Na Spartu narazí po osmadvacáté, osmkrát už ji dokázali porazit, naposledy na jaře letošního roku. Nedělní zápas 16. kola HET ligy na pražské Letné (začátek v 18 hodin) bude pro FK Mladá Boleslav vyjímečné bez ohledu na konečný výsledek. Jako první v české nejvyšší soutěži na jeho absolutní regulérnost dohlédne videorozhodčí.


„Je dobře, že do fotbalu přichází nová technologie. Jsem rád, že u toho napoprvé budeme i my. Je to takový zápis do historie,“ vítá novinku prezident FK Mladá Boleslav Josef Dufek.

ČFL: Viktorie Jirny - SK Zápy (v modrém) 1:3, podzim 2017.
Angažování Pitáka? Dobré rozhodnutí, libuje si šéf Záp


Pro pádný argument, proč by se měl fotbal více přiblížit sportům, kde televizní kamery pomáhají s rozhodováním kontroverzních situací zcela běžně, nejde daleko, jen do minulého kola. „V nešťastném utkání Baníku s Karvinou jsme viděli, jakým způsobem se dá takzvaně vyhrát,“ připomněl duel, v němž přehmaty sudích přihrály domácí Ostravě obrat a tři body.


Přestože zápas na Spartě patří v ligovém rozpisu už do odvetné části, kvituje Josef Dufek, že se projekt s videorozhodčím rozjede ještě před zimní přestávkou. „Je dobře, že se veřejnost alespoň v jednom zápase bude moci s novinkou seznámit. Určitě to přinese nějaké ohlasy, nové zkušenosti,“ poznamenal Josef Dufek.


Osobně i za klub FK Mladá Boleslav zavedení videa podporoval. Nyní bude zvědavý, jaké zkušenosti přinese praxe. I z podzimních zápasů své Bolky by si její šéf vybavil některé okamžiky, které volaly po přezkoumání. „Konfliktních situací jsme za podzim zaplaťpánbůh neměli moc. Třeba na Slovácku nám televizní záběry ukázaly, že jsme měli kopat pokutový kop,“ vrátil se Josef Dufek do poloviny září a utkání, které hosté nakonec i tak vyhráli.

Adrian Rolko se od hradecké šestnáctky přesouvá do realizačního týmu prvoligového áčka Mladé Boleslavi.
Rolko hlásí návrat. Jako asistent trenéra Uhrina


„Lehce sporná se mohla zdát naše penalta proti Bohemce, rozhodčí ji ale pískli dobře a nakonec ani hráči neprotestovali,“ uvedl další příklad s tím, že rozhodčí má na rozhodování zlomek času. „Když se na to podíváme popáté v televizi, pak jsme jako fanoušci všichni chytří. Rozhodčí to mají těžké a nezávidím jim to. Právě proto je dobře, že přichází taková pomoc.“