Oproti loňské sezoně totiž skončily hned čtyři rezervní týmy místních klubů, což s sebou nese starosti při skládání soutěží na nový ročník. Do něj se nepřihlásila béčka Mnichova Hradiště, Rejšic, Bělé a Kosořic. Důvod? Nejsou hráči. „Už takhle jsme to skládali každý víkend. Aby nás bylo alespoň jedenáct, musel jsem obvolávat a přemlouvat hráče, aby šli hrát. A to mě nebaví,“ uvedl Petr Darmoš, který měl na jaře na starost organizaci v B týmu Kosořic.

Navíc v řadě klubů stojí týmy na hráčích na sklonku kariéry. Z dalších klubů zní tvrzení, že získat a udržet mládež u fotbalu, je čím dál tím těžší. Právě tady by se ale mohlo blýskat na lepší časy. „Letos se nám do okresního přeboru dorostu přihlásilo deset celků. Vloni jsme hráli spojeni s Mělnickem, letos nejspíš uspořádáme dorosteneckou soutěž sami,“ říká sekretář okresního fotbalového svazu Ondřej Pechanec, s tím že z krajských soutěží se vrací Chotětov a Luštěnice, nováčkem je tým Kněžmosta.

Tady navíc pomáhá takzvaný status smíšených družstvem, kdy dva kluby dají dohromady společně mládežnický tým. Tradičně utěšená situace je pak v žákovských soutěžích – od starších až po přípravky. „Okresní přebor v kategorii U15 jsme měli 16 celků, v další sezoně to bude podobné,“ dodal Pechanec.

Jaroslav Diviš.
Boleslav jde do ligy i s Divišem

Největší změny zaznamenal okresní přebor mužů. Do krajské I. B třídy si zajistil právo postupu původně jenom vítězný tým Chotětova, nicméně po odhlášení rezervy Neratovic přijali nabídku k návratu do krajských struktur také fotbalisté Bakova.

Po sestupu Bezna s Kropáčovou Vruticí a odhlášení se béček Hradiště a Rejšic, tak bylo potřeba doplnit nejvyšší okresní soutěž o pět celků. Z obou skupin třetích tříd pak nabídku postupu přijaly celky boleslavské Akumy, Čejetic, béčko dolnobousovského SK a Března. Právě Bakov pak ještě na poslední chvíli nahradí celek Krnska. O jeho postupu na úkor Kláštera, který byl shodně třetí ve druhé skupině, nakonec ve prospěch Krnska rozhodl lepší poměr získaných bodů.

Klášteru tak postup do přeboru doslova protekl mezi prsty. Nejenže v posledním kole přišel po porážce 1:2 od Mukařova na vlastním hřišti o nakonec postupové druhé místo, ale v poměru bodů, kdy se při nestejném počtu účastníků ve dvou skupinách dělí počet získaných bodů počtem odehraných zápasů, měl o jednu desetinu horší výsledek než právě Krnsko.

Po doplnění přeboru pak bylo logicky potřeba doplnit o účastníky také třetí třídu. Z nejnižší fotbalové soutěže na okrese se tak o patro výše v příští sezoně podívají celky Nové Vsi, béčko Chotětova, Jabkenic a Katusic. Páté volné místo zatím obsazeno není. „Aktuálně to řešíme, ale je možné, že třetí třída bude mít v nové sezoně 23 účastníků,“ doplnil Pechanec. V tom případě by v „pralesní lize“ zůstala osmička celků, která by pravděpodobně hrála tříkolovým hracím systémem.

O pohár starosty Benátek nad Jizerou. FK Mladá Boleslav, Slovan Bratislava, FK Hradec Králové, Bohemians 1905.
Boleslav si na úvod sezony nacvičila penalty. A to úspěšně!