Nadšení v Hořovicích, úleva v Nymburku a na Rakovnicku, vrcholící napětí v Benátkách, Kolíně, Úvalech a na Kutnohorsku. Předposlední kolo českých fotbalových soutěží zpečetilo osudy zatím jen některých středočeských celků.

Zápy ve šlágru třetiligového jara na hřišti okresního rivala v Jirnech nestvrdily prvenství v soutěži, ani postup. Po druhé jarní porážce (0:2) znovu přepustily vedoucí pozici svěřencům trenéra Václava Hradeckého. Oba týmy budou postupové umístění v posledním kole na dálku hájit před dotírající Viktorií Žižkov. Ta ztrácí po výhře nad Benešovem tři, respektive dva body, ale vůči Jirnům i Zápům má lepší bilanci ze vzájemných soubojů, a uchovává si tak alespoň teoretickou naději na prvenství. V derniéře ČFL se Jirny představí na půdě třináctého Benešova, Zápy doma přivítají osmý Písek. Žižkov nastoupí na půdě tachovského nováčka, jenž figuruje na dvanácté příčce.

Benátky už nemají záchranu jen ve své moci
Až v závěrečném kole se také rozhodne o tom, kdo společně s Unionem 2013, Brozany, Čáslaví a Mostem sestoupí jako pátý tým do divize. Navzdory dalšímu životně důležitému vítězství, tentokrát 2:0 ve Štěchovicích, jsou na tom stále nejhůř Benátky nad Jizerou, jež ze šestnáctého místa ztrácejí dva body na patnáctý Kolín. Ten nezvládl domácí zápas s Tachovem, jemuž podlehl 1:2.

Mladoboleslavská farma přetaví naději v záchranu pouze výhrou v závěrečném utkání s béčkem Táborska, podmíněnou tím, že Kolín nezíská v Králově Dvoře bod za prohrané penalty. Oba středočeské celky se zachrání, pokud Benátky vyhrají za tři a Kolín alespoň za dva body.

Fotbalisté Hořovicka ve 29. kole divize A zvítězili na hřišti Aritmy 1:0 a definitivně si zajistili historický postup do ČFL. O vítězství Hořovic rozhodl jediným gólem Zítek, a tak tým trenéra Petra Vrabce mohl oslavit hned po utkání posun do třetí nejvyšší soutěže. V divizi působil klub ze sedmitisícového města třináct let.

Z šesti Středočechů ohrožených před víkendem sestupem z divize se zcela ulevilo Nymburku a oběma reprezentantům Rakovnicka, těm chybělo k jistotě po bodu. Nové Strašecí uhrálo tři vysokou domácí výhrou nad už sestupujícím Jindřichovým Hradcem, rakovnický Tatran přidal dva po penaltové výhře nad Libiší. Nymburk se zachránil skalpem už postupujících Lovosic v kombinaci se zaváháním Litoměřic. Nervózní závěr sezony naopak čeká Úvaly, které po porážce s Kladnem potřebují uhrát v Neratovicích alespoň bod, aby se nemusely spoléhat na další klopýtnutí Litoměřic.

Ústí dusí Středočechy
Ve skupině C se naplnil před týdnem na první pohled nepříliš pravděpodobný scénář. Mocně finišující Ústí nad Orlicí ukrojilo i díky dohrávce už dvě třetiny z devítibodové ztráty na Kutnou Horu a Suchdol. Na jeho hřišti si tak Východočeši mohou v posledním kole výhrou zajistit záchranu. Hora bude v takovém případě potřebovat vzhledem k nejmenšímu bodovému zisku v minitabulce s oběma rivaly nejméně bod z duelu s Dvorem Králové.

Ze tří českých skupin divize celkem sestoupí dvanáct mužstev, po čtyřech z každé skupiny. Před posledním kolem je známo deset sestupujících. Jediným Středočechem mezi nimi je odstoupivší Litol.