Čas, mnoho času, investovaly naše babičky i matky. Která před Vánocemi nedřela do noci jako smutný kůň, jako by nebyla. Patnáct druhů cukroví (K Vánocům to přece patří!), mytí a pucování všeho, podlahami počínaje a víčky prázdných sklenic ve spíži konče (Jsou přece Vánoce!).

Spoustu času ty statečné ženy kdysi investovaly, aby dostály tradici. Pořídit si pomoc do domácnosti, takzvanou paní na úklid, byla kdysi stejná hanba jako nemanželské dítě.

Zdroj: Youtube

Některé dcery a vnučky zmíněných žen, které zvolily cestu zvanou „čas“, to tak mají dodnes ve svém DNA. „Než by mi doma uklízel někdo cizí, radši bych se zabila hanbou,“ tvrdí na ikonickém webu emimino.cz, který obývají mladé matky malých dětí, žena s nickem anonymka.

„Než bych někomu dala pětistovku za hodinu leštění kachliček v koupelně, radši to udělám sama a za pětistovku vyrazím s dětmi na výlet,“ souhlasí mladá žena s nickem svycarka.

Peníze

Ano, jde zhruba o pětistovku za hodinu (pro zajímavost – pětistovku za hodinu má člověk s příjmem 84 tisíc měsíčně). Takovou sazbu, plus minus, mají úklidové služby napříč republikou. Právě úklidovky, které v 90. letech vznikaly po desítkách a stovkách, vědí o proměnách ve zvycích zdejších žen a jejich rodin snad nejvíce. A předvánoční čas je jenom něco jako kulaté razítko pod jejich zkušeností.

Představa, že doma si nechávají smýčit jen rodiny top manažerů a diplomatů, je naivní. „V zásadě nepátráme, co naši zákazníci dělají. Ale je vcelku zřejmé, že řada lidí si dnes, bez ohledu na příjmy, víc cení klid a čas strávený s rodinou než pár stovek za profesionální úklid,“ konstatuje pan Dominik na infolince pražské úklidové služby Ukliď mi.

Ta má na webu samozřejmě ceník: 140metrový byt vyladí do lesku během 2,5 až 4,5 hodiny za dva tisíce. Podle přání klienta dorazí i večer po osmé a ve svém předvánočním diáři už má jenom pár volných termínů.

Octomilky přitahuje zejména nahnilé ovoce.
Požehnání pro laboratoř, ale pohroma pro kuchyni. Jak se zbavit octomilek

Nejvyšší čas zavolat a objednat hlásí i služba UFIR Pardubice. Sedmdesátimetrový byt předvánočně vyleští za 4,5 tisíce. „Čas je závislý na množství práce v bytě nebo domě,“ informuje jednatel společnosti Václav Morávek.

Iva Hamanová, která je jménem své letité úklidové firmy v Hradci Králové, už do Vánoc volné termíny nemá. „Naprostá většina mých klientů jsou klienti stálí, celoroční. Jejich zájem o naše služby se letos oproti předchozím letům nesnížil,“ říká k aktuální situaci, která řadu lidí nutí k omezování výdajů.

Paní na úklid

Řada českých domácností před svátky i během roku využívá i takzvaných paní na úklid – známých, doporučených od známých, sousedek…. „Dávám jí dva tisíce za měsíc, je v důchodu, uklidí perfektně a navíc vyžehlí,“ pochvaluje si tuto variantu jedna z diskutérek na emimino.cz . „Za dva tisíce měsíčně bych neuklízela ani doma, okrádáš ji,“ vystřelila po ní další diskutující.

Zavíječ moučný nebo také potravinový mol dokáže hravě zlikvidovat zásoby sypkých potravin ve spíži
Jak vyhnat potravinové moly? Tleskání nepomůže. Je třeba je zničit a odpudit

„Každý máme svoje priority a cenu. Já jsem spokojená a louzám s dětmi po parku, naše paní na úklid je spokojená, má prachy k důchodu a baví ji to, takže vocogou?“ uzavřela uklízecí debatu zakládající diskutérka.

Variantu Paní na úklid zmiňuje ve svém „desateru“ web bejvavalo.cz, který k tomuto tématu mimo jiné píše: Dobře si vyberte. Příliš nízká cena je podezřelá (používají nekvalitní čistící prostředky.) Příliš vysoká cena je nesmyslná (porovnejte si ceny v okolí na internetu). A bacha na ty paní na úklid: pokud je neznáte, nevíte…

Uklízí až po svátcích

Speciální kategorií lidí, které oslovené úklidové firmy vůbec neznají, je například šedesátiletá Jiřina Švarcová.  Je počtvrté šťastně vdaná, má čtyři dospělé děti a sedm vnoučat. Do její podhorské roubenky  nedaleko Náchoda  se na Vánoce všichni nadšeně sjíždějí ze dvou států - z Čech i sousedního Slovenska. „Tady, v klidu, si Vánoce konečně užívám. Rozestelu asi patnáct postelí v podkroví, všichni přivezou spoustu cukroví a vína….. Všechen bordel uklízím až když odjedou, a s láskou při tom na ty chvíle vzpomínám: že jsme spolu byli a bylo to krásný… Tohle nezaplatíš,“ usmívá se Jiřina Švarcová.