Historický postup je na dosah

Dobrovice - Pohled na tabulku divize C hovoří jasně o tom, kdo je před startem jarní části soutěže největším aspirantem na postup do ČFL. Fotbalisté Dobrovice totiž vedou se sedmibodovým náskokem na nedaleké Benátky, třetí Trutnov ztrácí už bodů jedenáct. „Všichni tady v Dobrovici sní o postupu, ale všichni víme, že to bude ještě hodně dlouhá a těžká cesta. Chceme prostě hrát, co nejvýš to půjde, a když to na konci přinese postup, tak budeme šťastní," nemá věc za hotovou kouč Cukrovarníků Petr Hejno.

Jeho tým absolvoval, jak je Hejnovým zvykem, náročnou přípravu. „Hráči byli v zápřahu šest dní v týdnu. Tréninky a většinou ve středu a o víkendu zápas. Jak se tak říká – všechno proběhlo podle plánu," komentuje Hejno obligátní způsob zimní přípravy.

Kromě přípravy v domácích podmínkách v Dobrovici hráči jezdili také do kryté haly v Milovicích a došlo také na pohybovou přípravu insanity v dobrovické sokolovně. Stejně jako v loňském roce se uskutečnilo také soustředění ve Špindlerově Mlýně. „Jsem rád, že nám vedení cukrovaru opět zaplatilo soustředění na horách, kde jsme měli fantastické podmínky," pochvaloval si Hejno.

Ten je také nad míru spokojený s posílením stávajícího kádru: „Vyhlédl jsem si čtyři hráče a jsem rád, že se nám podařilo všechny čtyři přivést." Nováčky v sestavě Picavy tak jsou brankář Ondřej Pávek (hostování ze Sparty Praha), Ondřej Soběslav (hostování Slovan Liberec), Jiří Kristan (Jablonec n. J.), v přestup se změnilo hostování Jaroslava Rudolfa a posledním příchozím je Ondřej Janda z Českého Brodu. V kolonce odchodů pak Dobrovičtí registrují brankáře Hňupa, obránce Jiřího Béma a také Michala Vodičku, kterému skončilo hostování z Bohemians Praha.

V přípravných zápasech se Dobrovice nebála vyzvat ani druholigového soupeře. S účastníkem NFL Pardubicemi prohrála nakonec 1:5. „Hráli jsme s nimi otevřenou partii, ale dali nám góly z brejků," řekl Petr Hejno.

Dva citelné zimní exody a ještě citelnější příchody

Benátky nad Jizerou – Žádné zemětřesení v kádru v týmu druhého týmu C skupiny divize v neplánovali, přesto se v pohybu kádru děly hodně zajímavé věci. „Tým opustil Matej Sivrič, který u nás hostoval z prvoligové Boleslavi a který v zimě odešel do Baníku Ostrava. Ale s tím jsme počítali," začíná povídání o zimních změnách kouč Benátek nad Jizerou Vladimír Sedláček. „Jenže pak přišla velká rána – a sice odchod Jana Flachbarta, který byl u nás na hostování ze Střížkova a který s ním měl pro jaro jiné plány," přidává nepříjemné oslabení kádru o dva „ligisty" sám bývalý prvoligový fotbalista Sedláček.

Náhrada se však podařila sehnat! A to také prvoligová. „Úzce spolupracujeme s Mladou Boleslaví, a tak na jaro máme k dispozici stopera Radka Dosoudila a záložníka Davida Brunclíka," jmenuje trenér dva zimní příchody. A že jde pro čtvrtou nejvyšší soutěž o hodně zvučná jména, netřeba ani dodávat. Radek Dosoudil působil na začátku podzimu v gruzínském Tbilisi, odkud se ale pakoval po rozprášení kádru společně s trenérem Michalem Bílkem. David Brunclík odehrál podzim v Českých Budějovicích. Ani jeden z nich ale nenašel na jaro adekvátní angažmá a v domovské Boleslavi také nebyl o jejich služby zájem. „Oba hráči mají určitě vyšší ambice, proto si od nich na jaře slibujeme, že nám hodně pomůžou," věří Sedláček.

Ten nebyl přes zimu spokojený s docházkou na tréninky. „Bohužel nás hodně zasáhla chřipková vlna, takže jsme celou zimu trénovali v nekompletním složení. Navíc Smetana je po operaci nosu a dlouhodobě zraněný je také Murárik," vypočítává absence Sedláček.

Jeho tým je ale podle jeho slov na jaro dobře připravený. „Chceme hrát na vršku tabulky. Bodový tlak je zezadu, tam se na nás tlačí hodně týmů. Dobrovici na čele už asi nikdo nechytí. Tam mají skvělé zázemí a myslím si, že jaro zvládnou," říká Sedláček při pohledu na tabulku.

Právě jeho tým vynesly na druhé místo také čtyři body získané v pěti penaltových rozstřelech. „My jsme čtyři rozstřely zvládli. Ale v nich je to spíše o štěstí," komentoval letošní novinku Sedláček.

Po hodně dlouhé době se nám povedl podzim

Mnichovo Hradiště – V Hradišti vládne po podzimu spokojenost. Jak by také ne, když je klub z Mladoboleslavska v polovině soutěže na druhém místě jen o dva body za vedoucí Vykání. „Jsem spokojený. Po dlouhé době se nám povedla podzimní část soutěže, a to jak výsledkově, tak i herně," neskrývá oprávněné nadšení Tomáš Ježek, předseda Mnichovohradišťského SK, jak zní správný název klubu.

Na druhou stranu ale umístění v tabulce, byť je hodně lichotivé, nepřeceňuje. „Soutěž je hrozně vyrovnaná. Nikdo z týmů, snad kromě Vykáně, která má v týmu hodně dobré fotbalisty, nikoho výrazně nepřevyšuje. Máme sice ztrátu dva body na prvního, ale stejně tak náskok jen tři body na pátého," říká při pohledu na tabulku Ježek.

Kádr v zimě zaznamenal dvě změny. Na hostování do Mírové pod Kozákovem odešel Stanislav Bejda, naopak z hostování v Horkách se vrátil Martin Hrdina.

I on absolvoval s týmem zimní přípravu. „Ta probíhala tradičně. Třikrát týdně tréninky – z toho jeden byl kondiční venku, jeden v hale a také jsme jezdili na umělku do Liberce," odkryl zimní plán mnichovohradišťský předseda. Tým si také na úvod zimní dřiny odbyl kondiční soustředění.

Z výsledků přípravných zápasů můžeme jmenovat výhry nad Doubím 5:1, či českolipským Arsenalem 4:1. Porážku si pak Hradišťané odnesli ze zápasu se Semily. „To bylo paradoxně i přes porážku asi nejkvalitnější utkání. Semily bojují o postup do divize a nás porazily 3:2."

V Hradišti mohou spoléhat na pevnou defenzivu. Na podzim tým inkasoval pouze třináctkrát, což je nejméně z celé soutěže. „A tak to víte, že to potěší," komentoval Ježek, sám bývalý brankář.