Spolek Za branou se zabývá podporou rodin a dětí odsouzených, poradenstvím i sociálními rehabilitacemi. O jeho činnosti se mohou zájemci dočíst na webu zabranou.cz.

„Ve vězení v České republice jsou přinejmenším desítky mužů a žen, kteří mají velmi dobrý písemný projev a mají co říct. A najdou se určitě i tací, kteří možnost publikovat on-line někde venku uvítají jako novou možnost,“ vysvětlil předseda spolku Za branou Jan Frank.

Michal Kerner se letos rozhodl zabodovat s Pohádkou o mlsném medvědovi. A není v tom žádným nováčkem. „Psát jsem začal až ve výkonu trestu a inspiroval mě k tomu můj syn. Napsal jsem pro něho již celou řadu pohádek. Neposílám je ale jen jemu, občas je pošlu i do některých mateřských škol, aby potěšily více dětí,“ popsal muž, který za branami věznice tráví již svůj druhý trest za drogy, tentokrát výrazně delší než první. Soutěže se účastní od jejího začátku, tedy potřetí.

Věznice Rýnovice v Jablonci
Za šikanu dostali dozorci z Rýnovic podmínku. Svoji vinu odmítají

Vítězné texty nebude vybírat jen tak někdo. Roli váženého porotce přijal novinář, spisovatel, textař, podnikatel, ale také nedávný kandidát na prezidenta Michal Horáček. „Ve vězeňském prostředí vzniklo mnoho vynikajících děl, třeba obrazy Davidovy nebo Courbetovy, balady Oscara Wilda, písně Johnnyho Cashe a spousta jiných. Konečně, sám jsem se kdysi rozhodl vydat se právě tam na uměleckou dráhu, své první, byť nikdy nepublikované, texty jsem roku 1974 napsal ve vazební věznici v Ruzyni,“ sdělil Horáček.

Ve hře je i Cena veřejnosti. Případné sympatie ke kterémukoli dílu lze vyjádřit lajknutím na facebookové stránce spolku Za branou, kde jsou všechna zveřejněná díla sdílena. Vyhlášení proběhne na přelomu července a srpna.

Michal Kerner se ve volném čase nezabývá jen psaním pohádek či úvah. Před časem sepsal brožuru Zachraň život, ve které popisuje, jak se dostal k drogám, jejich výrobě a distribuci. Svůj příběh začal psát už ve výkonu vazby a měl jediný cíl. Chtěl prostřednictvím svého skutečného života upozornit na drogy a jejich zákeřnost, varovat před experimenty a ukázat, jaké škody dokáže způsobit závislost.

Podívat se pravdě do tváře 

Už z vazební věznice rozeslal svůj příběh do základních a středních škol. Psali mu ředitelé, učitelé, kteří jej využili k primární prevenci, ozvali se také sami studenti. Psaní i jeho samotného dovedlo k hlubšímu zamyšlení nad svým dosavadním životem. A jak sám říká, podívat se pravdě do tváře nebylo lehké.

„Michal pravidelně dochází do vězeňské kaple. Svůj příběh poskytl také vězeňské kaplance Květě Jakubalové. Díky její aktivitě, za pomoci dalších členů jablonecké skupiny spolku Mezinárodního vězeňského společenství a především sponzorů, se podařilo publikaci vydat,“ popsala mluvčí Věznice Rýnovice Monika Králová.

Den s dítětem v areálu věznice v Jiřicích u středočeských Milovic
Za tátou do kriminálu. Děti si užily den na zahradě vězení

„Brožura popisuje můj život a jejím cílem je varovat mladé lidi před drogami. Zaslal jsem ji již do více než 100 základních škol Libereckého kraje a dostal také mnoho povzbudivých a děkovných odpovědí,“ doplnil Kerner.

Na vedení věznice se několik škol obrátilo se žádostí o besedu a první proběhla se Základní školou Orlí z Liberce. Děti se zajímaly, co vše mu drogy vzaly, jak prožívá výkon trestu, ptaly se na jeho povinnosti, které musí ve vězení plnit, i na to, jak tráví volný čas. „Přestože beseda neprobíhala prezenční formou, což vzhledem k délce trestu a charakteru trestné činnosti odsouzeného nebylo možné realizovat, žáky zaujala a splnila tak svůj cíl,“ doplnila vychovatelka Eva Vítová, která s odsouzeným pracuje.

Úvod pohádky o líném medvědovi

„V hlubokém lese, kam ještě nikdy lidská noha nevkročila, žije podivuhodné společenství lesních zvířátek. Na kopci, kde sníh vydrží až do pozdního jara, přebývá rodina medvědů ve svém brlohu. Táta Ríša, maminka Máša a dospívající méďa Kája. Abychom se vyznali v medvědím věku, tak Kájovi jsou tři roky, a to zrovna u medvědů začíná puberta a s tou přicházejí ty největší starosti.“

autor: Michal Kerner, více na webu rodinyveznu.cz.