Vítězný gól byl vskutku nevšední. Zaprvé přišel v čase, kdy už to málokdo čekal. „Byli jsme lepší, ale už jsem si říkal, že zase nevyhrajeme,“ přiznal hradecký trenér Zdenko Frťala.

David Lafata (v popředí v černém) z Olešníku v duelu s Protivínem.
Lafata drží balon 3,5 sekundy, než přihraje. Deník získal unikátní statistiky

Zadruhé Miker střihl nohama a jeho gól byl jakoz brazilské pláže. Tam se zrodily nůžky, střela, která patří mezi fotbalovou akrobacii i umění. „Ještě nikdy jsem nedal hezčí gól,“ vykládal po utkání vítězný střelec.

Nejen jeho exkluzivní trefa však udělala ze zápasu výjimečný duel. Šlo také o rodinná pouta na obou stranách.

Pro dost borců to bylo zvláštní utkání. Například pro Otto Urmu, tentokrát záložníka Votroků. Levý halv vyrůstal v severních Čechách. Do Hradce přišel z Teplic, ale potkal se s mnoha hráči Ústí.

Předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík.
Předseda FAČR Malík o kauze Živanice: Kdo není spokojen, ať se obrátí na svaz

„Vracím se sem, je to pro mě rozhodně specifičtější zápas. Jsem rád, že si zahraju proti klukům, s kterými jsme hráli za žáky,“ vykládal Urma.

Na druhé straně byl v bráně Jiří Lindr, léta opora a šéf kabiny v Hradci. V sestavě Ústí byl také Marek Krátký, jenž na východě Čech působil poslední dva roky.

Výraznější byl však Lindr. Brankář se zaskvěl především ve druhé půli. Nejprve zlikvidoval jasnou šanci Adama Vlkanovy, opět nejaktivnějšího Hradečáka. Poté si poradil rovněž s Mikerovou hlavičkou. Nakonec však i on kapituloval.

Rozhodčí Josef Váňa předvádí prostná cvičení před bekem Bohemky Janem Pencem.
"Faulující" rozhodčí Váňa se brání: Podle médií jsme gauneři. A co ostatní?

Na Mikerovy nůžky nemohl dosáhnout. „K čemu jsou ty zákroky předtím,“ říkal televiznímu reportérovi. Byl viditelně naštvaný, proti Hradci by rád uspěl.

Votroci si však výhru zasloužili, byť se na to většinou nehraje.

Ústí nad Labem - Hradec Králové 0:1

Fakta - branka: 90. Miker. Rozhodčí: Machálek – J. Poživil, Lakomý. ŽK: 71. Šup, 79. Brak, 88. M. Bílek – 68. Ďurděvič, 90. Miker. Diváci: 828. Poločas: 0:0.
Ústí n. L.: Lindr – Strada (66. Kingue), Brak, Pimpara, M. Bílek – J. Peterka, D. Richter, Miskovič – Krátký, Matějka (86. Nágl), D. Procházka (58. Šup).
Hradec: Ottmar – Kopečný, Pokorný, Martinec, M. Plašil – Jukl, Janoušek – Ďurděvič (82. Miker), Vlkanova (90. Finěk), Urma – W. Da Silva (58. Kropáček).

Šestnáctiletá šikovná záložnice divizního Fastavu Zlín Zuzana Navrátilová (na snímku vlevo) ve fotbale působí i jako rozhodčí. Po boku kolegů řídí také zápasy mužů.
Mladičká rozhodčí píská i muže. Hodně věcí musím brát s nadhledem, říká