V pondělí však nastal v celé kauze nenadálý zvrat. Petr Kramný svou žádost o obnovu trestního řízení stáhl. A důvod?

Manipulace s důkazy

Společně s obhájkyní Janou Rejžkovou prý dosud marně poukazovali na to, že bylo v trestním řízení manipulováno se stěžejním důkazním materiálem. Také orgány činné v trestním řízení prý postupovaly netransparentně. V neposlední řadě měli marně poukazovat na předpojatost předsedkyně senátu KS Ostrava Renaty Gilové.

Dělostřeleckou minu našli 12. dubna v lese na Kocandě nedaleko sídliště Jižní Svahy ve Zlíně. Převzali si ji policejní pyrotechnici z expozitury ve Frýdku-Místku k likvidaci v trhací jámě.
Ve Zlíně u Kocandy našli dělostřeleckou minu z války

„Důvodem našeho rozhodnutí je zjištění nové skutečnosti plynoucí z dodatku ústavního znaleckého posudku. To nás vede k důvodné obavě, že se stěžejním důkazním materiálem bylo protiprávně manipulováno. Požádali jsme proto Krajský soud o součinnost při zajištění materiálu pro vypracování dodatku znaleckých posudků, jež jsou podkladem návrhu na povolení obnovy řízení,“ vysvětlila Rejžková exkluzivně pro Deník.

Jakmile získají s klientem materiál, který si prý bez vědomí soudu netransparentním způsobem opatřil jiný znalecký subjekt, požádají o zpracování dodatků znaleckých posudků u odvětví soudní lékařství a patologie  a návrh na povolení obnovy bude podán.

Podle Jany Rejžkové jsou ona i její klient přesvědčeni, že předsedkyně senátu Renata Gilová je předpojatá, byť i přes opakované úsilí ze strany obhájkyně vyloučena nebyla.

Obhájkyně dále uvedla, že jmenovaná soudkyně není zárukou nestranného a objektivního pohledu na nově předložené důkazy.

„Společně s Petrem Kramným jsme nabyli přesvědčení, že by nedala možnost znalcům seznámit se se stejnými důkazními prostředky, z jakých vycházel znalecký ústav. Toto naše přesvědčení plyne z osobní zkušenosti se jmenovanou soudkyní, kdy v průběhu let od  vynesení rozsudku jsme získali znepokojivé informace o tom, jak bylo nakládáno se stěžejním důkazním materiálem,“ naznačila obhájkyně Rejžková.

Ilustrační foto.
Meteorologové vydali výstrahu i pro Zlínský kraj. Varují před sněžením

Námitky o údajné podjatosti byly již dvakrát zamítnuty

Deník oslovil i Krajský soud Ostrava, aby se k námitkám a k současnému vývoji kauzy vyjádřil.

„Paní Gilová se nebude jakkoliv k trestní věci odsouzeného Kramného vyjadřovat. Poslední rozhodnutí o námitkách podjatosti předsedkyně senátu ze dne 31. 3. 2021 bylo teprve včera (tj. 12. dubna 2021 – pozn. red.) doručováno účastníkům s tím, že doposud není doručení vykázáno a bližší obsah proto nebude sdělen.  Nad rámec uvádím, že bylo o námitkách podjatosti senátu rozhodováno již dvakrát s tím, že byly zamítnuty jako nedůvodné, což bylo také potvrzeno i odvolacím stížnostním soudem,“ reagovala na dotazy tisková mluvčí soudu Veronika Ralevská.