FK Baumit Jablonec – FK Mladá Boleslav 3:2 pk (1:2)

Boleslavští fotbalisté si ze severu Čech pohár nepřivezou. Po devadesáti minutách musely po výsledku 2:2 rozhodnou finále poháru České pošty až pokutové kopy.

Boleslav bohužel nezopakovala dva roky starý úspěch, kdy ve finále v Jihlavě porazila v penaltách Olomouc.

Vyrovnané skóre bylo i po základních pěti sériích rozhodujícího rozstřelu. V tom šestém pak napálil kapitán Boleslavi Petr Johana břevno, následně rozhodl o zisku poháru a hlavně účasti v předkole Evropské ligy pro Jablonec Jan Kopic.

Pro boleslavské barvy nezačal zápas vůbec dobře. Už ve 12. minutě pokračoval snad nekonečný seriál s názvem – Nemocnice na kraji hřiště. Trávník totiž na nosítkách opustil boleslavský útočník Martin Nešpor a vypadá to na dalšího hráče, kterého zradilo koleno. Podle prvních informací jde o zraněné postranní vazy.

„S těmi zraněnými je to něco strašnýho, ale my musíme na hřišti pro ty kluky bojovat," komentoval Jan Chramosta, který se právě nedávno po roční absenci na trávník nedávno vrátil.

Pro Boleslav bylo hůř za šest minut po odstoupení Nešpora, jehož nahradil Ondřejka. To se totiž boleslavskou obranou přes Bořila a Ševinského prodral Michal Hubník a poslal Jablonec do vedení.

Boleslavští ale dokázali ve zbývajícím čase prvního poločasu výsledek otočit. Po dlouhém autu Jakuba Mareše našel za spící jabloneckou obranou Chramosta Zahustela a po půl hodině zápasu bylo srovnáno. „Byla to taková spontánní akce. Ale už za trenéra Koubka jsme něco podobného zkoušeli. Jablonecká obrana mě tam nechala volného a pak jsem věděl, že už tam Husťa (Ondřej Zahustel – pozn.) bude. Hrajeme spolu od žáčků a prostě o sobě víme," komentoval vyrovnání Jan Chramosta.

A po dalším signálu šla Boleslav do vedení. Rohový kop rozehrál do chumlu hráčů Jarolím a s odraženým míčem Jan Chramosta moc dobře věděl, co má dělat.

Bohužel o sobě dali vědět v negativním smyslu i boleslavští fanoušci. Po první brance svých barev vyvrátili plot oddělující hlediště od hřiště a po zbytek zápasu je musela hlídat pořadatelská služba. Příznivce modrobílých dokonce o poločase umravňoval kapitán Petr Johana.

Jablonec se ve druhém poločase nemohl dostat do hry. Dvacet minut před koncem však začal zlobit. A to hlavně Karel Piták. Ten nejprve z malého vápna překopl branku, v dalším úniku ho vychytal Miroslav Miller.

Udeřilo však až v 83. minutě. Boleslav horko těžko odolávala sílícímu tlaku, když se do míče opřel Jan Kopic a jeho dělovka zapadla za tyčku Millerovy branky a bylo vyrovnáno.

„Bohužel jsme ve druhém poločase málo drželi balón a byli jsme pod tlakem Jablonce," hodnotil po zápase kapitán Johana.
V první minutě nastavení mohl rozhodnout Zoubele, ale Miller jeho střelu vyrazil. Nic dalšího se už nestalo, a tak se šlo stejně jako před dvěma lety v Jihlavě do penalt.

Hned v úvodní sérii se zaskvěli oba brankáři. Špit vychytal Ondřejku, Miller si pak počíhal na Pitáka. Dalších osm střelců se pak nemýlilo. Na střídačku se trefovali Jarolím, Loučka, Ščuk, Novák, Bořil, Rossi, Chramosta a Vaněk. Šestá série pak přinesla rozhodnutí. Kapitán Johana trefil pouze břevno a Jan Kopic rozhodl.

„Penalty jsou o štěstí a to bohužel letos nemáme. Jsme zklamaní, byli jsme čtyři minuty od výhry v normální hrací době, měli jsme to ukopat. Já jsem věděl, kam to chci kopnout, ale bohužel jsem to moc podebral," hodnotil po zápase boleslavský kapitán.

Boleslavský kouč Ladislav Minář tak nezískal druhou trofej během tří let. Pro Jablonec jde o druhou trofej v historii – poprvé vyhrál český pohár v roce 1998. Letos pod vedením kouče Romana Skuhravého, který k týmu přišel před dvěma týdny místo odvolaného Václava Kotala. Zajímavostí je, že Skuhravý prošel mládežnickou líhní FK Mladá Boleslav, když zde nastupoval v žákovských a dorosteneckých kategoriích. V roce 1998 byl i v kádru vítězného jabloneckého týmu.

Oba týmy se ve středu střetnou znovu. V rámci 28. kola Gambrinus ligy hostí Boleslav čerstvé vítěze poháru na svém stadionu od 18 hodin.

Branky: 19. Hubník, 84. Kopic, r.p. Kopic – 29. Zahustel, 45. Chramosta. Rozhodčí: Příhoda – Jiřík, Pospíšil. ŽK: Hubník, Kopic, Loučka – Kúdela, Ščuk, Kysela.

Jablonec: Špit – Kubista (46. Piták), Rossi, Beneš, Novák – Loučka, Eliáš – Čížek (77. Zoubele), Vaněk, Jablonský (46. Kopic) – Hubník.

Boleslav: Miller – Kúdela, Johana, Ševinský, Bořil – Jarolím, Ščuk – Zahustel (71. Kysela), Chramosta, Mareš (84. Synek) – Nešpor (12. Ondřejka).

Penalty proměnili: Loučka, Novák, Rossi, Vaněk, Kopic – Jarolím, Ščuk, Bořil, Chramosta. Neproměnili: Piták – Ondřejka, Johana.