„Devadesát minut jsme byli lepší, bohužel fotbal je o gólech. Doplácíme na neproměňování šancí a hosté skórují z jediné pološance. Takhle jsme tady nepřehráli žádného soupeře,“ tvrdil domácí trenér Emil Šafář a jeho kolega z kosmonoské lavičky s ním víceméně souhlasil. „Hradiště bylo lepší na míči. Nám pomohl brzký gól, pak jsme zodpovědně bránili v bloku a čekali na jeho chyby,“ uvedl Michal Mašek.

Kosmonosy se dočkaly už v 9. minutě. Domácí Svoboda odkopával těžký míč na dlouhou nohu, ale smolně namazal Kubelkovi, který z hranice šestnáctky technickou střelou zavěsil k tyči.

Černobílí se hned hnali za vyrovnáním. Hned za minutu změnila směr Sabolovy dělovky teč a brankář Sýkora na čáře prokázal vynikající postřeh. Těžko mohl kdo tušit, že větší šance už nepřijde. Křížnou střelou těsně minul Bajer, ze série rohů hlavičkoval Jíra nepatrně nad.

Finále Ondrášovka Cupu pro devítileté v Příbrami ovládla Mladá Boleslav (v modrém). Ceny předával i slavný Jan Matoušek
FOTO: Boleslav triumfovala na příbramském Ondrášovka Cupu

Hosté vystrčili růžky jen ojediněle, pěknou střelu vyslal hradišťský odchovanec Marek, ale jinak se dlouhé minuty vůbec nepřibližovali k vápnu domácích. V 67. minutě to ani nepotřeboval Kubelka, jenž přehazoval z půlky hřiště vyběhnutého Kroupu. Míč skočil o tvrdou zem nad břevno opuštěné brány.

Hradiště po přestávce nebylo navzdory územní převaze nebezpečné a Sýkora řešil jen tvrdou ránu Sabola. „Nebudu se vyjadřovat k pomezním rozhodčím. Klobouk dolů před hlavním, s takovými pískat, to je katastrofa,“ vyjádřil se ke zkušenému duu Kvasnička-Hlavnička trenér Šafář.

Pojistka přišla devět minut před koncem. Centr bývalého slávisty a Žižkováka Jiřího Böhma vypadl brankáři z rukou a Daniel Marek snadno doklepl do prázdné – 0:2. V závěru mohl Marek přidat další gól, při nájezdu ale jen trefil stojícího Kroupu do nohou.

„Bylo nás dnes málo, máme zraněné a současně hrálo béčko, jehož postup do B třídy je pro nás také důležitý. Z dorostu nám vychází jedenáct kluků, které chceme zapojit,“ dodal Michal Mašek, který byl sám na lavičce připraven v dresu.

Kosmonosy mají dvě kola před koncem pětibodový náskok a při srovnané vzájemné bilanci nedostižně (o 24 a 32 gólů) lepší skóre na Vlašim B a Lysou. Reálně jim tak stačí k oslavám bod v derby proti nováčkům z Bousova.

MSK – Kosmonosy 0:2 (0:1)

Branky: 9. Kubelka, 81. Marek. Rozhodčí: Kosina. ŽK: 2:2. Diváci: 233. Střely na bránu: 3:3. Rohy: 5:1.

Hradiště: Kroupa – Svoboda (89. Říha), Pokorný, Prokorát – Honc, Bajer, Krejza, Sabol, Vegricht – Jíra, Najman (62. Charvát).

Kosmonosy: Sýkora – Keszeg, Karásek, Žižka, Hrdlička – Kubelka, Žďánský, Marek, Král (19. Skuček, 83. Kiceluk) – Böhm, Šulc.

KAREL JEDLIČKA