„Já kategoricky odmítám, že jsem někoho inzultoval, jak jsem si ve štvavé kampani přečetl. Došlo tam ke skluzu na hráče Písku, jehož spoluhráč ho šel bránit a hrozil fyzický kontakt s fotbalistou domácích. Chtěl jsem střetu zabránit a rychle tam přiběhl. Jenže mám dva metry a sto kilo a při mém odstrčení hráč Živanic spadl. Ještě jsem ho zvedal,“ popisuje rozhodčí, co spousta čtenářů viděla na internetu, protože utkání ČFL vysílal kanál TV COM.

Zároveň však Váňa přiznal, že intenzita jeho zákroku byla i podle delegáta zápasu a také podle šéfa komise rozhodčích ČFL příliš vysoká. „Ano, vyčetli mi to. Já ale rozhodně nikoho nechtěl srazit, to je na záběrech vidět. Prostě jsem velký a hráč, který upadl, je menší postavy. Podle mne je ale lepší, když občas rozhodčí šarvátku rozetnou dříve, než musí dávat červené karty,“ brání se rozhodčí, mimochodem podle loňské ankety Deníku nejlepší v rakovnickém okrese.

V kariéře pískal i první ligu, zároveň ovšem prožil daleko horší věci než v Živanicích. Když kdysi nařídil penaltu při utkání Libodřice – Stará Boleslav, zemřel v hledišti jeden z diváků. Rozvášněný dav se na Josefu Váňu a jeho kolegy poté dobýval do šaten a až později se ukázalo, že zemřelý člověk nebyl zdráv a penalta za jeho skon nemohla.

Teď se Váňa hodně zlobí na média, jak štvavou kampaň proti němu i dalším rozhodčím pořádají. „Až mě to fascinuje a uráží. Rozhodčí jsou cílem určité kampaně, jsou líčeni jako totální plebs, gauneři a grázlové. Jsou to opravdu oni? Všichni ostatní jsou skvělí?“ ptá se Váňa řečnicky.

Dodává, že by se měl někdo zaobírat také chováním funkcionářů, hráčů a diváků. „Je to někdy až šílené, stačí si pustit pátou minutu z utkání Živanice – Písek a uslyšíte nadávky toho nejhrubšího zrna. Ta kampaň je vedená směrem k FAČRu a jeho představitelům. My rozhodčí jsme jen hromosvod zla ze všech stran,“ myslí si arbitr.

Že by rozhodčí měl raději používat při konfliktech hráčů karetní tresty a že by sám mohl dostat stopku při delegacích, to rozhodně odmítá. „Jaký trest? Za co? Víte, on je po bitvě každý generálem. Kdybych ty dva neodtrhl, mohlo se stát něco horšího. Vše je opravdu jen součástí kampaně proti rozhodčím a já byl ve špatný čas na špatném místě,“ dodal Josef Váňa.

Ze zápasu Živanice - Domažlice.
Živanice se ozývají: ČFL je demotivující, neúnosná
TCB FIGHT NIGHT 4 Slaný: Mario Jarkas se loučil se závodní kariérou.
Mario se loučil. Dojemně a v emocích