Jediný den zbývá do výkopu jednoho z největších zápasů historii mladoboleslavské kopané. Právě tak lze bez okolků nazvat zítřejší úvodní duel třetího předkola evropské ligy proti Olympique Lyon.

Francouzský fotbalový klub Olympique Lyon v příštím roce oslaví pětašedesáté výročí své existence. Je sedminásobným francouzským mistrem a pětinásobným vítězem francouzského poháru.

V uplynulém ligovém ročníku 2013/14 skončil však až pátý, čili na poslední příčce zajišťující francouzskému klubu účast v evropském poháru. Ze všech dvaceti účastníků nejvyšší francouzské ligy se chlubil třetí nejproduktivnější ofenzívou s 56 nastřílenými góly, byl třetím nejnebezpečnějším týmem na soupeřových hřištích, ale až devátým nejúspěšnějším na domácím trávníku, a v první desítce ligových střelců měl dva kanonýry.

Patnáctigólový Alexandre Lacazette v lyonském kádru stále je, na rozdíl od čtrnáctigólového Bafetimbi Gomise, jemuž skončila v Lyonu smlouva a na nové se dohodl s účastníkem anglické Premier League Swansea City.

Francouzská Ligue 1 startuje o dva týdny později, než česká liga a tak pro Olympique Lyon jsou střetnutí třetího předkola Evropské ligy proti FK Mladá Boleslav ostrým zahájením sezóny. Lyon v letošní letní přípravě porazil ukrajinský Šachtar Doneck 4:1, dánský FC Kodaň 2:0, remizoval se španělským FC Sevilla 0:0 a překvapivě prohrál s maďarským VSC Debrecen 2:4. První ligové utkání sehraje až v sobotu 9. srpna doma se Stade Rennes.

Čerstvým trenérem Olympique Lyon je šestačtyřicetiletý Hubert Fournier, někdejší obránce Olympique Lyon, Borussia Mönchengladbach, Guingampu a Rouenu. V pozici hlavního kouče přivedl Stade Reims v roce 2012 z druhé do první ligy a letos s ním skončil jedenáctý v Ligue 1. V létě přijal nabídku Olympique Lyon, na jehož lavičce skončil Rémi Garde, jenž po tříletém působení odmítl nabízené prodloužení smlouvy.

Lístky na evropský velkoklub ponechal FK ve stejné výši, jako na úvodní zápas proti Brijegu.

„Přestože k nám přijede špičkový evropský klub, tak jsme cenu vstupného volili na minimální úrovni. Zveme tak fanoušky fotbalu z celého mladoboleslavského regionu na mimořádnou podívanou a očekáváme, že zaplní hlediště do posledního místa a vytvoří našim fotbalistům potřebné domácí prostředí. V souboji s Lyonem bude důležitý každý hlas povzbuzení," prohlásil manažer klubové komunikace FK Mladá Boleslav Jiří Koros.