Fotbaloví příznivci se dočkali. Paní zima už je fuč pár víkendů, teď zmizí i ta fotbalová zima. O víkendu se totiž naplno rozjedou zbývající soutěže, tedy krajská I. B třída a všechny okresní soutěže. Právě týmům okresních soutěží jsme se podívali před startem jarní fáze na zoubek.

Podzimním mistrem okresního přeboru se stali suverénně fotbalisté z Kosmonos. Do jarních odvet půjdou s luxusním náskokem patnácti bodů. Kosmonosy totiž vyhrály všechny zápasy, jedinou výjimkou je domácí remíza s Čejeticemi. Takový náskok by neměli fotbalisté z kopečku nad Boleslaví už ztratit a v přeboru je, dá se říci, po podzimu rozhodnuto.

Ne tak ale na druhém konci tabulky. Černého Petra zatím drží Kropáčova Vrutice a Bezno. To je ale na třináctém místě jenom vinou skóre a třeba na desátou Bělou ztrácí jediný bod. Vrutice pak body čtyři.

V polovině A skupiny III. třídy jsou na čele dva celky, se kterými se před startem soutěže zase až tak nepočítalo. Nováček z Čisté vede díky lepšímu skóre před SK Ledce. Oba dva mají šestibodový náskok na třetí rezervu Bakova. S další ztrátou následuje mladoboleslavské SKP, Řepov a až na šestém místě se nachází největší papírový favorit soutěže z Doubravy. Na postup ztrácí aktuálně jedenáct bodů.

Na dně tabulky se krčí s jediným získaným bodem Obruby. Čtyři body a neklidné jaro má, respektive bude mít, také Klášter. Třetí od konce je pak s deseti body Jivina.

Raketový vstup do sezony měl ve druhé skupině trojky nováček z Rejšic a dlouho to vypadalo, že nepustí nikoho jiného ke slovu. S impozantním skóre totiž kosil jednoho soupeře za druhým. Nastolené tempo však nedokázal udržet během celého podzimu a na rozdíl od favorizovaného Chotětova třikrát zaváhal. Chotětov navíc dokázal vyhrát vzájemný duel obou soupeřů v Rejšicích 3:1. Odepisovat však nelze ani další pronásledovatele třetí béčko Horek a čtvrtý Strašnov. Tuhý boj o udržení čeká na jaře Jabkenice, které uzavírají tabulku skupiny B s pouhými dvěma body.

Ve čtyřce nově založený tým Kosmonosy B jenom potvrdil skvělý podzim áčka a také on vede svou soutěž. Kádr plných zkušených fotbalových bardů má na prvním místě tříbodový náskok na Novou Ves. Ta se oklepala po loňském sestupu ze III. třídy a mohutně usiluje o návrat o patro výš. Dva body za ní je tlačenice tří týmů, kde se drží se shodným počtem bodů tři rezervy Bezna, Bělá a také Vrutice.

Hned první kolo přinese několik zajímavých zápasů. Na spodku tabulky přeboru bude živo hned od začátku – Kostelní Hlavno čeká derby s Předměřicemi, Akuma přivítá poslední Vrutici. Šlágr celého jara si odbudou hned na úvod dva vedoucí celky áčka III. třídy Čistá totiž hraje v neděli v Ledcích. Derby boleslavských S mezi Sportingem a SKP se hraje v sobotu na Strašnově. Ve druhé skupině vypadá lákavě sobotní duel béček – třetí Horky hostí druhé Rejšice. Ve čtyřce si to v přímém souboji rozdají o nejhorší tým okresu béčka Luštěnic a Skalska.

1. Jak probíhala zimní příprava? 2. Změny v kádru? 3. Cíle pro jaro?

OKRESNÍ PŘEBOR

MSK B (5. místo), předseda Tomáš Ježek
1. Zimní příprava probíhala společně s A týmem včetně zimního soustředění. (– Skalice B 6:4, – Doubrava 3:3).
2. Žádně zásadní změny neproběhly.
3. Chceme navázat na zlepšený výkon na konci podzimní části soutěže.

Sokol Kosořice (7.), trenér Ladislav Hájek
1. Zimní příprava začala 17. ledna většinou v místních podmínkách. Využívali jsme i dobrovického parku, hřiště a lesy na Loučeni a ke konci zimní přípravy i UMT v Benátkách. Proběhlo i zimní soustředění v super podmínkách v Heřmanicích, kam jezdí spoustu týmů z vyšších soutěží. Sehráli jsme čtyři utkání, bohužel poslední zápas jsme museli zrušit kvůli malému počtu hráčů (nemoc). (– Všejany 3:2, – Rožďalovice 2:3, – Bakov 0:7, – Strašnov 6:2).
2. Změny nejsou skoro žádné. Podařilo se nám udržet kádr ve stejném složení jako byl na podzim.
3. Cíle na začátku přípravy jsem měl vysoké, ale ty bohužel postupem času uvadaly. Kádr máme kvalitní, ale někteří si musí sáhnout do svědomí a uvědomit si, že my nehrajeme pro ně, ale naopak oni by měli odevzdat to co my do nich vložili. Po podzimu jsme skončili v polovině tabulky na 7. místě, takže jakékoli lepší umístění je pro mě pozitivní.

SK Bezno – Sovínky (13.), trenér Milan Kolovratník
1. Příprava probíhala v domácích podmínkách. Na začátku byla velká spokojenost s účastí hráčů i se zvládnutím náročnosti tréninkových dávek. Poslední týdny však došlo k velkému počtu zranění a onemocnění hráčů, což velmi negativně ovlivnilo závěr přípravy. Z těchto důvodů, jsme museli nejen odložit jeden přípravný zápas, ale hrát i další převážně s hráči B mužstva a dorostenci. (– Kosmonosy U21 2:3, – Krchleby 6:1, – Loučeň 0:2, – Zdětín 1:4, – Strašnov 5:4).
2. V hráčském kádru se toho příliš nezměnilo: skončilo hostování Bláha (Skalsko), bylo prodlouženo hostování Rosenkranz (Benátky). Nikdo neodešel. Hlavní trenérem zůstal M. Kolovratník, asistentem se stal A. Kiceluk.
3. Do jarní části vstupujeme samozřejmě s cílem udržet se v okresním přeboru.

Slavoj Kropáčova Vrutice (14.), sekretář Tomáš Musil
1. Zimní příprava probíhala v domácích podmínkách. V polovině února se 18 členů A a B týmu zúčastnilo kondičního soustředění v Maxově u Sloupu v Čechách, kde jsme zároveň využili možnosti tréninků na UMT v Novém Boru. ( – Chotětov 2:3, V. Borek 0:4, Nemyslovice 3:1, Zdětín 3:3).
2. Odchody : Manžel (Pšovka), J. Bůžek (ukončení hostování ), Fabián ( ukončení hostování ), Borecký (Řepín), Rambousek (Čečelice), Zlatohlávek (Čečelice). Příchody: Černý (návrat z hostování), Koutný (Skalsko), P. Gruncl (Nemyslovice), Miler ( Nemyslovice).
3. Záchrana v přeboru.

III. TŘÍDA SKUPINA A

Sokol Čistá (1.), předseda Roman Dohalský
1. Probíhala v domácích podmínkách a v tělocvičně v Bělé. ( – Dubá 1:3, – Kosmonosy B 2:0 – Eintracht Mölhausen 6:2, – Nová Ves 2:3, – Katusice 4:5).
2. Přišel Ondřej Holický (Bělá) a Pavel Bláha (Skalsko). Ze zdravotních důvodů přerušil činnost Lukáš Verner.
3. Chceme hrát o špičku III. třídy.

SK Bakov B (3.), trenér Michal Šimon
1. Zimní přípravu jsme zahájili společně s A týmem o předposledním víkendu v lednu. Poté následovalo několik týdnů fyzické přípravy. Trénovali jsme klasicky třikrát týdně. ( – Nová Ves 1:0, – Horky B 4:0, – Žerčice 5:1).
2. Kádr béčka bohužel opustil na podzim štít střední defenzivy Janda, kterého si kvůli nedostatku hráčů stáhla z hostování Nová Ves. Proti tomu bychom chtěli pomalu začleňovat do kádru několik dorostenců.
3. Po podzimu jsme na vynikajícím 3. místě soutěže za téměř suverénními Čistou a Ledci. Našim cílem je skončit po sezóně v první trojce a vedoucí duo ještě potrápit.

Sokol Řepov (5.), předseda Miroslav Vlk
1. Zimní příprava probíhala v domácím prostředí na UMT, která vznikla díky obecnímu úřadu Řepov, takže jsme mohli trénovat i pod umělým osvětlením.
2. Na hostování odešli Krichebauer a Štěpán (Rejšice). Na hostování přišli Heřmánek (Sporting), Macháček (SKP), Šťastný (Pěčice) a Kostílek (Česká Skalice).
3. Cílem pro letošní sezónu je stabilizovat mužstvo a hrát atraktivní fotbal a přilákat do ochozů vice fanoušků z řad místních obyvatel.

Sporting MB (9.), předseda Michal Bílek
1. Tréninky probíhaly v lesoparku Štěpánka, v nafukovačce a také v tělocvičně. Týden před prvním mistrákem jsme se zúčastnili herního soustředění v Kochánkách. ( – FKMB U16 1:6, – Bezno B 5:4, – Krnsko B 4:2, – Nemyslovice 2:1).
2. V týmu skončili Marek Horňák a Martin Pollák. Viktor Povšík si dá na jaře pauzu. Kvůli zranění se do jarní část nezapojí Josef Merbs. Do klubu pak přišel Vojtěch Tůma z FKMB, na hostování přichází z SKP Pavel Suchý. Nejdůležitější posilou je ale uzdravený Lukáš Knespl. S Akumou ještě dolaďujeme příchod Luboše Mulače, který u nás hrál na podzim.
3. Při pohledu na tabulku bychom měli bojovat o 5. – 9. místo. Spokojíme se i ze záchranou v soutěži. Když bychom napodobili loňské jaro, kdy jsme uhráli 16 bodů, byl bych nadmíru spokojen.

SK Klášter (11.), prezident Martin Pálka
1. Vlastní příprava proběhla jako každý rok pouze v okolí Kláštera,běhalo se již od ledna ale účast hráčů nebyla dobrá. ( – Mukařov 0:1, – Vesec 5:1, – Hlavice 4:6, – Mníšek u Liberce 9:1).
2. Realizační tým beze změn, novým prezidentem klubu zvolen Martin Pálka. Mužstvo hlásí pouze příchody: Pilz (návrat z hostování), Antoš (návrat z hostování), Šimiček (návrat z hostování), Smetana (MSK), Najman (MSK) a Horák přestup ze Slovenska.
3. Mužstvo má dva cíle -záchranu a pobavit diváky hezkým fotbalem.

III. TŘÍDA SKUPINA B

TJ Sokol Chotětov (1.), předseda Jaroslav Souček
1. Zimní příprava začala oficiálně až 25. ledna, nicméně hráči se scházeli již od prosince na dobrovolných nedělních trénincích. Během zimní přípravy, která byla zpestřena i čtyřdenním zimním soustředěním v Zákupech u České Lípy jsme sehráli šest přátelských utkání. ( – Kosmonosy U19 3:4, – Kr. Vrutice 3:2, – Vrchlabí U19 3:2, – Čejetice 4:3, – Předměřice 3:3, – Benátky B 3:2).
2. Z hráčského kádru ukončil po dohodě hostování z Horek Petr Kadeřábek (z důvodu pracovního a studijního vytížení), jinak nikdo ze stávajícího kádru neodešel. Naopak se již uzdravil Matěj Váňa, který je u nás na hostování z Dobrovice a do kádru počítáme i s našimi dorostenci.
3. Přestože jsme si vědomi síly soupeřů a jejich ambicí, cíl pro jarní část sezony je udržet stávající postavení v tabulce a poprat se tak po dlouholetém budování sportovního zázemí a hráčského kádru o možnost postupu do přeboru.

SK Rejšice B (2.), trenér Tomáš Rys
1. Celý jarní blok (přípravu i soutěž) jsem chtěl mít rozloženou maximálně do čtyř měsíců. Začali jsme proto 1. února, možná poslední na okrese. Sehráli jsem celkem čtyři přípravná utkání a absolvovali soustředění. ( – Loučeň 1:2, – Krnsko 2:6, – Řepov 4:1, – Dětenice 7:0).
2. Na hostování do nedalekých Jabkenic odešlo trio Michal Boháček, Martin Fortner a Jaroslav Zvěřina. O další půlrok bylo prodlouženo hostování s Danielem Šulcem (Akuma) a do rezervy přišli dvě posili na hostování Jan Fiksel (FKMB) a David Nagy (Bakov). Vrátili se uzdravení Pavel Menčík a Marek Rys. V realizačním kádru došlo k rozšíření. Pozici asistenta trenéra obsadil Vladimír Rys, který ale i nadále zůstává železnou rezervou v hráčském kádru.
3. Cíl je pro mě jako pro trenéra jasný – první místo! Bohužel už ale nemáme vše ve svých rukách a musíme tak spoléhat na klopýtnutí Chotětova. Ovšem ani v případě vítězství v soutěži není jisté, že budeme chtít postoupit, vše bude záležet na sezóně A týmu a na interní dohodě v klubu.

FK Horky B (3.), sekretář Tomáš Sekera
1. Příprava probíhala v domácím prostředí a na soustředění v Nové Vsi u Jablonce.
2. Odchody: Martin Jarolím (Kosmonosy), Tomáš Vocásek (Krnsko), Jaroslav Šebesta (Strašnov). Příchody: Pavel Beran (Rejšice), Pavel Matuna (Strašnov), Petr Kadeřábek (Chotětov).
3. Hrát fotbal na který se dá koukat a udržet se na špičce tabulky.

SK Skalsko (7.), trenér Miroslav Pýcha
1. Připravovali jsme se v domácím prostředí – do února v hale, pak na hřišti. ( – Krnsko 1:2, – Staré Splavy 2:5, – Kravaře 3:2.
2. Odchody: Bláha (Čistá), Koutný (Kr. Vrutice), Kumbera (Lučany).
3. Hrát střed tabulky.

Sokol Struhy (9.), předseda Jaroslav Hlom
1. Příprava probíhala v domácích podmínkách a na soustředění v Krkonoších. ( – Všejany 1:3, – SKP MB 2:2, – Kostomlaty 2:1).
2. Na trenérském postu po podzimu skončil František Kraus, prozatím ho z pozice hrajícího trenéra zastoupil Jarda Michal. Hostování z ukončil Ondřej Kraus.
3. V jarní části chceme určitě hrát útočnější fotbal s více góly než na podzim a tím pádem určitě povyskočit minimálně do horní poloviny tabulky a přivést na naše zápasy více diváků.

IV. TŘÍDA

Sokol Nová Ves (2.), trenér Petr Havelka
1. Příprava probíhala v domácích podmínkách od 31. ledna. Tréninkové jednotky byli rozděleny: v úterý hala Kněžmost, čtvrtek a neděle na domácím hřišti. ( – Bakov B 0:1, – Čistá 3:2, Obruby 3:0).
2. Posílení mužstva obstaral Janda Petr, který se vrací z hostování v Bakově a prodloužili jsme hostování s Radkem Němcem z MSK.
3. Náš cíl pro jarní část je hrát pro diváky, kterých na našem stadionu chodí hodně a uvidíme na konci sezony jestli se povede postoupit do vyšší soutěže.