V pátém kole v Berouně, v osmém na Spartaku Příbram a v devátém doma s Poříčím – zápasy, v nichž tým Horek přibrzdil. Všechny ostatní vyhrál. Stěžejní vliv na umístění měla především výhra na hřišti ex-divizní Libiše hned ve druhém kole.

„Takový výsledek nikdo z nás nečekal. Po postupu jsme se drželi při zemi. Že jsme po podzimu první, je úžasné,“ komentuje poločasové prvenství bývalý ligový obránce Radek Mynář.

Sám v závěru podzimu střelecky exceloval a spolu s Martinem Korcem a navrátilcem Bohumilem Nádeníčkem se podělili téměř rovným dílem o dvě třetiny ze 42 gólů týmu.

I přes luxusní osmibodový náskok na první nepostupovou příčku si v Horkách uvědomují, že jsou teprve v polovině cesty za případným dalším postupem. „Mohou přijít zranění i cokoli jiného,“ zdvihá prst Mynář.

Čechie Velká Dobrá - TJ Unhošť 3:1 (0:1), I. B. tř., 28. 10. 2017
Středočeský podzim: Víc než dobrá Dobrá, trenér Sázavy za největšího padoucha

O výkony a především góly dalšího borce z ligy se opírá také nejbližší pronásledovatel půlmistra. Hrající kouč Libiše Zdeněk Šenkeřík se šestnácti góly pasoval dokonce na nejlepšího střelce soutěže. Ani on nedokázal zabránit výpadkům ve Slaném či se Strašecím. Závěrečných pět gólů do sítě Poříčí v přímém souboji o druhou příčku ale dalo na obě porážky s týmy ze spodní poloviny tabulky definitivně zapomenout.

„Některé zápasy jsme nezvládli, jiné jsme ale dotáhli do úspěšného konce v posledních minutách. V tomto je naše bilance spravedlivá,“ ohlíží se za půlsezonou Zdeněk Šenkeřík. I třeba až desáté místo Kutné Hory dává za pravdu jeho slovům, že po pádu z divize to týmy nemají v přeboru snadné. „Povedlo se nám tým znovu nakopnout. Doufám, že navážeme i na jaře.“

Ani z Mělnicka nelétají do světa prohlášení o útoku na divizi. „Postup budeme řešit, až to bude aktuální. Zespoda se bude tlačit Lhota i Poříčí. V soutěži jsem ale nezaregistroval soupeře, který by nás vyloženě přehrál. Na jaro se těšíme a budeme připravení,“ hlásí někdejší útočné eso Slavie či Jablonce. Co soudí o jediném soupeři, který skončil v tabulce výš? „Horky určitě mají svou kvalitu, kterou potvrzují. Oproti nám dokázaly odehrát více zápasů s nulou a nedostávaly tolik gólů.“

FK Mladá Boleslav - Bohemians Praha.
Tři střely přinesly tři góly

Týmy od třetího do sedmého místa jsou v tabulce nahuštěné na třech bodech. O bronzové Lhotě se na podzim mluvilo hlavně v souvislosti s očekávaným příchodem Romana Bednáře (2 starty, 2 góly). I když tým odehrál většinu zápasů bez něj, překlopil bodovou šňůrou ve druhé polovině podzimu svou bilanci do velmi lichotivých hodnot. „Jsme skoro jistě zachránění a můžeme klidně koukat i na boj o čelo,“ glosuje obránce Lhoty Tomáš Vlasatý 29 nastřádaných bodů. Loni se mocně finišující tým dostal přes takovou metu až tři kola před koncem jara.

Před sezonou nahlas vyřčené přání hrát do pátého místa naplňuje Poříčí. Nebýt závěrečného nezdaru v Libiši, mohlo být ještě veseleji. Staronový trenér Posázavanu Pavel Šimáček je i tak s podzimem spokojený. „Vysoká porážka na konec podzimu bolí, ale jinak musím hráčům poděkovat za výkony v polovině sezony. I když se našly výjimky, tak jsme po většinu zápasů podávali slušné výkony,“ chválí.

V dobrém rozpoložení v podobě tří výher v řadě končily podzim páté Klíčany. Partě okolo dvaačtyřicetiletého ex-ligisty Radka Šelichy chybělo k větší spokojenosti snad jen více bodů než tři ze zápasů s vedoucím kvartetem.

Z katastrofálního vstupu do soutěže se dokázali od čtvrtého kola zkušeně oklepat v Berouně. Úvodní, a jak se později ukázalo, velmi cenný skalp Horek nezůstal ojedinělý. Duo Krůta – Horek (dohromady 22 gólů) ubralo plyn už pouze proti výše postaveným – ve Lhotě, s Libiší a v Klíčanech.

Do větru před sezonou nemluvil kouč příbramského Spartaku Marek Zárybnický, když tvrdil, že jeho tým má i jako nováček na první polovinu tabulky. Po patnáctém utkání mohl hráčům poděkovat za výkony vedoucí k 26 bodům a sedmé příčce.

Jiří Fleišman.
Fleišman: Chtěli jsme hrát jinak

Lepší polovinu tabulku uzavírají Tuchlovice. Nejen s ohledem na páté místo z loňska v AFK mířili výš. „Máme náročného předsedu, pana Beštu, který chtěl, abychom skončili ještě lépe – do třetího místa,“ připomíná kapitán Lukáš Hajník. Prozatímní menší ústup ze slávy hodnotí smířlivě. „S třiadvaceti body jsme uprostřed tabulky. V žádném případě to neznamená klid do jara. Hlavně musíme dát dohromady zraněné,“ zdůrazňuje hráč s 35 starty v lize. Sám byl kvůli problémům s kotníkem nucený vynechat závěr podzimu. Na jaře při vyrovnanosti pořadí věří ve vylepšení pozice.

O čtyři body klidnější zimu než před rokem si dopřávají ve Hvozdnici. Spolehnout se totiž opět mohli na Lukáše Mráze. Král střelců uplynulé sezony opět zařídil bezmála polovinu gólů, konkrétně třináct.

Dvacetibodové hranice dosáhla ještě Kutná Hora. Desátá příčka by se pro tým hrající na jaře v divizi na první pohled mohla zdát málo. „Kádr jsme skládali za pochodu a prakticky během čtrnácti dnů v létě,“ uvádí trenér Radek Kulhánek souvislosti, proč je s bilancí víceméně spokojený.

Na devatenáct bodů se v samém závěru srovnali ve vzájemném utkání další dva nováčkové. Lepší náladu si na přestávku odnesly Nespeky, zatímco Slaný končilo třetí penaltovou porážkou v řadě a ve druhé polovině podzimu se nedočkalo tříbodové výhry. „Čtyři zápasy jsme nedali gól ze hry,“ přidává námět na zlepšení vedoucí mužstva Milan Šúr.

Fotbalisté Zavidova si v závěrečném podzimním kole I. A třídy poradili i s vedoucí Hřebčí.
Hřebeč ztratila titul půlmistra, Klouček má proraženou čelní kost

V Nespekách, kde se zkraje podzimu museli vypořádat s brzkým koncem posily Šírla, považují vlastní bodové konto za solidní.
Další dvě příčky náleží týmům, jejichž podzim lze směle označit za největší zklamání. Naposledy sedmé Nové Strašecí od vítězství v Libiši přidalo v posledních šesti týdnech už jen dva body. Útlum korunovala domácí šestka od Příbrami.

„Prvních devět kol, kdy jsme hráli v patnácti lidech, to šlo. Poté, co se zranil Kaválek, který dal v šesti duelech sedm branek, nám to tam přestalo padat. Závěr se nám vůbec nevydařil. V posledních šesti kolech to hrajeme v jedenácti,“ vítá konec podzimu trenér Miroslav Procházka.

Jen záblesky loňských výsledků občas prosvítily matný podzim Rejšic. Tým pasovaný na černého koně od začátku pořádně kulhá. Zabrat ve dvou zápasech v řadě dokázal pouze jednou.

„Nedokážeme se sejít a hrajeme pokaždé v jiné sestavě,“ zdůvodňoval trenér Miroslav Hruška po šestém kole nelichotivé výsledky. Ve zbylých se dostavilo mírné zlepšení, na vyskakování ale 15 bodů rozhodně není.

S bojem o záchranu víceméně museli počítat v Semicích. Čtrnáctý tým loňského pořadí před sezonou neposílil, spíše naopak. Desetibodový vklad do jara zařídily výhry nad Poříčany, Hvozdnicí a Kutnou Horou.

ČUS Česká unie sportu
Na post předsedy kladenské ČUS kandidují Mařík a Klusák

Druhá sezona v přeboru se zatím jeví jako osudná pro Poříčany. Poslední místo se sedmi body má na míle daleko k předsezonnímu přání manažera klubu Václava Kupra pohybovat se znovu v horní polovině tabulky. Alespoň k záchraně zatím přemožitele Slaného a Hvozdnice nenasměrovala ani trenérská výměna provedená po dvanáctém kole.

Už Lhota ovšem na jaře ukázala, že se dá udržet dokonce i s šesti body po podzimu. Čeho se fanoušci dočkají v odvetách tentokrát?

Čísla přeboru
Nejvíce bodů: Horky – 37
Nejméně bodů: Poříčany – 7
Nejlepší útok: Libiš – 43
Nejhorší útok: Semice – 16
Nejlepší obrana: Horky – 14
Nejhorší obrana: Poříčany – 52
Nejlepší střelec: Zdeněk Šenkeřík (Libiš) – 16
Nejvíce ČK: Jiří Počta (Beroun) – 2
Nejvíce ŽK: Jan Kukač (Nespeky) – 9
Nejvíce branek v utkání: Poříčany – Kutná Hora (5:7)
Nejvyšší výhry: N. Strašecí – Sp. Příbram (0:6), Semice – Rejšice (0:6), Horky – Semice (7:1)

Útočník Vraného Kubík (v modrém) téměř ztracený míč našel mezi semickými stopery a vstřelil důležitý první gól.
Dvě stě diváků vidělo ve Slaném velký obrat Vraňáků