Cítil jste, že už týmu nemáte co dát?
Měl jsem dál trpělivost, ale co si budeme nalhávat, fanoušky i sponzory zajímají výsledky. Chtěli jsme k tomu přispět dobrou hrou, jenže bez výsledků se trpělivosti v tomto státě nedočkáte. Dva zápasy doma byly vynikající, ve Vlašimi jsme to měli zvládnout, ale dělali jsme chyby, které se opakují. Srážela nás nejistota v zadních řadách. Možná jiný trenér bude hrát jinak, nebude chtít tak dominovat, tím pádem soupeř hru možná víc otevře, bude zranitelný v obraně a mužstvo využije jeho chyb.

Myslíte, že kdybyste ustoupil z dominantní cesty, dočkáte se lepších výsledků?
To je otázka rozhodnutí, zda je správné či není. Důležité jsou výsledky a hráčům jsem taky říkal, že hra nám je musí přinést, pokud ne, všichni se obrátí proti nám, což se stalo. Mohli jsme přepnout do jiného režimu, ale to jsem nechtěl. Nemůžete k výsledkům přicházet náhodně, to jde jen krátkodobě. Spadli jsme do druhé ligy, snažil jsem se přesvědčit hráče, jak chceme hrát a k výsledkům přijít. Ve druhé lize jsem trénoval a šla dolů, před pěti či deseti lety hra mužstev tolik nestála na defenzivě. Takže jsem chtěl nastolit cestu, co chceme hrát, ideálně hned spojenou s výsledky, ale v životě to nechodí tak, že všechno je ideální.

Pivarník v Brně
První liga: 21 utkání, 5 výher, 5 remíz, 11 proher

Druhá liga: 6 zápasů, 2 výhry, 1 remíza, 3 prohry

Mol Cup: 1 zápas, 1 výhra

Proč jste tedy neustoupil?
Nechtěl jsem uhnout k tomu, že budeme hrát hluboko v bloku, soupeř nám skočí na udičku, začne hrát a prostory využijeme. Tak se neposuneme. Nefunguje to tak, že nejdřív přijdou výsledky a pak změníte hru, to vás potrestá. V minulosti postupovala Opava s dominantním fotbalem, Příbram nebo Sigma chtěly hrát fotbal, Baník taky částečně. Válčit se soupeři, kteří taky válčí, není moje filozofie.

Proč podle vás Zbrojovka se snahou o převahu neuspěla?
Nastolili jsme cestu, která je nejtěžší. Ve světě se hraje fotbal, tady ve druhé lize kopaná. Stále si myslím, že máme hrát fotbal, soupeře chtít přehrát, z toho jsme nechtěli uhnout. Nevím, co je zlé na tom, že chci po hráčích, aby běhali, vyhrávali osobní souboje. To jsou základní věci, které k tomu patří. Fakt mě irituje, že mi někdo vyčítá, když chci po hráčích fotbal. V Brně se o tom baví několik let, chtěl jsem to změnit, abychom skloubili odchovance s adekvátními hráči k nim. Chtěl jsem hráče naučit přímočarý, kombinační, agresivní, běhavý fotbal. Uvědomuji si, že k tomu však potřebujeme i výsledky.

Mrzí vás, že jste po sestupu pokračoval a uškodil vašemu renomé?
Ano, mrzí mě to. Je to moje špatné strategické rozhodnutí. Měl jsem dvě nabídky do ligy, nevyužil jsem je, vsadil jsem na to, že je v Brně vize a dlouhodobý záměr. Samozřejmě jsem se teď poučil, že nikoho nezajímá nic než výsledky. Neříkám, že to musí být otázka majitele, možná jiných věcí, tlaku fanoušků, médií, sponzorů. Dostanete se do pasti a řešíte to, jak řešíte.

Vnímal jste, že tlak začal být neúnosný?
Nevnímal. Diváci jsou v Brně fantastičtí, těšilo mě, že nás podporují, chodí ve velkém počtu na zápasy venku. Když prohrajete utkání, jsou samozřejmě nespokojení, hned po něm se těžko něco hodnotí v emocích. Fanoušek chce výhry, které nemáme, ale necítil jsem se ještě svázanější, že by diváci po mně šli a chtěl jsem odejít. Brno jsem skrz fanoušky měl hodně rád, chtěli mužstvu pomáhat a doufám, že budou dál.

Vyčítáte si, jaké jste udělal chyby?
Bylo plno věcí, které šly udělat jinak. Rozhodnete se v daný moment podle strategie, kterou vyhodnocujete.

Ilustrační foto.
Statistiky neřeším, říká snajpr Želešic Němec. Ostrými pálí i Lípa ze Strážnice

Objevily se názory, že vznikl problém mezi vámi a hráči v kabině. Je to pravda?
Neskutečně mě uráží, pokud někdo něco takového píše. Byl bych rád, aby v takovém případě napsal, že je třeba potíž mezi Pivarníkem a Melichárkem, pak s tím nemám žádný problém. Ale tohle mi vadí, to je drzost některých novinářů. V Plzni jsem neměl žádný problém, ani v Bohemce, v Sigmě nebo tady v Brně. Dělali jsme teambuildingy, hodně jsme spolu komunikovali, hráči si to pochvalovali. Může něco vzejít od fotbalisty, který odejde a něco řekne, ale pokud problém je, lze řešit dřív. Nikdo za mnou nepřišel, že by jen v nejmenším nějaký byl.

Chyběl v kádru hráč, kterého jste chtěl do týmu získat?
Objektivně jsme věděli, že musíme kádr doplňovat v zimě i v létě, chtěli jsme ho doplnit dál, ale narážíte na to, že kluby neví, co si mají říct. Nejsem typ trenéra, který tlačí na nákupy za každou cenu. Když si myslíte, že za Škodu Octavii je správná hodnota pět set tisíc, a řeknou vám čtyři miliony, poděkujete a nekoupíte ji. Stejné to je u hráčů. Když vím, že není o tolik lepší než fotbalista, kterého tady máme, pak ho nechci. Zvolili jsme řešení, že koupíme hráče podle toho, kdo se kde uvolní, podle postů a co jsme schopní do mužstva dostat, bohužel do druhé ligy nemůžete udělat každého hráče. Člověk není spokojený s tím, co má, přesto se snaží, aby hráči byli dobří jako tým a od toho se odrazili zase dál. Postupně bychom se s některými hráči třeba rozloučili, někteří jiní by naopak přišli.

Má Zbrojovka stále šanci vrátit se za rok do první ligy?
Věděl jsem, že mužstva navrchu budou ztrácet. Řekli jsme si v kabině, že nemůžeme zbytečně ztrácet body, ale přicházeli jsme o ně trestuhodně. Nedokážu překousnout, že ztrácíme body z vymyšlené penalty, zbytečného faulu. Myslím, že je v silách tohoto mužstva soutěž vyhrát, ale musí to dokázat na ploše a vyvarovat se v každém druhém zápase excesů, které dělá.

Máte už nějakou novou nabídku, nebo si od fotbalu odpočinete na motorce?
Ještě nic nemám. Trošku si dám oraz, za celý rok v Brně jsem se nedostal ani jednou na golf, zajdu si konečně zahrát. Na motorce taky vyjedu, ani na to jsem neměl čas, ujel jsem jen pár kilometrů, šlo o takové popojíždění.

Ilustrační foto.
MOL Cup: Líšeň vyhlíží fotbalový svátek. Znojmo si jede pro postup