AC Sparta Praha  – FK Mladá Boleslav 1:0

Fotbalisté Sparty ve 12. kole první ligy díky brance Bořka Dočkala porazili na Letné Mladou Boleslav 1:0. Obhájce titulu tak na druhém místě tabulky ztrácí na vedoucí Plzeň jediný bod a příští týden ho s Viktorií čeká přímý souboj o první místo.

„Je to důležité vítězství, protože jsme nechtěli, aby nám Plzeň před vzájemným zápasem, který bude velmi exponovaný, v čele odskočila," řekl trenér Sparty Vítězslav Lavička.

Sparta k utkání nastoupila tři dny po utkání Evropské ligy se Slovanem Bratislava a do tempa se dostávala pomalu. Dlouho byl její jedinou šancí Dočkalův pokus z 16. minuty, domácí ale postupně ovládli hru a v závěru poločasu přišly i další příležitosti. Konaté a znovu Dočkal však v nadějných pozicích neuspěli.

„Nechci spekulovat o únavě, protože co jsem se ptal kluků, tak se všichni cítili dobře. Bylo to spíš o soupeři, který byl organizovaný a my museli překonávat jeho obranný blok," uvedl Lavička.

„Trošku jsme počítali s tím, že Sparta bude po utkání na Slovensku unavená, ale bohužel jsme nedokázali držet míč a otupit její tlak. Kdybychom to vydrželi déle, tak by to pak byla naše výhoda," přidal boleslavský kouč Karel Jarolím.

Boleslav v prvním poločase zahrozila jen jednou. Lalkovičovu střelu po brejku tečoval stoper Holek, ale domácí gólman Bičík si i přes potíže s míčem nadvakrát poradil.

Do druhé půle vstoupila Sparta tlakem – Kadeřábka odzbrojil včasným vyběhnutím Hruška a Costa po rohu střílel v dobré pozici vysoko nad. Domácí se prosadili až v 60. minutě, kdy Dočkalovu střelu těsně před Hruškou tečoval Ščuk. „Neviděl jsem žádnou skulinu, jenom jsem prostě střílel, byla to ode mě vyloženě hrubá síla," popsal Dočkal.

Reprezentační záložník, který skóroval ve třetím ligovém utkání za sebou, byl i u další nebezpečné akce Sparty, ale Lafata po jeho centru hlavičkoval zblízka nad.

Boleslav v závěru posílila střídáním útok a zvýšila aktivitu, ale do vyložených šancí se nedostala. Bičík tak oslavil jubilejní 100. start v lize čistým kontem.

Sparta vyhrála popáté za sebou a v příštím kole si v Plzni zahraje o první místo. Naopak Boleslav prodloužila čekání na výhru ze hřiště soupeře prodloužila na pět zápasů a připsal si druhou prohru za sebou, když minulý týden podlehla vedoucí Viktorii. „Osobně si myslím, že Sparta je momentálně silnější než Plzeň," srovnal Jarolím.

Branka: 60. Dočkal. Rozhodčí: Kocourek – Nádvorník, Kříž. ŽK: Vácha – J. Kysela, Bartl. Diváci: 7731.

Sparta: Bičík – Kadeřábek, Holek, J. Brabec, Costa – Dočkal (79. Mareček), Vácha, Matějovský – Konaté (82. Přikryl), L. Krejčí (88. Vacek) – Lafata. 

Boleslav: Hruška – J. Kysela, Navrátil, Hůlka, Bartl – Zahustel, Ščuk, Tavares, Mehanovič (69. M. Vukadinovič) – Ďuriš (76. Pajer), Lalkovič (64. Magera).