„Hráči si sáhnou do kapes, o tom není pochyb,“ supěl manažer David Artell skrz klubové profily na sociálních sítích. „Fanoušci si zaslouží obrovský kredit za to, že s námi takovou dálku jeli. Každému, kdo byl přítomen, budou navráceny peníze,“ přislíbil.

Vzkaz fanoušků opavským fotbalistům.
Opavany podpořili fanoušci. Slezský je hrdost, píšou ve vzkazu

Rozzlobený klubový boss odmítl, že by se jednalo o velké gesto. „To tedy rozhodně ne. Diváci si nezaslouží, aby za něco takového museli platit. Kluci to udělají, je to to nejmenší, čím mohou přispět. O velké gesto by se jednalo, kdybychom 6:0 vyhráli,“ dodal.

Nutno podotknout, že na kritiku i rozhořčení má Artell plné právo. Jeho Alexandra totiž do League Two nevstoupila úplně nejhůře, když měla po třech kláních na kontě čtyři body (a dokonce i jedno šestigólové vítězství), úterní porážka nicméně dosavadní snažení úplně zastínila. V posledních třech střetnutích navíc "Železničáři", jak se celku z Crewe přezdívá, ani jednou neskórovali.

Zdroj: Youtube

Manažer se nechal slyšet, že v osudný den nepomohl ani poločasový křik v kabině. „Přitom bych toto ani neměl dělat. Jsou to profesionální fotbalisté a do svého výkonu musí vložit hrdost. Pracujeme s nimi, mají vše, co potřebují, ale jakmile překročí bílou lajnu, je to už jen na nich,“ připomněl bývalý reprezentant Gibraltaru, jenž během své kariéry rovněž v týmu působil jako hráč.

Artellova tvrdá hlava

Co se ostudné porážky týče, dá se očekávat, že Artell bude ve svém rozhodnutí nekompromisní. S jeho konzervativní náturou se mimochodem pojí i úsměvná historka – sedmatřicetiletý manažer a někdejší kapitán Crewe z roku 2012 kdysi prohlásil, že si v jeden čas s mladšími spoluhráči vůbec nerozuměl.

„Chodí za mnou s různými problémy ohledně Facebooku a Twitteru, o nichž zhola nic nevím. Nicméně, co se fotbalu týče, jsem jim kdykoli k dispozici,“ řekl bezelstně v rozhovoru, který na ostrovech sklidil velký ohlas. Ve své kariéře se Artell mimochodem pohyboval kromě Alexandry pouze v nižších anglických a velšských soutěžích, přičemž se sedmkrát objevil i v dresu mladého národního týmu zmíněného Gibraltaru.

Gólman Sigmy Miloš Buchta v zápase s Baníkem čtyřikrát lovil míč ze své sítě
Buchta: Baník nám dal facku. Hrát tak se Sevillou, dostaneme dvouciferné číslo

Přijít s podobným postihem se v minulosti nezdráhali ani čeští manažeři či majitelé. V roce 2013 se například Jihlava omluvila divákům po porážce 0:5 s Příbramí tím, že na sebe fotbalisté vzali lístky na nadcházející duel se Slováckem. Trest zabral – Vysočina jen šest dní od nejvyšší prohry v klubové historii zvítězila 2:1.

K podobné formě potrestání přistoupilo rovněž vedení Baníku v letech 2009 a 2012 či Mladé Boleslavi v roce 2008. Středočeši navíc tehdy šli ještě dál, svým příznivcům totiž hráči kromě vstupenek zaplatili i dva nadcházející venkovní výjezdy.

Jaroslav Němec.
Jaroslav Němec: Top klub? Bohemka. Slavil jsem s ní titul a hrál i poháry