Pět dnů bez hřiště, bez branek. S balonem si pohrají jen večer v tělocvičně. Jinak výběhy po zasněžených cestách, posilovna, ale také výšlap do pořádného kopce. Hradečtí fotbalisté se chystají na jarní část druhé ligy na soustředění v Krkonoších. Bedřichovská Vojenská zotavovna je hostí od pondělí do soboty.

Prvoligové kluby přitom už od horských výjezdů upouštějí. Spíše vyrážejí na herní přípravu do tepla. Mají totiž o tři týdny kratší zimní přípravu, ta druholigová trvá celých devět týdnů.

Ladislav Martan.
Hradec pouští Martana. Nenaplnil pověst střelce

„Ale já za prioritní považuji čistý horský vzduch. Jsem rád za to, jaké tady je prostředí,“ vykládá trenér Zdenko Frťala. „Večer máme trénink v tělocvičně. Tam se kluci s míčem potkají,“ upozorňuje.

Kouč se s Hradcem vrátil do míst, kde to dobře zná. Před nějakými deseti roky byl ve stejném hotelu jako sparťanský asistent.

Běh, běh a běh

Dopolední a odpolední fáze má však jedinou náplň: běh. Například v úterý šlo v prvním případě o delší trať. Skupinky po čtyřech (hráči rozdělení podle běžeckých kvalit) absolvovali čtyři osm set metrové úseky ve třech sériích. Celkem tak zvládli 9600 metrů. „Mně takové tréninky nevadí, ale jsem ve skupině s Milošem Kopečným a to je normální robot,“ vyznal se v blogu pro web klubu obránce Otto Urma.

Po obědě a odpočinku přišly padesátimetrové sprinty. „Úseků bylo dost,“ zhodnotil Urma.

Nejen s námahou se ale hráči museli popasovat. Problémem jsou také zledovatělé cesty. „I já jsem dvakrát upadl, jednou proto, že jsem se lekl blížícího se autobusu a zazmatkoval jsem,“ popsal klíčový obránce.

Řešení se však našlo. A to jako za starých časů, kdy si v zimě fotbalisté dávali do špuntů na kopačkách šroubky. Stejnou metodu nyní využili i Votroci. A mohli bez obav vyrazit. „Co tady nasbíráme, se nám vrátí v sezoně,“ věří Frťala.

Bez marodů a kondičního kouče

Hradecká výprava není na zimním soustředění zdaleka kompletní. Ve Špindlerově Mlýně chybí šest zraněných i kondiční trenér Ondřej Kraják.

„Absence mě hodně mrzí,“ přiznává hlavní kouč Zdenko Frťala. V Krkonoších scházejí Michal Trávníček, Martin Matoušek, Adam Vlkanova, Filip Zorvan, Jakub Pokorný a Wesley Da Silva. „Ondra se jim věnuje v Hradci. Tady by neměli vzhledem k terénům tak dobré podmínky,“ vysvětluje Frťala. První dva hráči budou mimo ještě dlouho, další čtyři by se měli zapojit v příštích týdnech.

Dominik Hašek (vpředu)
Dominik Hašek: Kvůli jménu slýchám řeči. A ještě si mě pletou s Maškem