Fotbalisté Mladé Boleslavi dnes čeká vstup do ligové nadstavbové fáze. Společně s dalšími třemi celky nakonec patří do prostřední skupiny celků, která bojuje o jedno místo v baráži, jež určí jednoho účastníka evropských pohárů. Boleslav na úvod čeká semifinálový dvojzápas proti Teplicím. Úvodní utkání se hraje již dnes, od 18 hodin na teplických Stínadlech.

„Dosavadní jarní sezónu hodnotím pozitivně, nechtěli jsme hrát v té poslední skupině, ke které měla Boleslav po podzimu blízko, ale nyní nás trochu mrzí, že jsme se neprobojovali do první šestky. Utekla nám, protože jsme měli trochu slabší období a to je asi taková menší kaňka na jarní sezóně. Ale ještě není konec a bude se v nadstavbě rozhodovat, zda budeme sezónu hodnotit jako úspěšnou, nebo ne,“ zamyslel se Jakub Fulnek, který mladoboleslavský kádr posílil v zimní přestávce.

Teď ho společně se spoluhráči čeká novinka, která zatím nemá v českých fotbalových poměrech obdoby. „Těšíme se, rozhodně to bude zajímavé. Ale celkově je systém ligy dobrý. Chtěli jsme mít více zápasů a tohle je přináší,“ říká k nadstavbové části ofenzivní záložník Tomáš Přikryl.

Filip Suchý
Kladenský fotbal truchlí. Divizní tým zasáhla tragická nehoda

Ve skupině o Evropu bude Zlín hostit Olomouc, zatímco v Teplicích se představí Mladá Boleslav, v jejímž dresu bude ruský útočník Nikolaj Komličenko útočit na střelecký rekord Davida Lafaty.

Play off o Evropu se hraje systémem doma-venku a odvety jsou na programu v neděli 12. května. Vítězové dvojzápasů postoupí do finále, ve kterém se 1. června utkají o místo v kvalifikačním duelu proti čtvrtému, nebo pátému celku ze skupiny o titul. Ve skupině o záchranu čeká posledního přímý sestup, další dvě mužstva pak nastoupí v baráži proti druhému a třetímu týmu druhé ligy.

DO TEPLIC

Komličenko má po 30 kolech základní části na kontě 24 branek a jen jeden zásah ho dělí od vyrovnání rekordu Davida Lafaty ze sezony 2011/2012. „Těch 24 gólů není náhoda. Je to silový útočník, umí si pokrýt míč, má dobré zakončení, dostává se do šancí, není pomalý. Má prostě vše, co útočník má mít,“ uvedl na klubovém webu obránce Teplic Jan Shejbal.

„Souboj s Teplicemi bude těžký, jako každý jiný zápas, specifický však bude v tom, že s nimi budeme hrát dvoukolově v rozpětí jednoho týdne,“ míní brankář Jan Šeda. „Teplice jsou zarputilý tým, všichni hráči makají, běhají, jsou důrazní, vyrážejí do hodně nebezpečných protiútoků, kdy se snaží hru rychle přenášet a horko těžko se chytají. Hora, Ljevakovič a Kučera jsou hodně zkušení a nebezpeční hráči, které budeme muset pokrýt,“ upřesnil Šeda.

„Budou nepříjemný soupeř,“ souhlasí s brankářem Tomáš Přikryl. „Co si pamatuji, vždycky s nimi byla utkání vyrovnaná. Ve dvou těsně po sobě hraných zápasech se může stát cokoliv a proto je potřeba k nim přistoupit maximálně zodpovědně, bez sebemenšího podcenění, protože může rozhodovat každý vstřelený či inkasovaný gól.“

V základní části se oba dnešní soupeři utkali dvakrát – Boleslav doma s Teplicemi remizovala 1:1, na jejich půdě si připsala tři body za výhru 2:0.

„Nadstavbové zápasy budou určitě těžší, než ten, který jsme tam na jaře vyhráli, budeme muset ze sebe vymáčknout úplně všechno, jenom tak můžeme uspět,“ prohlásil Michal Hubínek. „Teplice budou určitě v nadstavbě nepříjemný a kvalitní soupeř. Budou asi rozhodovat maličkosti a já věřím, že v náš prospěch,“ dodal Jakub Fulnek.

Může být pro Boleslav výhodou, že dvojboj začíná na teplických Stínadlech a odvetu hraje doma?

Brankář Jan Šeda se domnívá, že ano: „První zápas hraný u nich spolu s pohárovou matematikou by pro nás mohla být malá výhoda.“ Jeho spoluhráči pořadí dvou střetnutí se shodným soupeřem za důležité nepovažují. „Myslím si, že pro nás moc velký rozdíl není, zda hrajeme doma, nebo venku,“ myslí si Jakub Fulnek. „V kabině moc neřešíme, že první zápas hrajeme venku a odvetu doma. Jdeme do každého utkání vyhrát, to znamená v Teplicích i proti Teplicím doma,“ prohlásil Michal Hubínek.