„Nemohli jsme pomoci všem, ale chtěli jsme aspoň jednomu, kde pomoc má smysl a je cílená,“ sdělil spolumajitel podniku Vladimír Hub, který pro víno do Mikulčic jel.

Na místě to podle jeho poznatků vypadalo jako ve válečném filmu. Nakoupili přes dvě stě lahví, prodali už přes polovinu. Hub věří, že v následujícím týdnu doprodají i zbytek a za vybrané peníze nakoupí další vína. „Ceny máme stejné jako v normálním obchodě, ale rozdíl je v tom, že je to kvalitní víno, které má svůj příběh a člověk přímo pomůže nějakému vinaři,“ dodal Hub.

Tornádo srovnalo část obce Hrušky doslova se zemí.
Dva týdny od tornáda: lidé zažili šok, plakali, sčítali škody a pomáhali si

Vinařství Bronislava Výmoly z Mikulčic přišlo o dva hektary vinic. Obnovu odhaduje Marek Výmola přibližně na dva roky. „Dvě sklizně budou těžší a uvidíme, jak se to podaří. Možná zůstane osmdesát procent a dvacet budeme muset vysadit úplně nově,“ přiblížil.

Vinařství a připojenému penzionu se tornádo vyhnulo o sto metrů. „Největší problém je, že náš marketing je hodně postavený na prodeji vína z našeho sklepa lidem v penzionu, který je teď ztrátový,“ povzdechl si Výmola. Alespoň malou záplatou je momentální zvýšení objednávek na e-shopu.

Nabídky spolupráce 

Dalším mikulčickým vinařem, kterého se lidé snaží podpořit je Petr Marada. Od něj si odebrali větší množství vína například podniky jako je brněnský Bar, který neexistuje. „Poměrně dost lidí nám teď nabízí spolupráci, ať už dlouhodobou nebo krátkodobou,“ okomentoval Marada.

Na pomoc jeho vinařství a domu vznikla i sbírka na serveru donio.cz. Suma už přesáhla dva miliony korun. „Náklady to nepokryje, ale pomůže to hodně,“ odpověděl Marada s úsměvem. Zrovna mu dovezli opravený traktor. Celkové náklady na opravy odhaduje přibližně na pět milionů korun.

U Čížové na Písecku zabil spadlý strom dva lidi v autě.
Českem se přehnaly bouřky. Na Písecku spadl na auto strom, zemřeli dva lidé

Tornádo Maradovi vzalo střechy stodoly, sklepů a vinařství, odneslo přístřešky na techniku a v důsledku katastrofy museli vylít asi tisíc litrů vína společně s asi tisícovkou rozbitých plných lahví. „Další nepříjemností bylo, že neponičené vinohrady byly plné skelné vaty,“ poukázal na vedlejší účinky tornáda, které nečekal.

Obnova potrvá tři roky 

Mezi další postižené vinaře patří i malovinař Oldřich Matůšek. Vinařství s malým penzionem v Mikulčicích je pro něj jen koníčkem, ale tornádo mu zničilo všechny vinice, přístřešky a odneslo techniku. „Já už nemám co prodávat, odmítám další nabídky,“ prohlásil. Dle svých slov už prodal veškeré víno z roku 2019 a teď se snaží nalahvovat ročník 2020, ale to komplikují problémy s elektřinou.

Matůšek zřejmě bude muset úplně obnovovat až sedmdesát procent vinic. Doufá, že se aspoň něco podaří zachránit. Dobu obnovy odhaduje až na tři roky. I když ho vinařství neživí, je to pro něj údajně ještě horší, než kdyby tomu tak bylo. „Mám k tomu citový vztah, je to jak s ženou,“ řekl Matůšek.

Více než 1,1 miliardy korun lidé dosud věnovali obyvatelům jihomoravských obcí, jež před dvěma týdny postihlo tornádo
Pro obce zničené tornádem na Moravě se vybralo 1,1 miliardy, část už tam putuje

Ředitel Svazu vinařů Martin Půček odhadl celkové škody na vinících v postižených oblastech na padesát milionů korun a sto milionů na technice. Svaz neorganizuje žádné sbírky, všechny zájemce přesměrovává přímo na samotné vinaře. „Teď dáváme dohromady web, na kterém budou prezentace všech vinařů a odkazy na jejich e-shopy,“ zmínil Půček. Doména má začít fungovat v příštím týdnu na www.vinarivtornadu.cz.

KAROLÍNA STÁRKOVÁ