„Na hřišti jsem si to ještě nijak zvlášť neužíval. Soustředil jsem se na zápas, abychom ho dotáhli do vítězného konce. Až když jsem pak šel do autobusu a dojeli jsme domů, tak mi to všechno začalo docházet,“ culil se Zifčák, který prožívá premiérovou sezonu v lize, s odstupem pár dní. „Jak začaly přicházet gratulace, dostavil se hodně příjemný pocit,“ přiznal.

Aby ne. Na Sigmě je od žáčků. „Celá naše rodina fandí Sigmě. Chodil jsem sem odmalička a teď jsem hrozně rád, že za Sigmu můžu hrát ligu. První gól je super. Je to splněný sen,“ řekl Zifčák.

David Lošťák v dresu české juniorské reprezentace slaví branku do sítě Švýcarska.
Lošťák střílí za Bystřici s tátou po boku. Jen mistrovství světa mu sebrali

Žolík, který se vyplácí

Do hry teď naskakuje jako žolík a trenéru Radoslavu Látalovi se vyplácí. S Bohemians zařídil penaltu, ze které vstřelil zlomový druhý gól David Houska. V Brně si zase mazácky odstavil tělem stopera Černína a po zemi prostřelil brankáře Flodera. Pak už se mohl jít radovat a pyšně ukázat na klubový znak na srdci.

„Na lavičce jsme s Dominikem Radičem probírali, že brněnští stopeři na tom nejsou silově nějak skvěle. Když jsem šel na hřišti, tak mi říkal, že je tam zničím. Po zápase jsme se pak společně zasmáli, že to vyšlo,“ prozradil Zifčák, který v mládežnických kategoriích podobných gólů nastřílel víc než dost.

„Byla to moje trochu typická akce. Využil jsem své síly, což je moje silná stránka a pak jsem to se štěstím prostřelil pod gólmanem,“ podotkl.

„Pavel Zifčák zahrál velmi dobře. Stejně jako Šimon Falta zápasu hodně pomohl. Šťastnou ruku se střídáním jsem měl už v minulém kole proti Bohemians, kdy náhradníci také rozhodli zápas. Je to ale tím, že máme 18 nebo 20 použitelných hráčů, které můžeme postavit,“ řekl Látal.

K tomu aby Zifčáka, který se v minulé sezoně otrkával na hostování v druholigových Pardubicích, postavil do základu, se zatím neodhodlal. Sám už ale přiznal, že fotbalista, který začínal kopat do míče v Hlubočkách, není daleko.

„Mladí kluci bojují a chtějí se do sestavy dostat. Před zápasem s Bohemians jsem o tom uvažoval, protože v tréninku vypadal výborně. Nakonec jsme se rozhodli do mužstva nesahat. Z lavičky nám ale pomáhá skvěle,“ dodal Látal.

Šimon Falta
Náhradník Falta udělal Sigmě zápas. Roli hrálo i štěstí, řekl ke krásnému gólu

Za každou minutu jsem vděčný

„Samozřejmě bych byl rád za víc minut. Na druhou stranu za každou, kterou dostanu, jsem vděčný a dělám všechno, abych týmu pomohl. Budu na sobě dál dřít, abych času na hřišti dostával co možná nejvíc,“ vykládal odhodlaně.

Díky vydařeným prvním startům nabírá sebevědomí. Na druhou stranu rozhodně nehrozí, že by létal v oblacích.

„Trochu víc si věřím, ale uvědomuju si, že je to pořád jenom první krok. Pokud to chci někam doopravdy dotáhnout, tak vím moc dobře, že musím neustále pracovat na tom, abych se zlepšoval, “ poznamenal Zifčák, jenž si ale na úvod své první sezony v nejvyšší soutěži nemůže stěžovat. „Zatím je to všechno podle mých představ. Snad jen škoda toho zápasu na Spartě, že jsme neudělali ještě nějaký bod navíc. Ale devět bodů ze čtyř zápasů je zlatých. Doufám, že to takhle bude pokračovat.“

Teď už jen zaplatit zápisné a přidávat gól za gólem. „Martin Sladký jako pokladník už mi něco naznačoval, tak uvidím, kolik mi naúčtuje, ale mělo by to být přiměřeně drahé. Tohle navíc každý zaplatí rád,“ dodal perspektivní kanonýr.


Načítám tabulku ...