Tak diametrálně odlišná nálada v prvoligových baštách kraje už dlouho nevládla. A když – tak neveselo bylo spíše u Litavky než ve městě škodovek.

Jenže tým vedený z lavičky podruhé Pavlem Horváthem se na duel s největším favoritem na titul naladil první venkovní výhrou v ročníku, v Olomouci navíc přišla po střeleckém půstu v pěti předešlých zápasech a obratu nepříznivého stavu.

„Měli jsme štěstí, ale šli jsme mu hodně naproti. Kluci podali velmi dobrý výkon, chtěli vyhrát, byli schopni se obětovat. A tím, že jsme vstřelili po dlouhé době gól, navíc hned dva a venku, jsme přivezli tři body,“ vrátil se kormidelník Příbrami k cennému bodovému importu.

„Pro vývoj utkání bylo důležité naše vyrovnání ještě před poločasem. Olomouc se po přestávce musela tlačit dopředu a my jsme tak měli dostatek prostoru pro naše brejkové situace,“ navázal.

Trenér Pavel Horváth
Konec bídy, Příbram slaví první jarní výhru! Horváthovci zmrazili Olomouc

Na dalšího soupeře, po restartu ligy znovu už vyladěného lídra z Edenu, přepnul s týmem prakticky už během návratu z Hané. „V autobuse po cestě z Olomouce jsme na různých zařízeních koukali na zápas Slavie s Jabloncem,“ prozradil. Zjištění? „Výsledek byl jednoznačný, ačkoli Jablonec byl hodně oslabený. Slavia hraje o titul, takže nás nečeká nic jednoduchého,“ má jasno Horváth.

Proti favoritovi hodlá sázet i na notně posilněné sebevědomí. „Musí jít jednoznačně nahoru, protože uvědomění si toho, že jsme schopni zápasy vyhrávat, je samozřejmě důležité. Ač tuhle větu nemám moc rád, musíme teď pracovat stejně jako v tréninku. To znamená na hraně sebezničení. Jen to nám může přinést výsledky.“

Boleslav chce odčinit plzeňskou ostudu

Dva zápasy, dvě porážky a skóre 1:8. Ale také odbyté dva zápasy s aktuálně nejlepšími celky v soutěži. Teď už čekají na fotbalisty Mladé Boleslavi hratelnější soupeři. Hned v úterý vyzvou Boleslavané na domácím stadionu z pozice osmého celku tabulky čtrnáctý Zlín. Ten po porážce 0:1 v Jablonci urval o víkendu doma bod proti Baníku Džafičovým gólem v nastavení.

Boleslav se bude chtít oklepat z drtivé porážky. „Je dobře, že teď jdou zápasy rychle po sobě,“ hlásil hned po prohraném zápase kouč Weber s tím, že hráči už musí hledět k následujícímu utkání. „Na nedělním tréninku jsme to ještě skousávali a nálada nebyla úplně ideální. Každý musí začít sám u sebe, zapomenout na to a koukat dopředu. Pořád je to jeden zápas. Když zvládneme zápas v úterý, tak zase půjdeme tabulkou nahoru,“ hlásí odhodlaně před zápasem proti Zlínu útočník Boleslavi Tomáš Wágner, který právě ve Zlíně na podzim hostoval.

Hattrickem se na vítězství podílel Aleš Čermák.
Sedm kulí jako v Sarajevu. Plzeň deklasovala Boleslav

Jaký je podle něj klíč k odčinění plzeňského výkonu, který sám neváhal nazvat ostudou? „Musíme být jednoznačně sebevědomější na hřišti a víc si věřit. Nebude to jednoduché po takové porážce, ale musíme to zvládnout,“ dodává Wágner.

Od duelu se Zlínem čeká diametrálně odlišný herní obrázek, než na stadionu herně dominantní Viktorie: „Zlín se zaměří asi víc na defenzivu. Bude úplný opak těch dvou týmů, se kterými jsme hráli teď. Oni budou čekat vzadu na svou šanci a my naopak musíme hrát kvalitně dopředu, vytvořit si hodně šancí a být trpěliví.“

Viktoria Plzeň – Mladá Boleslav 7:1
Fulnek: Vzadu jsme byli děraví, vepředu jaloví. Není co hodnotit