AC Sparta Praha - FK Mladá Boleslav 2:0 (2:0)

Fotbalisté Sparty i po 18. ligovém kole ztrácejí na vedoucí příčku tabulky tři body. Ve šlágru víkendu doma porazili 2:0 třetí Mladou Boleslav a zareagovali na páteční výhru první Plzně. Za třemi body Pražany nasměroval už v deváté minutě Josef Šural, pojistku brzy přidal Costa. Sparta doma vyhrála 20 z posledních 21 ligových duelů a třetí Boleslavi se vzdálila na rozdíl devíti bodů.

„Sparta odskočila, i když je pořád hodně kol. Teď už je to na Spartě a Plzni, jak budou hrát a ztrácet. Náš úkol je získat co nejvíce bodů a umístit se co nejvýše, abychom hráli evropské poháry," řekl kouč Mladé Boleslavi Karel Jarolím.

Sparta udělala v zahajovací sestavě oproti čtvrtečnímu duelu Evropské ligy s Krasnodarem tři změny. Do základu se vrátili Šural s Frýdkem a oba měli výrazný podíl na vydařeném vstupu Letenských do utkání. „Vrátili jsme se k rozestavení, které jsme hráli celou přípravu. Šural ve Zlíně zahrál v útoku velmi dobře, proto jsem ho tam nechal," vysvětlil trenér Sparty Zdeněk Ščasný, který ještě neměl k dispozici lehce zraněného kapitána Davida Lafatu.

V deváté minutě vysunul Frýdek za obranu Zahustela, který už mohl zakončovat, ale ještě hledal na druhé tyči Krejčího. Jeho střelu do odkryté branky vykopl Fleišman, ale dorážející Šural už měl snadnou úlohu. Gólově se tak prosadil i v druhém soutěžním utkání po příchodu do Sparty.

„Byly to asi nejsnazší góly, co jsem v kariéře dal, protože oba byly v podstatě do prázdný brány z metru," konstatoval Šural.

Ve 22. minutě přišla pojistka po rohovém kopu. Dočkalův centr vrátil do ohně Frýdek a Costa se hezky položil do střely, kterou usměrnil přesně k tyči.

„Nehodnotí se mi to dobře. Spartě jsme to sami usnadnili. Dvě nedohrané standardky a Sparta se rychle dostala do vedení lacinými brankami," mrzelo Jarolíma.

Mladá Boleslav má podle nastřílených gólů nejlepší útok ligy, ale na Spartě se vůbec neprosadila. Nedostávala se ke své kombinaci a brankáře Bičíka téměř neohrozila. Až v 62. minutě se do slibné pozice dostal bývalý hráč Sparty Přikryl, který přehazoval Bičíka, ale Costa míč doběhl a odkopl na roh. Hosté marně reklamovali údajnou Bičíkovu ruku mimo vápno.

„My toho dopředu moc neměli, byli jsme špatní a bezzubí. Svitla by nám naděje, kdyby Tomáš Přikryl proměnil jedinou vážnější šanci, ale to se nepovedlo a Sparta už to kontrolovala," řekl Jarolím.

Posledních 20 minut už Sparta šetřila síly na čtvrteční odvetu Evropské ligy v Krasnodaru a nechávala víc hrát soupeře, ten toho ale nedokázal využít. Nepříjemnou zprávou pro Pražany tak byla jen osmá žlutá karta v sezoně pro Costu, kterého čeká v lize dvouzápasová vynucená pauza.

Trest nemine ani hvězdu Mladé Boleslavi Baroše, jenž deset minut před koncem dostal po faulu na Costu druhou žlutou kartu a hosté dohrávali v deseti. „Vyloučení Baroše bylo přísné, protože Costa měl hlavu hodně nízko, hrál snad metr nad zemí. Nebylo to na druhou žlutou kartu," prohlásil Jarolím.

„Jsem spokojený, že jsme to po tom těžkém čtvrtečním zápase takhle zvládli. Chtěli jsme rozhodnout co nejrychleji, protože jsme věděli, že když se pustíme do hry nahoru dolů, tak nám budou ubývat síly. Ve druhé půlce už hráči nahodili trochu úsporný režim a nebylo to úplně pohledné. Dnes jsme ale moc chtěli tři body," dodal Ščasný.