Zlínští trenéři třeba kvůli tropickému počasí zrušili středeční trénink. Stejně si počínali i minulý týden před duelem s Opavou. „Hlavním důvodem jsou vysoké teploty nad třicet stupňů. Pro hráče to není úplně komfortní. Proto jsme tréninky nařídili co nejvíce ráno,“ přiznává asistent zlínského kouče Jan Kameník.

Hráči Kairatu Almaty Bauyrzhan Islamkhan,  Isael a Gafurzhan Suyumbayev slaví gól do sítě Alkmaaru
Hurá, přijede Aršavin. Jak se Olomouc (ne)těší na soupeře z Kazachstánu

I když ševci ve středu odpoledne odpočívali, dopoledne je nikdo nešetřil. „Dopolední trénink jsme o něco natáhli, abychom nahradili zrušenou fázi. Nikdo tak nebyl ošizený,“ usmívá se Kameník.

Petr Jiráček
Mám větší volnost. Mohu se po hřišti toulat, říká Jiráček

Posunout zápas? Ne, podmínky jsou stejné

O tom, že by posunuli začátek sobotního ligového duelu s Jabloncem ze stávajících 17 hodin třeba na 20 jako třeba ve Španělsku či Německu, ve Zlíně ale neuvažují. „Nepřemýšleli jsme nad tím,“ přiznává sportovní ředitel Fastavu Zdeněk Grygera.

Fotbalové utkání 2. předkola Evropské ligy UEFA mezi celky AC Sparta Praha a FK Spartak Subotica 2. srpna v Praze. Uprostřed nešťastný Uroš Radakovič.
Sparta opět na dně. Dají se po dalším zkratu najít pozitiva?

„Normálně se připravujeme na zápas. Podmínky budou pro oba týmy stejné,“ přidává bývalý reprezentant. Navíc vzhledem k předsezonní dohodě s televizí posun začátku střetnutí podle informací Deníku ani není možný.

Úplně stejně jako vedení klubu v Baťově městě se rozhodl i kouč Slovácka Michal Kordula, jenž rovněž zrušil včerejší odpolední trénink. „Vedro je velké, a jelikož jsme v úterý měli dva tréninky a zatížení bylo dostatečné, nechali jsme kluky v tropickém počasí trošku odpočinout,“ říká Kordula.

O tom, že by změnil program i v následujících dnech, ale neuvažuje. „Vůbec. Jedeme dál podle plánu. Připravovat se budeme stejně jako v předchozích týdnech,“ uvedl Kordula.

Michal Daněk.
Brankář Slovácka Daněk: Sparta má své problémy. My se nesmíme podělat

Ligoví borci z Uherského Hradiště většinou trénují ve Starém Městě na Širůchu, do posilovny ani nikam do lesa se schovávat nechodí. „Jsme pouze na hřišti,“ říká Kordula.

Výhradně dopolední přípravu, nejlépe v ranních hodinách, ale naordinovalo vedení Fastavu i Slovácka mládežnickým kategoriím. „S výjimkou přípravek jsou již v plné přípravě všichni, tedy výběry od 12 let věku,“ potvrdil šéftrenér zlínského fotbalového centra na Vršavě Marek Kalivoda.

Pořadatelé zadrželi fanouška Sparty, který vběhl na hrací plochu.
Komentář Martina Jůzka: Jak na chuligány? Sparta je dosud nechtěla umlčet

„Od pondělí jsou tréninky výhradně dopoledne, nejdříve, po osmé hodině, začínají ti nejmladší. Starší ročníky, co normálně pracují dvoufázově, sloučily přípravu do jedné jednotky, která je o něco málo delší,“ upřesnil bývalý ligový trenér.

Přestože mistrovské zápasy zatím hraje jen juniorka, i ostatní výběry mají naplánované přípravné zápasy. „Dvojzápasy naplánované třeba na deset a dvanáct hodin jsme po dohodě přehodili na dřívější čas a budou se hrát souběžně na dvou hřištích,“ poznamenal.

Václav Pilař
Pilař proti "své" Plzni nesmí hrát. Sigmě ale věří: Umíme být nechutný tým

V tropických dnech přitom je ještě větší důraz kladen na pitný režim. „K dispozici je navíc balená voda, kluci však upřednostňují kohoutkovou. Speciální iontové nápoje zatím nepřipravujeme. Věřím, že úmorná vedra co nejdříve odezní, nyní bedlivě sledujeme předpověď. Do normálu se ale dříve než příští týden nedostaneme,“ pokrčil smířlivě rameny Marek Kalivoda.

David Ledecký je čerstvou posilou Dynama.
Dynamo hlásí posilu, z Polska přichází útočník Ledecký