„Kluby jsou přesvědčeny, že z hlediska výchovy hráčů a přechodu z mládežnické do dospělé kategorie je jejich působení v dospělém fotbalu lepší než působení v juniorské lize,“ prohlásil šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda. Právě LFA profesionální soutěže řídí.

„Od ročníku 2019/20 budou vytvořeny dvě skupiny ČFL,“ potvrdil Deníku Jan Hořejší, vedoucí sekretář Řídící komise Čechy při Fotbalové asociaci ČR.

Jaký je plán?

Namísto osmnácti má ČFL nově hrát dvaatřicet mužstev, ovšem ve dvou skupinách. Stávající účastníky doplní béčka českých ligových klubů, jejichž juniorské týmy čeká v příštím ročníku poslední společná sezona v lize (moravské doplní MSFL, ve které ještě není o podobě soutěže jasno).

Pro současné účastníky ČFL to mimo jiné znamená menší počet zápasů. Těch musí nyní v nejvyšší neprofesionální soutěži odehrát paradoxně víc než fotbalisté v první či druhé lize.

Co možná zklame některé činovníky divizních oddílů, rozšíření podle Jana Hořejšího neovlivní postupový či sestupový klíč uvedený v rozpisu příští sezony. „Postupy a sestupy zůstanou totožné jako letos. Nic navíc, ani méně,“ předeslal Jan Hořejší.

Samotné znovuzařazení ligových béček přinese třetí lize klady i zápory. „Bude to jednoznačně oživení. Kluby jako Sparta, Slavie, Liberec a další budou mít s ohledem na mládež velmi kvalitní týmy. Když někam přijedou, bude to stále tahák, byť půjde jen o béčko,“ domnívá se Jan Hořejší.

Zdeněk Svoboda při zahájení letní přípravy fotbalistů Sparty.
Dříve Sparta i reprezentace, teď Svoboda kývl na trénování v I. A třídě

Možná úskalí? Už před rokem 2012, než se z béček staly juniorky, především menší kluby upozorňovaly na (ne)regulérnost soutěže. Terčem jejich kritiky se stávalo nasazování hráčů širšího kádru prvního týmu, jak přišlo danému klubu zrovna vhod. Ryzí amatéři tak občas svedli boj o mistrovské body s mužstvem tvořeným třeba více než z poloviny profesionály.

„Je to věc k jednání, aby vznikla opatření třeba s uzavíráním soupisek. Na druhou stranu něco podobného asi nelze zcela ovlivnit a omezit. Zůstane, že mohou maximálně dva hráči ze soupisky áčka. Jestli postaví i tři čtyři náhradníky… Jako béčko na to mají právo,“ reagoval Jan Hořejší.

Konec juniorské ligy

Každopádně hlavní myšlenkou je, aby prostor dostávali především mladí hráči. Jejich lepší zapracovávání do dospělého fotbalu si od zrušení juniorské ligy a návratu k systému béček slibují zastánci tohoto kroku. Jedním z šestnácti klubů, které se vyslovily pro (jeden byl proti, tři se zdržely) je i FK Mladá Boleslav.

„Tato soutěž je bohužel pouze prodloužením dorostenecké kategorie a nepřináší nám obecně tu správnou výchovu hráčů pro profesionální fotbal," vyjádřil se k problematice do médií Michael Doležal, ředitel FK Mladá Boleslav.

V návratu rezervních celků do soutěže dospělých vidí šanci na zlepšení. „Z našich zkušeností musíme konstatovat, že to bylo poslední období, kdy se nám přes ČFL doprofilovali mladí hráči - odchovanci do kádru A týmu, potažmo do profesionálního fotbalu na úrovni první a druhé ligy," přiznal Michael Doležal, že začleňování talentů v současnosti nefunguje podle představ. V Boleslavi, která jako jediná dokázala juniorskou ligu v její krátké historii vyhrát dvakrát, o tom vědí své… Pomůže chystaná změna?

Zdeněk Svoboda při zahájení letní přípravy fotbalistů Sparty.
Dříve Sparta i reprezentace, teď Svoboda kývl na trénování v I. A třídě