Po předloňském sestupu ze třetí nejvyšší soutěže patří Benátky na špičku divizní tabulky. V první sezoně, po pádu o patro níž, skončily čtvrté, v loňském nedohraném ročníku obsadily třetí příčku. Letos se v úvodu srdnatě potýkaly s obtížným losem a po osmi kolech jsou na průběžném šestém místě. Navíc s týmem pracuje nový trenér – Jindřich Tichai se z Benátek odrazil k angažmá v prvoligové organizaci českobudějovického Dynama a jeho místo zaujal někdejší trenér Kutné Hory nebo Čáslavi Radim Truksa.

Pod jeho vedením stihl tým z města nad Jizerou osm zápasů. Z toho jen třikrát hrál doma a hned pětkrát venku. Zatímco domácí zápasy se povedly na výbornou a Benátky v nich pobraly plných devět bodů, s venkovními duely je to horší. Zisk jen čtyř bodů z patnácti možných nemůže být brán jako úspěch. Zároveň je ale potřeba si připomenout, že Benátečtí hned zkraje stihli hrát na hřištích Kolína, Náchoda a Vysokého Mýta, tedy tří zatím nejlepších celků letošního ročníku.

„Tři z těch venkovních zápasů byly s velmi těžkými soupeři. Bohužel se nám v nich výsledkově tolik nedařilo,“ vrátil se k náročným bitvám Radim Truksa. „Z mého pohledu byl nejhorší zápas asi ve Vysokém Mýtě, kde jsme prohráli 2:4. Myslím, že jsme ten zápas nezvládli. Nebylo to ale ani tolik výkonem soupeře, jako spíš naším špatným výkonem,“ doplnil své hodnocení. Naopak za nejlepší výkon svého týmu považuje vysokou výhru 7:0 nad nováčkem a rivalem z Kosmonos ze druhého kola.

Výsledky by si tak nový kouč sice představoval o kousek lepší, celkově je ale v Benátkách spokojený: „Myslím, že v Benátkách po organizační stránce funguje všechno skvěle. Máme perfektní areál, myslím, že v divizi moc mužstev s lepším zázemím není. Když to shrnu, tak se mi v Benátkách pracuje velmi dobře, jen ty výsledky bych si asi představoval lepší.“

Při svém nástupu se přitom netajil značnými ambicemi. Pro benátecký klubový web uvedl, že by rád navázal na práci svého předchůdce Tichaie a pohyboval se s týmem v absolutní špičce soutěže. A na tom se ani po prvních týdnech a měsících nic nemění. „Ta první část pro nás byla i z hlediska soupeřů těžká. Pokud se bude dál hrát, tak věřím, že tabulkou bychom mohli jít nahoru. Jsem přesvědčený o tom, že na špičku se můžeme dotáhnout. Možná ne na Kolín, ten už je daleko, ale na týmy okolo třetího čtvrtého místa bych chtěl zaútočit,“ prohlásil odhodlaně Truksa. Na třetím a čtvrtém místě jsou nyní Vysoké Mýto a Velké Hamry, oba týmy shodně se šestibodovým náskokem na Benátky.

Ve zbytku sezony tak budou Benátečtí chtít zabojovat, aby se svému cíli přiblížili. Je ale otázkou, kdy se vůbec začne zase hrát. Radim Truksa v tomto směru není úplně optimistou: „Myslím, že na podzim už se hrát nebude, že se bude pokračovat až na jaře. Uvidíme, jak to bude, jestli se ještě budou dohrávat ta zbylá podzimní kola, nebo jestli se bude pokračovat podle rozpisu rovnou jarními zápasy.“ Zároveň přiznal, že očekává od řídících orgánů pro Čechy krok podobný tomu, k čemu sáhla v pátek komise pro Moravu. Ta zrušila zbylý podzimní program příslušných soutěží, mimo jiné právě i divizí, a zápasy přeložila na jaro. Truksa počítá s podobným scénářem i v Čechách.

Nyní tak Benátkám nezbývá nic jiného, než dál poctivě trénovat a trpělivě čekat na to, jak se situace vyvine. Fotbalisté dostali od trenérů individuální plány a od posledního utkání s Kolínem tak trénuje každý sám. Týmové tréninky na hřišti zatím odložili na neurčito.

Sudí Tereza Holakovská.
Z tribuny vše vypadá jednoduše, říká fotbalová rozhodčí Holakovská