Byl nejvýraznější tváří sobotního zápasu mezi Hradcem Králové a Mladou Boleslaví. Útočník hostujícího týmu, kterým byla v tomto případě Boleslavi, zápas rozhodl krátce po přestávce jediným gólem. A to jich mohl dát v zápase třeba pět.

„To jsem mohl, ale jsem dřevěnej,“ smála se po zápase ofenzivní zimní posila Mladé Boleslavi. Dvaadvacetiletý talent přišel do města automobilů z druholigového Prostějova. Přes svůj mladý věk má však ve svém fotbalovém životopise už několik zajímavých destinací včetně dvou zahraničních angažmá.

Kušej je odchovancem ústeckého fotbalu, ale už v patnácti letech se ze severu Čech přesunul do nedalekých Drážďan, kde se připojil k dorosteneckému celku tehdy druholigového Dynama. V jeho juniorských týmech se mu střelecky dařilo – v mladším dorostu dal ve 32 zápasech dvacet gólů, ve starším se pak ve 45 utkáních prosadil v 29 případech.

Fortuna:liga, 20. kolo: FC Hradec Králové - FK Mladá Boleslav (0:1), hráno 18. února 2023
Foto: Festival šancí Vasila Kušeje přinesl Boleslavi první jarní výhru

Pozvánka do áčka Dynama ale nepřišla a následovala dvě ne úplně vydařená hostování ve Wackeru Innsbruck a v Ústí nad Labem. Poté následoval přesun do druholigového Prostějova, odkud si Kušeje po sezoně a půl vytáhla v zimě právě Mladá Boleslav. „Do kabiny jsem zapadl dobře. Zkušení hráči včetně Máry Matějovského se o mě postarali a všechno mi ukázali,“ je v Boleslav spokojený ústecký rodák.

„Bavili jsme se o tom už po jeho příchodu, že ta čísla ze začátku pravděpodobně nebudou, že se s ligou bude muset nějaký čas seznámit. Hlavně s rychlostí řešení situací, která je náročnější než ve druhé lize. Ale i z tréninku víme, že góly dávat umí,“ okomentoval svého nového „koně ve stáji“ kouč Pavel Hoftych.

Ten byl samozřejmě rád, že Kušej jednu ze svých šancí v sobotním zápase proti Votrokům proměnil: „Důležité je, že tu jednu rozhodující trefil. Byť si myslím, že to zrovna byla z těch jeho šancí ta nejméně vyložená. Je velmi pracovitý, takže jsme přesvědčeni, že až se s ligou víc sžije, tak se v těch šancích už příště zachová lépe.“

Cedule s žádostí o dres se hojně objevují i na Letné
Konec „žebrání“. Slavia v Edenu zakázala transparenty. Jak to řeší v Boleslavi?

Sám Kušej, který svou rychlostí dělal obrancům Hradce obrovské problémy, hned po zápase hlásil, že prostor pro zlepšení je: „Mohl jsem zachovat větší klid. Už při rozcvičce jsem měl dvě podobné situace té střele v prvním poločase. Samostatný únik jsem řešil střelou na zadní tyčku, ale trefil jsem brankáři bok. Ve druhém poločase jsem šel ještě dvakrát sám na branku. Asi jsem měl být chytřejší a jít do kličky, protože brankář stál až na vápně. Podívám se na ty situace ještě na videu.“

Pak okomentoval i svůj gól: „Měl jsem tam i větší šance, tady propadl míč na zadní tyč a já jsem střílel buď anebo. Zkusil jsem to napálit a trefil jsem to dobře. Byl jsem rád, že jsem aspoň jeden gól dal, když jsem ve vyložených šancích vyhořel.“ A dodal: „Ale nejdůležitější je, že jsme vyhráli.“

Příprava: FK Mladá Boleslav B - FK Dukla Praha B (1:0), hráno 19. února 2023
Trenér Malura vidí zásadní zlepšení, jedna slabina ale béčko ještě sráží