Talentovaný mladík se jmenoval Ondřej Kúdela a současný kouč Ořechova na oporu Slavie a české reprezentace moc rád vzpomíná.

„Mám pro něj vždy jen slova chvály. Už tenkrát táhl zbytek týmu, byl dominantní. Už tehdy jsem si myslel, že to ze všech kluků z týmu dotáhne nejdál, což se nakonec potvrdilo, byť jeho kariéra nebyla úplně přímočará, naopak šla několika oklikami, ale nakonec se ukázalo, že že je to pan fotbalista,“ prohlásil Hastík.

Zkušený činovník objevil Kúdelu v Bojkovicích, kde hrál za přípravku. „Tehdy jsem byl manažerem Synotu, ale na starosti jsem měl taky přípravku. Byl jsem tenkrát jejím trenérem, protože se do toho nikomu moc nechtělo. Já jsem v tom ale viděl obrovský potenciál, velkou perspektivu výchovy vlastních hráčů,“ říká.

Hastíkovi se povedlo poskládat výborný ročník 1987, kromě současné opory Slavie v týmu působili i Droppa, Reinberk nebo Sukup. Z těch méně známějších Vrága nebo Dohnal.

„Zrovna v tomto období se nám podaří najít několik kluků, kteří dodnes kopou ligu nebo jsou vůdčími osobnostmi ve svých týmech. Ročníky 1986 až 1989 byly opravdu silné,“ upozorňuje.

Záložník Zdeněk Šturma pomáhal rodnému Hodonínu s postupem do třetí ligy.
Šturma s Kúdelou hrával i bydlel. 10 zápasů? Za mě je to úplně obráceně, míní

Kúdela už od začátku kariéry patřil mezi výrazné osobnosti. „Objížděli jsme různé přípravkové turnaje, satelity. Ondra byl nepřehlédnutelný. Hrál zezadu, dominoval výbornou kopací technikou, přehledem. Byl to rozený lídr. Bojkovice držel společně s Mariánem Vargou, který zase dával góly,“ pamatuje si dobře.

„V Bojkovicích z našeho zájmu samozřejmě moc nadšení nebyli. Věděli, že usilujeme o jejich diamant, trošku se kroutili, ale rozhodující roli sehráli Kúdelovi rodiče, kteří dali přestupu souhlas. Hlavně jeho maminka byla výborná atletka. Společně s Táňou Kocembovou běhala rychlostní střední tratě. Kariéru ukončila až když otěhotněla a očekávala právě Ondru,“ líčí.

Podle Hastíka bývalý hráč Liberce, Mladé Boleslavi nebo Sparty, který si vyzkoušel i exotické angažmá v Kazachstánu, zdědil sportovní geny, píli a pracovitost právě po mamince.

„Tehdy byla nevýhoda, že bydlel až v Pitíně, což je ještě kus za Bojkovicemi. Kolikrát jsem naložil pět, šest kluků a rozvážel je domů. Později k nám jezdil Ondra vlakem, vždycky v Kunovicích ho vyzvedla posádka bezpečnostní agentury GAN a odvezla na stadion,“ vzpomíná s úsměvem.

Kúdela se svými kamarády neměli konkurenci. Na turnajích poráželi i Spartu nebo Slavii, s kluky absolvovali zimní soustředění na Kypru, kde se utkali s ruskými týmy nebo třeba Apollonem Limassol, se kterým měl tehdy Synot navázanou spolupráci.

„Už tehdy jsem v jednotlivých hráčích viděl velký potenciál,“ uvedl.

Ondřej Kúdela, rodák z Pitína a odchovanec Slovácka v mladoboleslav­ských službách, si za výhru vysloužil pochvalu od rodiny.
Rasismus naruby. Pravdu má vždycky silnější, míní Valter. Kúdelu vedl v žácích

Později Hastík předal družstvo Ladislavu Trávníkovi, dál se věnoval manažerské práci. V roce 2000 Kúdela se spoluhráči přešel na Sportovní školu do Uherského Hradiště, začal nosit dres nově vzniklého Slovácka, kde se zařadil do akademie.

„Je to charakterový hráč. Velký srdcař, bojovník, tahoun, základní opora. Vždy byl schopen na sebe vzít zodpovědnost za výsledek,“ oceňuje Hastík.

Kúdela byl součástí mládežnických reprezentačních týmů, zároveň byl členem stříbrné party z mistrovství světa hráčů do 20 let 2007 konaného v Kanadě.

Největší úspěchy mu přineslo až angažmá ve Slavii, kam jej v lednu 2018 zlákal trenér Trpišovský, pod kterým nastupoval už v Liberci.

„Měl štěstí, že se do Slavie dostal zrovna v době, kdy jsou v ní napumpované prostředky čínských investorů a na naše poměry má mimořádně silné mužstvo a výborného trenéra. Ondra je ve 34 letech na vrcholu své sportovní formy,“ míní Hastík.

Kauzu ohledně údajné rasistické urážky záložníka Rangers Glena Kamary v odvetě osmifinále Evropské ligy v Glasgow nechápe. „Je smutné, co se stalo,“ říká.

„Je překvapivé, že UEFA vynesla tak tvrdý trest v kombinaci s tím, co předvedli hráči Rangers. Ondru odsoudili bez úplně přímých důkazů, což ho ale neomlouvá v tom, co udělal,“ míní.

„Z jeho strany to byla obrovská chyba, musí být připravený za ni nést následky, protože v zahraničí se rasismus a podobné věci vnímají naprosto jinak než tady u nás,“ pokračuje.

„Když šel tomu hráči něco říct, musel počítat s tím, že riskuje a může nastat problém. Z mého pohledu je ale daleko větší průšvih to, že byl napadený při odchodu do šatny nebo některé zákroky hraničící s trestným činem, jaký předvedl Roof na brankáře Koláře,“ dodal.

Fotbalista Slavia Praha Ondřej Kúdela.
Nejznámější rodáci Pitína? Arcibiskup Matocha a Kúdela. Oba jsou mučedníky

Desetizápasový trest pro rodáka z Pitína se mu zdá jako nepřiměřený. „Chápu, že Ondra nebude hrát v Evropské lize, ale že by kvůli tomu musel přijít i o mistrovství Evropy, to už je za hranou. Přeji mu, aby dostal mírnější postih, aby vrchol kariéry strávil na hřišti a ne v hledišti,“ prohlásil.

Hastík problém ohledně rasismus v žádném případě nepodceňuje. Zdá se mu však, že v současném světe už je toho až přespříliš.

„Je to takový hon na čarodějnice. Stíhá se každý, kdo má trochu jiný a třeba i správný názor. Podle mě začíná být bílý člověk v nevýhodě. V našich končinách tomu ještě tak ještě není, ale v některých jiných zemích je plno hráčů z jiných kontinentů, a právě podobné věci začíná být skoro markantní, což mě docela zaráží a vadí mi to,“ dodává.