FK Mladá Boleslav – Olympique Lyon 1:4 (0:2)

Fotbalisté Mladé Boleslavi dostali velmi kruté školení z evropského fotbalu. V úvodním zápase třetího předkola vyfasovali od francouzského Lyonu čtyři góly. Sami se dokázali trefit jedinkrát.

Boleslav nechtěla hrát proti favoritovi zakřiknutě, ale Lyon se trefil hned z první šance. První ostrý centr do mladoboleslavského vápna přetavil v gólovou hlavičku Yattara. Pak byla na tahu Boleslav. A ta také ukázala své růžky. Magera nejprve nedosáhl před prázdnou brankou hlavou na míč, ale z následné pokračující šance byl faulován a pískala se penalta. K té postavil v předchozích několika případech neomylný Jasmin Ščuk, ale tentokrát na Lopese nevyzrál. V další šanci se zjevil ještě stoper Navrátil, ale chyběly mu centimetry. „Škoda, že jsme nedokázali vyrovnat, v tu chvíli by to bylo ještě otevřené," litoval zahozených šancí domácí stoper Antonín Rosa. „Neproměněná penalta samozřejmě výsledek ovlivnila, ale to se prostě stane, že ji hráč zahodí. Více mě ale mrzí špatný výkon některých našich hráčů. To zápas ovlivnilo mnohem víc než ta zahozená penalta," řekl po zápase domácí kouč Karel Jarolím.

A tak přišel trest od přísného učitele. Lyon zvýšil z rohového kopu na 2:0 a tím dal podobu i poločasovému výsledku. „O poločase nám trenér říkal, ať se vyvarujeme chyb, protože je hosté trestají," prozradil Rosa. Hned ale jedna přišla. Domácí brankář Hruška se nedohodl se stoperem Smejkalem a Yattara měl cestu ke druhému gólu umetenou.

Boleslav se zkoušela vrátit do zápasu, ale proti míč držícímu a kombinujícímu Lyonu to neměla jednoduché. Přesto se bez dvou stovek pět tisíc diváků gólu ve francouzské síti dočkalo. Na rohový kop si naběhl skvěle Antonín Rosa a bylo to 1:3. „Asi si nás špatně přebrali a já jsem tam byl úplně sám. V tu chvíli jsem věřil, že bychom mohli ještě se zápasem něco udělat, ale hned jsme dostali další gól," řekl boleslavský krajní obránce.

To mluvil o čtvrtém gólu v domácí síti, který byl zároveň nejkrásnějším ze všech pěti ve čtvrtečním večeru. Zpoza vápna totiž napřáhl Umtiti a jeho dělovka zaplula neomylně do Hruškovy šibenice.

„Utkání pro nás bylo trochu neznámou, ale vývoj zápasu byl v pořádku a získali jsme potřebný náskok do domácí odvety," hodnotil zápas hostující kouč Hubert Fournier. „Byli jsme hodně efektivní v zakončení a i jinak jsem s naší hrou spokojen. Hráli jsme v dobrém tempu, to opadlo až v závěrečné čtvrthodince," řekl kouč francouzského celku, pro nějž šlo o první ostrý zápas této sezony, neboť francouzská liga začíná až za dva týdny.

„Lyon byl dnes hodně silný na míči. Zápas ale rozhodly ty situace před brankami, fatální chyby v naší obraně," zhodnotil zápas Karel Jarolím. „Asi jsme měli velký respekt ze soupeře. Protože jinak si to nedokážu vysvětlit," dodal.

Co do odvety? „Teď se musíme dát dohromady do ligového zápasu s Duklou. A to jak fyzicky i psychicky. A do Lyonu prostě pojedeme odehrát kvalitní utkání, které snad dopadne lépe, než to dnešní," uzavřel kouč Jarolím.

Branky: 66. Rosa – 9. a 47. Yattara, 36. Gonalons, 67. Umtiti. Rozhodčí: Welz (GER). ŽK: Magera, Rosa, Ďuriš, Milla – Gonalons. Diváci: 4800.

Boleslav: Hruška – Bořil, Navrátil, Smejkal, Rosa – Milla, Ščuk – Skalák, Magera (46. Šultes), Štohanzl (60. M. Vukadinovič) – Ďuriš (71. Šisler).

Lyon: A. Lopes – Jallet, Biševac, B. Koné (71. Bedimo), Umtiti – Mvuemba, Gonalons, Ferri, Malbranque (64. Fekir) – Yattara (70. Benzia), Lacazette.