věděli jsme, že Boleslav po vyřazení v poháru a prohře v Liberci udělá vše pro to, aby tu dnes uspěla, ale my jsme ji to hodně usnadnili. My bychom museli mít velké štěstí, abychom vyrovnali. Výhra Boleslavi je zasloužená. V první poločase předváděla fotbal jiné kategorie než my," dodal Kotal.